Brussels Beer Project

lanceert de eerste 100% regeneratieve pils van België

 

Brussels Beer Project (BBP) lanceert het eerste 100% regeneratieve pilsbier van België en plant tegen eind 2023 al 25% van zijn gerst te hebben omgezet naar deze nieuwe teeltvorm, die tot doel heeft de grondbewerking te verbeteren en CO2 vast te houden.

Regeneratieve landbouw is gebaseerd op milieuvriendelijke landbouwpraktijken zoals wisselbouw, het gebruik van dekgewas en bodembeheer. Deze principes, die zijn afgeleid van permacultuur en op grote schaal worden toegepast, stimuleren bodemregeneratie, vergroten de biodiversiteit en verminderen de afhankelijkheid van chemische producten.

Naast de ecologische voordelen is regeneratieve landbouw erkend als een koolstofnegatieve oplossing. Volgens Soil Capital heeft de oogst van 2022 uitgevoerd door de agro-ecologische coöperatie Cultivaé, die 42 Belgische boeren verenigt, gemiddeld 0,05 ton CO2 per ton gerst vastgelegd, vergeleken met een uitstoot van 0,25 ton CO2 per ton gerst voor conventionele landbouw. De regeneratieve praktijken die door de boeren van Cultivaé worden toegepast, hebben ook een Europese certificering voor “regeneratieve landbouw” gekregen via het auditwerk van Regenacterre.

Steeds meer lokale gerstemout

Vandaag wordt slechts 2% van de gemoute gerst in België lokaal geteeld, het merendeel wordt geïmporteerd uit Frankrijk. Dankzij de toenemende toepassing van regeneratieve landbouw zien we een terugkeer naar de teelt van brouwgerst in ons land. Deze overgang bevordert de lokale economische ontwikkeling en ondersteunt de Belgische boeren, die profiteren van een hogere prijs in vergelijking met conventionele landbouw.

Snel overtuigd van de toegevoegde waarde van regeneratieve landbouw, werkt het Brussels Beer Project sinds 2018 samen met dit ecosysteem en het “Pure Local” programma van Belgomalt. Vorig jaar was 5% van de mout van BBP afkomstig van regeneratieve bronnen, maar het doel tegen het einde van het jaar is 25%, of 150 ton graan, en 75% binnen 2 jaar. Vandaag is het Brussels Beer Project één van de meest actieve brouwers op dit gebied, maar veel brouwers, zowel kleine, middelgrote als grote, overwegen een regeneratieve omschakeling op middellange tot lange termijn.

Sébastien Morvan, medeoprichter van de Brusselse brouwerij die in 2022 het B Corp-label heeft ontvangen, legt uit: “Werken met de bodem en het terroir is niet exclusief voor de wijnwereld. Het is geweldig om de boeren te ontmoeten die onze gerst telen en om de bruisende groei te zien van het hele ecosysteem tussen land en bier. Bier wordt ook op het land geboren.

Het eerste 100% regeneratieve Belgische pilsbier

Terra Pils van het Brussels Beer Project, dat onlangs op de markt werd gebracht, is het allereerste 100% regeneratieve pilsbier van België. Dit licht bittere bier is momenteel alleen verkrijgbaar van het vat, in bepaalde Brusselse cafés en BBP Taprooms.

Volgende maand lanceert het Brussels Beer Project een ander bier met eenzelfde overtuiging, Lazy Panda, een blond bier gebrouwen met gerst uit regeneratieve landbouw en uitsluitend Belgische hop. De brouwerij heeft deze gerst ook geïntroduceerd in verschillende andere bieren om de overgang te versnellen, waaronder Juice Junkie, Tripel Bertha en Babylone, dat ook wordt gemaakt met vers onverkocht brood.

“Het toenemend gebruik van regeneratieve gerst in onze bieren maakt deel uit van een bredere inspanning om onze impact op het milieu te verminderen en is in lijn met andere beslissingen zoals het stoppen van het gebruik van plastic vaten en de export van onze bieren buiten Europa,” besluit Olivier de Brauwere, medeoprichter van de brouwerij.

Reden te meer om consumenten bewust te maken van het belang van het ondersteunen van regeneratieve en duurzame landbouw… terwijl ze genieten!

Brussels Beer Project: Brussels Beer Project is een onafhankelijke brouwerij gevestigd in Brussel. De brouwerij werd opgericht in 2013 en heeft als missie nieuwe smaken te doen ontdekken en te innoveren in de brouwerijsector, met respect voor het milieu. BBP is gebaseerd op experimenteren, samenwerking en impact, en biedt vele explosieve bieren aan.