Château Bardins

De eerste gegevens over het bestaan van een watermolen gebouwd op het riviertje L’Eau Blanche dat door het domein Bardins of Bardey loopt, dateren uit 1350.

De molen werd ondertussen tot een heus kasteel of alleszins landgoed uitgebouwd en herbergt momenteel het wijnhuis Bardins. De wijngaarden bevinden zich op de heuvels Bouscaut in Cadaujac en bestaan sinds meerdere eeuwen. In het begin van de 20ste eeuw vestigt zich hier Camille de Sigoyer die in 1870 op het eiland Reunion werd geboren en dit na zijn huwelijk met Marie Vincent, eigenares van het domein.

Hun zoon Christ, later met zijn zoon Yves ontfermt zich over de wijngaarden die naderhand overgaan op hun kinderen. Momenteel zijn het Stella, Christol en Edith die de exploitatie voor hun rekening nemen. Hierbij is het vooral Stella die na een aantal renovaties van de gebouwen en enkele aanpassingen, borg staat voor een goede teelt en directe exploitatie. Christol keerde terug naar Reunion en zorgt er voor de verkoop van de wijnen terwijl Edith voornamelijk de taak van adviseur en raadgever op zicht neemt.

Het domein strekt zich uit over 24 ha waarvan 9.5 ha wijngaarden, meestal op kleinere percelen die meer dan eens met hagen worden afgezoomd. De graveleuse ondergrond met argilo-kalkachtige residuen krijgen door de aanwezigheid van L’Eau Blanche voldoende vochtigheid wat o.m. een verantwoorde landbouw mogelijk maakt zonder zich uitdrukkelijk tot  de bio-cultuur te willen beperken.

De gemiddelde leeftijd van de ranken situeert zich rond de 30 jaar. De productie van rode wijnen neemt 8.6 ha in beslag met 50% aanplantingen van Merlot, 25% Cabernet Sauvignon en 25% Cabernet Franc, goed voor een jaarlijkse productie van 380 hl. Voor de witte wijnen wordt voorlopig slechts 0.5 ha gereserveerd met 33% Sauvignon Blanc, 33% Sémillon en 33% Muscadelle. De jaarproductie blijft hier tot zowat 10 hl beperkt.

De rode wijnen worden gekenmerkt door een mooi boeket, aangenaam karakter en diepgang. Het zijn uitgesproken bewaarwijnen die tot 15 jaar in de kelder bewaard kunnen blijven. De witte wijnen van Château Bardins zorgen voor een mooie frisheid, elegantie en finesse.

Het domein stelt zich eveneens open voor diverse randactiviteiten zoals historische evocaties, muziekconcerten in de diverse salons maar evenzeer voor wandelingen in de aanpalende landerijen gevolgd door degustatie ook kunnen er fietstochten tevens met proeverij worden georganiseerd. Een aantal activiteiten richten zich bovendien zeer duidelijk op families en krijgen een groeiende belangstelling. Château Bardins zorgt eveneens voor de productie van een aantal regionale specialiteiten die afkomstig zijn van de verantwoorde landbouw en de activiteiten van Châtau Bardins verruimen.

De start van het wijnjaar 2016 verliep aldus Stella eerder dramatisch maar de zeer hete zomer heeft een deel van de achterstand goedgemaakt. Tot haar verwondering ligt de globale productie zelfs een tikkeltje hoger dan vorig jaar terwijl de eerste resultaten eveneens een erg kwalitatieve oogst laten uitschijnen.

Op de proeftafel:

Château Bardins rood 2011:

De mooie maturatie en rijping zorgen voor een stevige kleur in het glas terwijl men in de neus fruitige aroma’s en subtiele accenten van kruidigheid waarneemt. In de mond een mooie aanzet; sporen van levendigheid gekoppeld aan accenten van zwart fruit en leuke delicate toetsen van tannines.

Château Bardins rood 2008:

In de neus aangename aroma’s van zwart fruit, ondersteunt door toetsen van pruimen en lichte subtiele accenten van hout. Ook in de mond een lichte kruidigheid, zwakke sporen van hout met fijne tannines en aangenaam delicate toetsen van koffie en cacao.

Château Bardins wit 2015:

Heldergele kleur in het glas met levendig karakter en frisse aroma’s. Op zicht een leuke aperitiefwijn die in de mond zorgt voor een aangenaam aromatisch gevoel waarbij witte bloemen hun geurig karakter aantonen.