Brussels Beer project

investeert 6 miljoen Euro in toekomstig brouwerij in Anderlecht.

 

De moeilijke Covid 19-periode houdt het Brussels Beer Project (BBP) niet tegen. Het heeft zojuist een overeenkomst met Invest For Jobs (IFJ) en BNP Paribas afgerond voor in totaal 6 miljoen euro in de vorm van een kapitaalverhoging via IFJ (2,6 miljoen euro) en een banklening. Doelstelling: financiering van de bouw van hun nieuwe brouwerij met een capaciteit van 35.000HL. De komende maanden zullen ongetwijfeld bewogen worden, maar de brouwerij heeft het vertrouwen op de lange termijn te investeren, met de steun van solide partners en haar gemeenschap. Daarbij zullen op termijn bijna 25 nieuwe directe lokale banen worden gecreëerd.

Project: •Investering van 6 m€, waarvan 2,6 m€kapitaalverhoging via Invest For Jobs – •Bouw van een nieuwe brouwerij in Brussel, 35.000hl en milieuvriendelijk – •Sociale impact en B Corp-certificering – •Gezond en groeiend bedrijf – •Lancering van nieuw bier: « Lust 4 Life » en #horecacomback-actie

De 2.0-brouwerij van BBP of een model van een productieve stad in Anderlecht.

Na een architectenwedstrijd georganiseerd te hebben, die 52 Belgische en internationale kandidaten samenbracht, koos BBP, met de hulp van haar gemeenschap, de Brusselse architecten van OFFICE, bekroond voor hun durf met talrijke prijzen, om deze brouwerij resoluut te richten op morgen. De werken starten in september 2020 voor een opening in september 2021 aan de Biestebroek-kade, in de wijk “Port Sud”.

Met deze nieuwe brouwerij zal BBP al haar bieren in Brussel kunnen brouwen met een capaciteit van 35.000hl, terwijl de historische Dansaert-site zal blijven experimenteren met kleinere brouwsels. Deze brouwerij zal over de hele lijn innoverend zijn. Naast de zelfvoorziening in elektriciteit dankzij het gebruik van zonne-energie, zal de brouwerij ook het door de productie opgewekte warme water, in plaats van fossiele energie, hergebruiken voor verwarming. Een tuin van bijna 1.000 vierkante meter en een taproom bieden op jaarbasis plaats aan meer dan 25.000 bezoekers in een prioritaire wijk voor Brussel. Dit project zal ook 25 gekwalificeerde en ongeschoolde banen opleveren en een samenwerking mogelijk maken met maatwerkbedrijven in de directe omgeving. Dit is een van de aspecten die Invest For Jobs overtuigde: « Naast het voorbeeldige karakter van het nieuwe brouwerijproject en de dynamiek van de oprichters van Beer Project, de vooruitzichten op het creëren van banen en sociale impact op het milieu, rechtstreeks van de brouwerij, waren zeer belangrijke elementen in de algehele beoordeling van het project », bevestigt Christophe Picard, Senior Investment Manager bij IFJ, verantwoordelijk voor het dossier.

BBP wil het Patagonia van het bier worden

Brussels Beer Project staat bekend om zijn disruptieve modellen zoals voorloper in crowdfunding sinds 2013 met de grootste beloning-crowdfunding die tot nu toe in België werd behaald (meer dan 4.000 abonnees!). Evenals de circulaire economie met het eerste bier gebrouwen met vers onverkocht brood, zet het BBP zich nu openlijk in voor een proces van duurzaamheid en maatschappelijk rendement. Na de statuten in die zin te hebben aangepast, lag de keuze voor de samenwerking met een langetermijnspeler als IFJ, die de lokale werkgelegenheid in de reële economie bevordert, voor de hand. Het BBP streeft nu naar de B Corp-certificering, die de sociale en milieu-impact van bedrijven meet, waarvan het textielbedrijf Patagonia het meest opvallende voorbeeld is. “We zijn altijd geïnspireerd geweest door modellen van sociaal ondernemerschap en deeleconomie, we willen BBP ontwikkelen met een alternatieve en duurzame benadering”, aldus Sébastien Morvan en Olivier de Brauwere, oprichters van de BBP.

Naast deze nieuwe financiering lanceert de brouwerij parallel een aandeelhoudersplan voor haar hele team. Het nieuws werd zeer goed ontvangen omdat in zijn laatste interne onderzoek 90%van de 28 leden van het team de wens te kennen hadden gegeven om deel te nemen in het kapitaal van de brouwerij. Na de operatie vertegenwoordigen de oprichters samen met hun personeel meer dan twee derde van het kapitaal van de brouwerij.

Vooruitgang gedurende COVID

De delicate periode waarin de hele economie zich bevindt en in het bijzonder de horeca heeft daarom het enthousiasme van de jonge brouwerij, die al jaren een groei met dubbele cijfers laat zien, niet getemperd. Zelfs al heeft het sinds de lockdown een echte schok ervaren door bijna twee derde van zijn bestellingen te verliezen, heeft de brouwerij nog nooit zo sterk geloofd in haar toekomst op lange termijn door de steun van haar gemeenschap. Deze aanmoedigingen kwamen met name tot uiting in de duizenden bestellingen via de voor de gelegenheid gecreëerde webshop, die ook enkele duizenden euro’s donatie opleverde voor Brusselse ziekenhuizen.

BBP is sinds eind april weer aan met brouwen en heeft zijn ogen nu gericht op zijn horecapartners met een aankomend bier waarvan de winst volledig zal worden gedoneerd aan de #horecacomeback-actie. BBP heeft vandaag ook net de “Lust 4 Life” uitgebracht, gebrouwen met 100%Belgische hop, die de levenslust na deze lange opsluiting zal symboliseren et die mid-mei bij Delhaize beschikbaar zal zijn. « Elk gekocht bier brengt ons dichter bij de bouw van deze nieuwe brouwerij. Meer dan ooit investeren we in de toekomst, maar zonder onze gemeenschap wordt er niets gerealiseerd », benadrukken de oprichters. Met alle afgunst en ambitie die we kennen, geeft BBP zichzelf vandaag de middelen om een invloedrijke en kritische speler van de Belgische brouwscene te worden.

Brussels Beer Project is een participatief project dat co-creatie naar voren brengt om buiten de gebaande paden te treden en een dosis frisheid te brengen in de Belgische brouwscene. Het eerste bier, de Delta IPA, werd in 2013 door de gemeenschap gekozen. Meer recentelijk lanceerde BBP Juice Junkie, een New England IPA en Pico Bello, het eerste niet-alcoholische ambachtelijk bier in België. Hun experimentele brouwerij bevindt zich in de Antoine Dansaertstraat, waar ze meer dan 40 tijdelijke bieren per jaar maken. www.beerproject.be