The Barn zet groei door met 5de opening in Jette

Zero-waste principe in nieuwe winkel in Jette gaat nog een stapje verder! Een vijfde opening (augustus), nieuwe banen (goed voor 120 medewerkers) en verdere groei: de Barn-filosofie overtuigt elke dag en op duurzame wijze nieuwe aanhangers. In de nieuwe Barn in Jette wordt ook een nevenproject gelanceerd voor cosmetica en reinigingsproducten in bulk, allemaal gegarandeerd zonder afval.

2020 : Solidariteit op elk niveau!

Net zoals een groot deel van de mensheid en de handel, heeft The Barn, het jonge Belgische netwerk van bio-markten, een bewogen jaarbegin gekend. Maar in het licht van de corona-crisis, is zij erin geslaagd, dankzij haar concept en filosofie, de nauwe banden met haar klanten, leveranciers en medewerkers, nog extra te versterken. Voor The Barn, die menselijke waarden centraal stelt in haar aanpak, vormde deze periode een bevestiging van haar visie.

De crisis heeft ongetwijfeld velen tot bezinning en zelfs gedragsveranderingen geleid. Veel klanten hebben ervoor gekozen om de lokale economie te ondersteunen door te kiezen voor gezonde en milieuvriendelijke producten, terwijl ze tegelijk het plezier van het koken herontdekten. Quentin, een der oprichters van het project bevestigt: “Het doet echt veel deugd om je zo gesteund te voelen in deze moeilijke periode. We hebben veel aanmoedigingen van klanten ontvangen en sommigen zijn nog verder gegaan door maskers te maken voor al onze medewerkers”.

Wat de leveranciers betreft, zij slaagden erin om een onberispelijke levering te garanderen! Tijdens de eerste 10 dagen van de crisis hebben ze een aangepaste logistiek opgezet door de leveringen aan de winkels te verdubbelen, waardoor The Barn een kwaliteitsvolle dienstverlening en aanbod kon verzekeren op een moment dat de nood onder de bevolking het hoogst was.

De laatste maanden is ook de wederzijdse hulp, de welwillendheid en het gemeenschapsgevoel tussen de medewerkers van The Barn nog toegenomen. Elke Barner heeft met een groot verantwoordelijkheidsgevoel bijgedragen aan de goede gang van zaken en de rust in de winkel. De toewijding tot elke prijs van de medewerkers en hun vastberadenheid om ondanks het virus in de winkel aanwezig te zijn, hebben deze sfeer van grote solidariteit nog eens extra geaccentueerd. Om paraat te staan voor het toegenomen aantal bezoekers, deden de medewerkers ook een beroep op hun onmiddellijke omgeving en slaagden er zo in de gelederen in 48 uur te versterken met een vijftiental mensen. “Deze context helpt ons om veel zaken in het juiste perspectief te plaatsen en te beseffen in welke mate de waarden van gezondheid en solidariteit voorrang moeten hebben op zuiver economische dimensies”, benadrukt Quentin.

Jette, waar het Barn-avontuur zich voortzet

Het is in deze gemeente in het noorden van Brussel dat deze gepassioneerden van biologische voeding besloten hebben om een nieuw hoofdstuk te schrijven. “Veel klanten hebben ons verteld dat ze ons graag ook in het noorden van Brussel zouden willen zien. Toen we de ideale 900m2 ruimte vonden die we zochten, hebben we niet geaarzeld omdat we wisten dat dit deel van de hoofdstad de komst van een nieuwe biologische markt met enthousiasme zou verwelkomen” getuigt Marine Wulleman, de verantwoordelijke van de Barn die in Jette zal openen en die nu al bijna twee jaar het prachtige verhaal van The Barn van dichtbij kan meemaken. “En we zijn niet teleurgesteld. In deze dichtbevolkte, multiculturele en multi-generationele stad, die zeer toegewijd is aan ecologie en duurzame voeding, voelen we ons al zeer welkom. De uitingen van sympathie en verwelkoming zijn immers nu al heel talrijk,” vervolgt Marine.

Het hele Barnteam verheugt zich op hun nieuwe vestiging in deze nieuwe microkosmos, dit bijzonder dynamische epicentrum van handelszaken. Het doel is om zoveel mogelijk lokaal actief te zijn en samen te werken met lokale projecten, met name voor het herverdelen van onverkochte goederen, compostbeheer, enz. Het zal ook leiden tot de aanwerving van 12 nieuwe medewerkers, wat zal resulteren in de creatie in totaal meer dan 120 banen sinds de eerste opening in 2017, toen het centrum 7 medewerkers telde.

Nieuwe opening = nieuw project met lokale teler

Dit is een van de fundamenten van het concept, elke opening wordt gerechtvaardigd door de ondersteuning van een nieuw landbouwproject. Voor Jette is het Daan, een teler uit Halle, met een zijn productie-oppervlakte van 3 hectare, die met dit nieuwe avontuur wordt geassocieerd.

Met deze nieuwe winkel brengt het bedrijf het aantal projecten met lokale telers die het ondersteunt op 5. Het principe berust op de wens om in directe relatie te kunnen werken en een versterkte samenwerking te onderhouden : het is belangrijk om aan het begin van het jaar rond de tafel te zitten om de volumes en de teeltplannen voor het komende jaar te bespreken. Tegelijk voorziet The Barn investeringspremies voor deze producenten. Dit jaar werd een serre volledig gefinancierd voor de teler die de markt in Elsene levert en een tractor voor het project in Antwerpen. Tot slot hebben Quentin en Julien besloten om voor 2020 een stap verder te gaan door een uitwisselingsprogramma uit te stippelen zodat The Barners de boeren kunnen gaan helpen en hun handen letterlijk in de grond kunnen steken tijdens het hoogseizoen.

Een nieuw concept, maar in dezelfde trant

Een vijfde markt is een ietwat nieuwe benadering wel waard. Dat hebben de Barners ongetwijfeld gedacht, na een ontmoeting met het project “La Ressource”, een specialist in bulk “zero waste” cosmetica en reinigingsproducten. “Het heeft tussen ons onmiddellijk geklikt, net zozeer omdat ze dezelfde waarden delen als door de esthetiek van hun pop-up winkel, heel vergelijkbaar met onze winkels. Dit maakte ons snel duidelijk dat ze volledig in lijn waren met wat wij aanbieden”, voegt Marine toe. Naast bulkproducten zal dit jonge bedrijf haar klanten ook de productie van eigen cosmetische producten ter plaatse aanbieden, evenals workshops over verschillende thema’s.

Met dit project dat 120m2 van de commerciële oppervlakte van de plaats zal vullen, zal de Barn Bio Market van Jette een overdekte markt vormen die zal voldoen aan alle verwachtingen op het gebied van nul afval en organische producten.