Château de Brossay

Blauwe lucht, zonlicht, milde lente, levensvreugde …de sfeer was nog nooit zo licht, de ‘rosé’ sfeer heeft de somberheid vervangen.

“Anjoué” door de stralende sfeer, komt de beroemde Cabernet van de Loire al snel tevoorschijn. Het is Château de Brossay 2018, verkrijgbaar bij Colruyt (€ 5,95), die trots de naam draagt die je laat blozen van plezier.

Al precies 100 jaar streeft de familie van Hubert Deffois, de wijnmaker die het kasteel vandaag leidt, naar het produceren van frisse en toegankelijke wijnen. Dit dankzij de bronnen van Layon en zijn stenige hellingen. De wijn laat zich kenmerken door de volle smaak van aardbei en kruisbes.

Vandaag draagt deze wijn met enige fierheid het HVE 3-certificaat. Dit label staat voor Haute Valeur Environnementale, niveau 3. Het betreft een door de Franse regering uitgevaardigd certificaat voor agrarische producten die gekenmerkt worden door hun hoge waarde op vlak van milieuvriendelijke productie. Een positieve bijdrage tot de biodiversiteit, een verantwoorde aanpak inzake fytosanitaire producten en meststoffen en een waterbeleid dat respectvol is voor het milieu en de komende generaties, maken onder meer deel uit van de eigenschappen van dit label.

Als gemoedelijkheid een wijn was, zou het zeker Cabernet d’Anjou zijn. De aangename metgezel van eenvoudige en gezellige tafels: van hapjes tot wit vlees, van warme voorgerechten tot exotische gerechten … wacht niet tot het einde van het goede weer om van het moment te genieten.

100 % Cabernet Franc: Karakteristieken

Oorspronkelijk was het kasteel een herenhuis dat dateert uit de 15e eeuw. In het midden van de XVIe eeuw kreeg het landhuis de benaming ‘Château’ mee. De wijnmaker vandaag is Hubert Deffois, hij beheert het domein dat in 1919 door zijn grootvader werd overgenomen.

Het landgoed kijkt uit op de bronnen van de Layon en rotsachtige hellingen. De wijngaard van 44 hectare ligt op de zuidelijke heuvelhelling tussen Cléré sur Layon en Passavant. De grond is grind- en leemachtig en ondiepe residuen van leisteen.

Op de proeftafel;

In het glas een mooie mantel met heldere en kristallijne kleuren, frambozenrode kleur met zalmreflecties. In de neus accenten van rode bessen (aardbei, aalbes), roos, Engelse snoepjes, vermengd met subtiele hints van verse munt en witte peper. In de mond zacht , rond en glad met mooie fruitigheid en levendigheid en leuke gezellige en frisse afdronk.

Gastronomische wijn bij uitstek die door zijn fruitigheid makkelijk zelfstandig kan worden gedronken. Mooie aperitiefwijn die best een pairing doorstaat met “zoete en zoute” gerechten. Serveertemperatuur 12 en 14 ° C. Moet beslist als jonge wijn worden gedegusteerd.

Loire-Propriétés, een geliefkoosde producent van de Belgen

Het is het verhaal van een duurzame wederzijdse waardering die de Belgische consument verbindt met de grootste producent van het Loiredal. Via talrijke appellaties in de winkelrekken – meer dan tien in totaal – heeft Loire Propriétés, een groep van wijnbouwers verenigd rond vier coöperatieve wijnkelders, een distilleerderij en een handelsonderneming, zijn export naar België zien toenemen in de laatste 15 jaar. Sinds het begin van het derde millennium, is zijn verkoop gegroeid met 50% in ons land, waardoor de onderneming de derde grootste importeur van Loirewijnen is geworden.