Chasselas opnieuw in Brussel

«Chasselas in Brussel» is dé uitnodiging om opnieuw kennis te maken met dit boeiend druivenras, en uiteraard de wijnen ervan te proeven. Subtiel en licht, heel trendy overigens, maar ook met een uitstekend bewaarpotentieel, terroirgebonden en culinair inzetbaar.

De voorgestelde wijnen zijn een selectie wijnen die allemaal een gouden medaille behaalden tijdens de laatste Mondial du Chasselas, het concours dat in juni van dit jaar in het Zwitserse Aigle werd gehouden onder auspiciën van het APC (Association de Promotion du Chasselas).

De wijnen kunnen onderverdeeld worden in twee grote groepen: jonge en fruitige wijnen, soepel en vaak heel floraal, en bewaarwijnen die steviger zijn. Inderdaad, bewaarwijnen. Omdat deze wijnen reeds bijzonder aangenaam zijn in hun prille jeugd denken we daar niet altijd aan, maar chasselaswijnen bezitten een verbluffend bewaarpotentieel! Jaar na jaar winnen ze aan structuur en textuur.

Een workshop «chasselas & kazen», voorgesteld door Marc Vanhellemont toonde de perfecte pairing aan met uiteenlopende kaasstructuren. Naast de proeverij werd het culinaire elan uitgerold door de chefs van restaurant Aux Armes de Bruxelles, waar de proeverij plaatsvind, zij creëerden unieke gerechten rond dit druivenras. Kwestie om aan te tonen dat chasselas culinair perfect combineert en enorm veelzijdig is. Facet dat trouwens volop tot uiting kwam in een assortiment van 30 verrassende, frisse en zelfs krachtige wijnen.

De geschiedenis en origine van deze druif ligt niet in Chasselas, alias Lausannois, een dorp on Bourgogne, maar wel rond het Meer van Genève en de Zwitserse Vaud. Een leuke brochure onthult de lijst met appellaties die chasselaswijnen produceren.

In Zwitserland vinden we chasselas vooral terug in de kantons Vaud (Chablais, La Côte, Lavaux, Bonvillars en Vully, en de twee Grands Crus Dézaley en Calamin), Valais (waar deze druif fendant heet), Genève en Neuchâtel. In Duitsland wordt hij gutedel genoemd en werd hij vooral in Baden aangeplant, meer precies in Markgräflerland, tussen de Rijn en het Zwarte Woud.

In Frankrijk zijn er drie grote regio’s voor chasselas: de Savoie – de appellaties Crépy, Marin en Ripaille aan de oevers van het Meer van Genève ; de Elzas (waar hij vaak in blends gebruikt wordt en er weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt); en tot slot in Pouilly-sur-Loire, echter niet te verwarren met Pouilly-Fumé die op basis is van sauvignon.

Chasselas vinden we ook in Hongarije, Mexico en Chili terug, maar onder verschillende benamingen. Chasselas ontdekken?! Of zoals ze het in de streek van chasselas zeggen: «Une idée noire ? Chasselas !»