De koolstofevaluatie die afgelopen november werd uitgevoerd, is een verdere erkenning van het werk en de inzet van Champagne Chassenay d’Arce, het eerste Champagnehuis dat in 2021 het label Vignerons Engagés krijgt.
Het Huis van Wijnbouwers besloot om mogelijkheden te identificeren om de CO2-uitstoot te verminderen, vooruitlopend op de wet die vanaf januari 2023 van toepassing is op bedrijven met meer dan 500 werknemers.
Aan de kant van het bedrijf zijn een aantal acties gelanceerd ter ondersteuning van het plan om de koolstofvoetafdruk te verminderen: het optimaliseren van de temperatuur van de oogst en het controleren van de temperatuur van de alcoholische gisting; het kiezen van lichtere glazen verpakkingen en het verminderen van het gewicht van kartonnen dozen en vanzelfsprekend het optimaliseren van het transport en de transportmiddelen…
Chassenay gaat ook een stap verder door zijn wijnboeren te helpen hun eigen koolstofvoetafdruk op te stellen, met als doel “net0carbon” te bereiken tegen 2050. Dit plan heeft als doel een einde te maken aan het gebruik van herbiciden, de doelstellingen inzake biodiversiteit en vergroening van de wijngaarden te versterken en de inspanningen voor het behoud van het bodemleven en de landschapsarchitectuur op te drijven.
Dit plan werd meer dan 40 jaar geleden opgestart door de Champagne-industrie en is een voortzetting van de collectieve inspanningen van alle wijnbouwers en Champagnehuizen. Deze verbintenissen hebben al geleid tot een vermindering van 80% van het gebruik van herbiciden en een vermindering van 20% van de koolstofvoetafdruk per fles.
Champagne Chassenay d’Arce engageert zich om zijn uitstoot verder te verminderen. “Als we 2022 als referentiejaar nemen en alle emissies die verband houden met onze activiteit (aankoop, inzameling, productie, enz.) meerekenen, komen we uit op een totaal van 2897 ton, of 2,068 kg per geproduceerde fles”, legt directeur Manuel Hénon uit.
Deze 2897 ton komt overeen met 1607 retourtjes Parijs/NewYork met het vliegtuig; 383 rondjes om de wereld in een dieselauto; 29 mensen met een gemiddelde van 9 ton CO2 per jaar per Fransman.
De totale uitstoot van broeikasgassen (7 broeikasgassen die een directe invloed hebben op klimaatverandering) bedraagt 2897 ton CO2 eq, of 2,07 kg CO2 eq per fles.
Chassenay d’Arce heeft een jaarlijkse reductiedoelstelling van 5%, met als doel om in 2050 koolstofneutraal te zijn.
Deze beoordeling is uitgevoerd met Carbono volgens de methode van Adelphe, die bestaat uit het toepassen van een gemiddelde emissie. Net Zero Carbon is een vorm van koolstofneutraliteit die voldoet aan de eisen voor het klimaat zoals uiteengezet door het IPCC en de Overeenkomst van Parijs.