>> Het water dat natuurlijk bruisend uit onze Belgische grond komt – >> BRU® bij de wijn. Het belang van water in de gastronomie – >> Belgische chefs kiezen voor het water van BRU® aan hun tafels.
Wie claimt dat water smaakloos is, heeft ongelijk. De unieke lichtbruisende parels van BRU® spoelen de mond, wakkeren de eetlust aan en versterken je smakenpallet… Daarom is het, als meest natuurlijke smaakversterker, een onmisbare schakel in de gastronomie. De keuze voor het juiste water tijdens een diner zou zelf de wijn- en eetervaring naar een hoger niveau tillen. Dit en nog zoveel meer wat je nog niet wist over het van nature licht bruisend water van BRU®.
De smaak van BRU®: een perfect mineraal evenwicht
Water heeft, in tegenstelling tot wat velen denken, wel degelijk een smaak. Het kan zuur, zout, zacht, hard of metaalachtig proeven of zelf een grondsmaak hebben. De smaak van water wordt, net zoals bij wijn, bepaald door de plaats van de bron: de terroir.
Het water van BRU® maakt een reis van zo’n 50 jaar door de Ardense bodem om daarna met een perfect mineraal evenwicht van nature licht bruisend te ontspringen. Door het ondergronds contact van het water met de carbonaatrotsen worden de unieke parels van BRU® gecreëerd. De lichte mineralisatie en lage zoutwaarde laten je toe ten volle te genieten van de smaak, de aroma’s van de wijn en de gerechten die je proeft. Niet geheel toevallig werken wijnsommeliers van toprestaurants steeds vaker samen met watersommeliers en hydrogeologen.
Deze drie criteria bepalen de smaak van water:
- Het koolzuurgehalte: Licht bruisend water prikkelt de smaakpapillen en wekt de eetlust op. Ook spoelen de fijne bubbels de mond tussen de gerechten door.
- De minerale samenstelling: Versterkt en verrijkt de smaak van een gerecht. Het hoge gehalte aan mineralen zorgt voor een aangename afdronk. De Belgische watersoorten, waaronder BRU®, zijn zacht omdat onze terroir weinig mineralen bevat. Licht gemineraliseerd water is overigens erg geliefd restaurantwater.
- De temperatuur: Om de pure smaak van water te ontdekken, drink je dit het best licht gekoeld (10 à 12°C). Dat wil zeggen: zonder ijsblokjes of schijfje citroen.
BRU® bij de wijn: de onmisbare smaakmaker van alle tafels
De keuze van het juiste mineraalwater is essentieel voor je totale eetbelevenis. Zo kan water het genot van wijn en gastronomie versterken. Andy de Brouwer, sommelier bij Les Eleveurs Halle, legt uit hoe je water kiest:
“De keuze van water bij een gerecht is minstens even belangrijk als die van wijn. Water reinigt het gehemelte en verbetert de smaak van het gerecht. De wijn mag deze dus niet overheersen.
Van nature licht bruisend water zoals BRU® heeft een uitzonderlijk mineraal evenwicht en is daarom het uitgelezen water om de spijsvertering te stimuleren bij elke gang. BRU® heeft bijkomend het voordeel geen zoute toon noch bitterheid te bevatten waardoor het de smaken van wijn of gerechten nooit zal overheersen. Visgerechten en warme schaaldierbereidingen met rijke room- of botersausen alsook alcoholrijke rode wijnen en wijnen met een evenwichtig en rond karakter doen het zeer goed met natuurlijk licht bruisend water zoals BRU®.
De minerale aroma’s van BRU® zijn overigens bijna identiek aan die van topwijnen. BRU® prikkelt de smaakpapillen en is uitermate geschikt bij wijndegustaties, in tegenstelling tot andere waters die rijk zijn aan natrium, en dus te hevig bruisen of te veel zout bevatten.
Te veel hevig bruisend water drinken bij een maaltijd kan bovendien een opgeblazen gevoel geven waardoor de honger kan afgeremd worden. Hevig bruisend water zou ik ten zeerste afraden naar het einde van de maaltijd toe daar dit moeilijker te combineren valt bij kazen of zoete desserten. Wil je tijdens je diner maar een type water serveren, kies dan voor licht bruisend water zoals BRU®.”
Enkele tips:
- Bouw de smaak op: Bij een etentje begin je ook niet met het pikantste gerecht. Zo loop je namelijk het risico dat de andere gangen flauw overkomen. Dit geldt ook voor wijn: een goed jaar is belangrijk, een goede volgorde ook. Zorg er dus voor dat elke laatste wijn de beste is. Een bekend trucje is om te beginnen met een jonge, eenvoudige wijn en te eindigen met oudere en complexe aroma’s.
- Kies voor BRU®: Bij BRU® is het minerale evenwicht tussen calcium en magnesium hetzelfde als bij een goede wijn. Bovendien heeft BRU® ook een laag zoutgehalte. Daardoor krijgt het een neutrale smaak en komen gerechten en wijnen helemaal tot hun recht. Kortom: redenen genoeg om voor BRU® te kiezen als perfecte tafelgenoot!
- Eenvoud siert: Je kan voor een perfecte combinatie gaan van een wijn en een gerecht, maar dat hoeft niet altijd. Een prachtige Bordeaux heeft niet per se nood aan een bijkomend gerecht: de smaken van een gerecht kunnen de subtielere wijnaroma’s zelfs verdringen. Drink hem liever in goed gezelschap, met een fles BRU® binnen handbereik.
Wist je dat…
- …frisdrank je tafelbeleving volledig afbreekt? Enkel al door de suiker(vervanger)s wordt de eetlust afgeremd en de totaalsmaak helemaal scheefgetrokken.
- …de smaak van water, net zoals bij wijn, bepaald wordt door de plaats van de bron: de terroir?
- …het evenwicht tussen magnesium en calcium van BRU® water is identiek aan dat van topwijnen? BRU® prikkelt de smaakpapillen en is overigens uitermate geschikt bij wijndegustaties.
- … BRU® een laag mineraal- en zoutgehalte heeft, waardoor het een smaakversterker is bij wijn en gerechten?
- …je best twee verschillende waterglazen gebruikt tijdens een diner, één voor niet-bruisend water en het andere voor licht bruisend water?
- …niet-bruisend water een prima keuze is bij koffie, dessert en bij volle sterke wijnen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon?
- …Belgisch natuurlijk mineraalwater enkel de naam van de bron mag dragen en aan de bron gebotteld moet worden?
- …goed water minstens even veel respect verdient als wijn? Open de fles water daarom aan tafel en niet in de keuken. Glazen flessen misstaan overigens niet op een feestelijk gedekte tafel.
- …natuurlijk mineraalwater steeds dezelfde smaak heeft? Op die manier kan je mineraalwater vergelijken met een echte Chateauwijn.
- …je licht bruisend water zoals BRU® best serveert in een ballonglas? Hierin komen de bubbels perfect tot hun recht, wat zorgt voor een groter gevoel van frisheid.
- …niet-bruisend water zich in elk soort glas laat serveren. Sterk bruisend water drink je dan weer best uit een glas met een vernauwde bovenrand.
- … je best geen ijsblokjes of een schijfje citroen gebruikt? Deze breken de originele watersmaak.