Champagne en de eindejaarsfeesten: durf de meest verrassende foodpairings

#SoChampagne #MyChampagne

 

De eindejaarsperiode is dé periode bij uitstek wanneer we uitgebreid de Champagneflessen laten knallen. En de Belgen zijn, met meer dan 9 miljoen flessen die officieel in 2017 naar België zijn verzonden (waarbij nog enkele miljoenen rechtstreeks aangekochte flessen in de Champagnestreek moeten worden toegevoegd), de grootste Champagne drinkers na onze Franse buren.

Champagne staat dan wel op de eerste plaats van de meest geapprecieerde aperitieven voor de feesten, een steeds groeiend aantal consumenten, levensgenieters en liefhebbers van gastronomie weten hem ook meer en meer te appreciëren als een volwaardige wijn. De mogelijke foodpairingsakkoorden met Champagne zijn immers legio, dankzij de grote diversiteit aan Champagnewijnen.

Glen en Humphrey’s maken Champagne nog verrassender

Hij is een van de chefs in opmars in onze gastronomie. De Brusselse chef Glen Ramaekers (van restaurant Humphrey’s) vond het bijzonder leuk om de uitdaging aan te gaan met verschillende influencers, om onverwachte of zelfs onwaarschijnlijke akkoorden te bedenken om de eindejaarsperiode op een feestelijke manier in te luiden : Een Kihuîcha – Kiwicha shooter : kiwi, oester en een Champagne extra Brut, een resoluut verrassende en verfrissende combinatie. De zuurte van een oester, van kiwi en van Champagne in een gerecht samengebracht. Ideaal om de maaltijd te starten met een leuk hapje. Een Champagne Blanc de Blancs, 100% Chardonnay, komt eveneens altijd tot zijn recht in een klassiekere combinatie met oesters, die dan best natuur worden geserveerd.

Talong Tartong en Champagne millésimé 2011: Glen houdt ervan zijn gasten op het verkeerd pad te zetten. Zijn Talong Tartong, een ronde gepaneerde aubergine met een zoetzure saus, is niet meteen de meest voor de hand liggende pairing. En toch werkt het prima met een relatief jonge millésimé 2011.

Over het algemeen biedt de grote variëteit aan Champagnewijnen heel wat mogelijkheden op het vlak van de vegetarische gastronomie.

Een aantal voorbeelden: •           Makis / Lenterolletjes met groenten en fruit (gekruid met citroengras of gember) / Blanc de Blancs – •Witte bonensla, tuinbonen, gele vruchten (meloen of perzik), gegrilde courgettes, met appelsiensap, honing en een reductie van balsamico azijn / Blanc de Blancs – • Traditionele Falafels / Blanc de Noirs – •Venkelsla, aardappels, bonen, appelsien en romige witte saus/ Blanc de Blancs – •Wortelpuree, zoete aardappel en kokosmelk / Blanc de Noirs

Shrimp Burger en Champagne d’assemblage

Wie zou dit gedacht hebben ? Champagne om een burger te vergezellen? Of is het andersom. Maakt niet uit. De chef van Humphrey’s ging zijn inspiratie zoeken bij zijn Filipijnse roots om een Filipijnse brioche en garnalenburger met mango-ketchup en zwarte bonen te bedenken. Dit pairt perfect met een traditionele Champagne d’assemblage of met een oudere millésime. De millésime 1989 die voor de gelegenheid ingeschonken werd, blonk uit door zijn frisheid en vineuze karakter. De akkoorden tussen Champagnes en zeevruchten en schaaldieren zijn eveneens heel divers.

Hazenrug, Kaki en Champagne Blanc de Noirs of Champagne Rosé

Wanneer een influencer Glen vraagt hoe hij kaki zou kunnen integreren in een feestelijke seizoensmaaltijd met een lekkere Champagne, denkt Glen aan hazenrug. Sommige Rosé-Champagnes zullen perfect kunnen matchen met een rosé gebakken hazenrug, terwijl Champagnes Blancs de Noirs, Champagnewijnen voor 100% samengesteld uit blauwe druiven – pinot noir en/of meunier – een ruime, rijke en gestructureerde textuur hebben met krachtige, contrasterende aroma’s die aan fruit, kruiden, rijpe tarwe, honing, mokka, hout, leer, rook en zelfs gebrande koffie doen denken.

Ruby Lolly van ganzenlever, Fleur de Sel en Champagne d’assemblage

Champagne en ganzenlever, een klassieker. Maar wanneer de chef van Humphrey’s het in zijn hoofd krijgt om ganzenleverlolly’s met fleur de sel te maken, dit bedekt met een laagje Ruby chocolade, is het voor sommigen even schrikken.

Het wordt algemeen aangenomen dat Champagne en chocolade niet al te goed samengaan. Toch kunnen een aantal creaties, zoals deze met een Champagne d’assemblage bijvoorbeeld, zeer verrassende smaaksensaties teweegbrengen.

Crème van kastanje, krokantje van kweepeer en peersorbet met Champagne d’assemblage of Champagne millésimé

Om het dîner mooi af te ronden, antwoordde Glen op een andere uitdaging van een influencer, nl. hoe pair je Champagne met kastanjes? Hij bereidde een dessert voor in de vorm van een crème van kastanjes met een lekker krokantje kweepeerkoekje en een sorbet op basis van peer.

Dit werkt perfect met een Champagne die zijn kracht tot uiting kan brengen met een mooie mix van druivenrassen en zorgen voor een ware explosie in de mond, zoals het sluitstuk van een feestmaaltijd, dit alles in een gezellige en ongedwongen sfeer.