Château Le Sartre

Dit domein in de gemeente Leognan, hartje AOC Pessac Leognan, tussen de kastelen Malartic Lagravière, Fieuzal en het domein Chevalier werd in het begin der 80-er jaren herontdekt door de familie Perrin, eigenaars van Château Carbonnieux,  die het in ere herstelde.

Sinds 2004 wordt het domein beheerd door Marie-José Perrin, bijgestaan door haar echtgenoot en wijnmaker-oenoloog David Château. Het domein maakt integraal deel uit van de bakermat van de Franse wijnen en werd midden de 19de eeuw opgericht door de familie Ronaud die het tot in 1945 uitbaatte en het een goede naam bezorgde. De phylloxeria, overproductie van de Franse wijnen en de beide wereldoorlogen luidden het volledig verval in, de wijngaarden werden zelfs gerooid en de eigendommen in vele percelen opgesplitst.

De hergeboorte van het domein is het werk van de familie Perron. De wijngaarden werden heraangeplant met 6500 ranken per hectare en dit met traditionele rassen die zorgen voor grote witte en rode wijnen binnen de appelatie. Het domein produceert wijnen in de drie traditionele kleuren afkomstig van 5 wijnrassen:  8.2 ha Sauvignon blanc, 2 ha Semillon, 12 ha Cabernet sauvignon, 1.1 ha Cabernet Franc en 12.7 ha Merlot, samen 36 ha met ranken van een gemiddelde leeftijd van 21 jaar voor de rode rassen en 19 jaar voor de witte rassen. Dit alles is goed voor een productie van 50 tot 80.000 flessen rode wijn en 20 tot 30.000 flessen witte wijn.

Château Le Sartre is een mooi voorbeeld van diversiteit van de terroirs die in Pessac Leognan wordt weergevonden. De gebouwen worden omringd door een homogeen blok van 26 ha  dat rust op argilo-kalkachtige bodem met zanderige residuen, een geheel dat als bruine grond gekend staat en voor een groot deel afkomstig is van de afzettingen van de Garonne uit het Quaternaire tijdperk. De terroirs tussen Fieuzal en Malartic Lagravière zijn eveneens afkomstig van fluviale afzettingen van de Garonne maar duidelijk van jongere leeftijd. Hier worden meer mineralen en residuen van graves weergevonden die een impact hebben op de maturiteit van de bessen.

Het globale terroir, de verantwoorde landbouw, de klimatologische omstandigheden samen met de bewerking van de grond, de taille van de ranken en het sanitaire groenbeheer, zijn de basiselementen die de kwaliteit van de wijnen ondersteunen.

Op de proeftafel:

Château Le Sartre rood 2013:

Assemblage van 52% Cabernet Sauvignon en 48% Merlot, geteeld op zanderige graveleuse terroirs met alies en graves in de ondergrond op een domein van 20.6 ha, 11.7 ha Cabernet Sauvignon en 8.9 ha Merlot.

Het seizoen startte met late vorst begin mei, overvloedige regen en lage temperaturen in mei-juni. Ook de bloei werd door de regen getemperd. De wijngaarden hadden nood aan extra verzorging mede door de vele regenval. De manuele oogst met een rendement van amper 70% van de gemiddelde opbrengst, gebeurde op een gunstig tijdstip begin oktober 2013. De vinificatie vond plaats in thermogereguleerde inox met nadien een cuvaison van 5 weken bij 28° c en een rijping op eik.

Donkerrode kleur met fruitige en leuke florale neus. Mooie aanzet in de mond, subtiele vettigheid en karaktervol. Mooi smaakvolle en leuke fruitige toetsen op het middenpalet met aangenaam lange afdronk.

Château Le Sartre wit 2015:

Assemblage 90% Sauvignon blanc en 10% Semillon, geteeld op terroirs van graves, argiles en zand met ranken van gemiddeld 26 jaar.

Manuele oogst in cagettes en extra manuele tri aan de chai, fermentatie tussen 19 en 22° C en rijping op lies in eik gedurende een 6-tal maand.

Leuke gele kleur met frisse fruitige aroma’s in de neus. In de mond primeert de fruitigheid die passend op de smaakpapillen inspeelt, de wijn behoudt zijn voluptueuse frisheid bij de afdronk.

Le S du Sartre – rood 2014

Assemblage van 40% Cabernet Sauvignon en 60 % Merlot van ranken van 22 jaar met productie van 18000 flessen. De guyot double kreeg daar waar nodig, een aangepaste ontbladering en groenbeheer. Een manuele oogst in cagettes en manuele tri aan de chai voor de persing en vinificatie in thermogereguleerde cuves.  Nadien volgde een cuvaison van 5 maand bij 28° C en rijping op barriques waarvan 1/3 nieuwe eik.

In het glas een mooie kersenrode mantel die in de neus een rijkelijk boeket van rijp rood fruit weergeeft, soms duiken enkele subtiele houttoetsen op. In de mond een mooi zachte aanzet die vrij snel door een fruitig karakter wordt verdrongen. Verzorgde en intense structuur, bij de lange afdronk komen enkele delicate getoaste hints vrij