laat je inspireren voor Dry January bij Bio-Planet
Januari luidt het begin van een nieuw jaar in. Een tijd van samen proosten met vrienden en familie, maar ook de alom gekende goede voornemens maken hun comeback. Dry January en Tournée minérale zijn hét moment om het nieuwe jaar gezond te starten zonder aan smaak of beleving in te boeten. Bij Bio-Planet vind je een steeds groter wordend aanbod aan alcoholvrije alternatieven, waaronder Kombucha en Kefir. Deze gefermenteerde dranken zijn niet alleen smaakvol, maar zitten boordevol probiotica, bevatten weinig suikers en kunnen een gezonde darmflora ondersteunen. Verrassend? Check! Lekker? Dubbelcheck!
Waarom zijn alcoholvrije alternatieven zo belangrijk?
Tegenwoordig zijn we steeds bewuster bezig met wat we ons lichaam voeden. En toch betekent dat niet dat genieten verdwijnt, integendeel! Alcoholvrije dranken laten je volop plezier beleven, terwijl ze je lichaam net dat beetje extra rust gunnen.
Het mooie is dat deze dranken allesbehalve saai zijn. Alcoholvrije alternatieven kunnen nét zo goed voelen, en ook echt lekker zijn. Ze leren je nieuwe smaken kennen, experimenteren met combinaties en ontdekken dat een drankje zonder alcohol net zo rijk en gelaagd kan zijn als een klassieker mét.
Kortom: alcoholvrij betekent niet minder beleving. Het betekent nieuwe smaken ontdekken, op een bewuste manier genieten en jezelf trakteren op een moment dat goed voelt voor lichaam én geest.
Gezond genieten: minder suiker, meer balans
Bij Bio-Planet staat een gezond leven hoog in het vaandel en dat zie je tot in de kleinste details, zoals de indeling van de schappen. Voedingsdeskundige Katrien Neveux bij Bio-Planet licht toe:
“Ook non-alcoholische alternatieven zoals alcoholvrije wijnen en low sugar drankjes zitten in de lift. Om het suikergehalte voor de klant duidelijker te maken, hebben we onze rayons ook zo ingedeeld: low sugar, medium sugar, high sugar, gefermenteerde drinks en energy-drinks. Door onze schappen zo in te delen, zagen we ook een significante uplift in de verkoop van de low sugar drinks. Als je zorgt dat mensen erop attent gemaakt worden, dan staan ze ook open om andere producten uit te proberen.”
Low sugar frisdranken zijn voor Bio-Planet een bewuste keuze. Het assortiment wordt daarbij niet enkel geselecteerd op suikergehalte, maar ook op kwaliteit. Bio-Planet werkt in hun producten nooit met kunstmatige zoetstoffen. Ze willen dat low-sugar dranken minstens 55% van het assortiment vormen, terwijl 20% van de dranken een medium suikergehalte heeft en 25% een hoog suikergehalte (meer dan 6,9 g suiker per 100 g). Dit betekent dat een low sugar frisdrank minder dan 5,6 g suiker per 100 g bevat. Ter vergelijking: een klassieke Fanta bevat ongeveer 12 g suiker per 100 g.
De must-tries van Bio-Planet: kombucha en kefir
Kombucha is sinds dag één een vaste waarde bij Bio-Planet. De gefermenteerde drank is gemaakt van gezoete thee en een SCOBY (een symbiotische mix van bacteriën en gisten). Wat tien jaar geleden begon als een klein, gezondheidsgericht drankje, ontpopte zich tot een echte trend. Waar Kombucha vroeger voornamelijk gezondheidsfanaten aantrok, maakt een groeiend aanbod aan smaken het drankje nu voor iedereen toegankelijk.
De laatste jaren wint ook kefir aan populariteit. Van melk- tot watervarianten, er is voor ieder wat wils. Waterkefir scoort vooral met zijn lichte, plantaardige smaak, die een breed publiek aanspreekt. Melkkefir is al langer een favoriet en is verkrijgbaar in zowel dierlijke als plantaardige versies. Door het fermentatieproces wordt een deel van de lactose afgebroken, waardoor mensen met lactosegevoeligheid deze vaak beter verdragen.
De kracht van beide dranken zit in de probiotica: de levende bacteriën, gisten en schimmels zorgen voor een gunstig effect op de darmen en stimuleren een betere spijsvertering. Katrien benadrukt hierbij het belang van een gebalanceerde aanpak: “Probiotica werken het beste in combinatie met vezels uit groenten, fruit, granen en peulvruchten. Let ook op het suikergehalte van deze dranken. Kies voor varianten met weinig suiker en combineer ze met vezelrijke voeding om je darmflora optimaal te ondersteunen.”
Gefermenteerde dranken niet meer weg te denken uit de rekken
Gefermenteerde dranken zijn niet meer weg te denken uit de Belgische winkelschappen. Uit recente cijfers van Bio-Planet blijkt dat de verkoop het voorbije jaar met bijna 40% is gestegen. Vooral kombucha blijft de publiekslieveling en is goed voor zo’n 90% van de totale omzet. Analisten verwachten dat de sterke groei zich tot 2026 zal voortzetten, waarmee gefermenteerde dranken een blijvende trend zijn in het Belgische consumptielandschap.
Non-alcoholische dranken in verschillende vormen
Alcoholvrije dranken zijn allesbehalve saai of beperkend. Ze zijn trouwens niet alleen een gezonde keuze. Ze laten je ook een rijk palet aan nieuwe smaken ontdekken, verrassende combinaties en verfrissende ervaringen.
Bio-Planet deelt de non-alcoholische dranken zorgvuldig in verschillende categorieën, zodat je snel vindt wat bij je stemming of moment past. Van bruisende drankjes en fruitige frisdranken tot kruidige infusions en alcoholvrije wijnen. Er is voor elk wat wils, of je nu iets nieuws wil proberen of een vertrouwde favoriet zoekt: Low of 0% bieren zoals Trottinet; Non-alcoholische aperitieven zoals Bonheur spelen met een mix van specerijen en kruiden, waardoor smaken ontstaan die rijk, vol en gelaagd zijn; 0% wijnen zoals Opia; Low sugar frisdranken van Charlie’s: Dranken met originele smaken, zoals de YUGEN Kombucha’s, KÉFIR (water- en fruitvarianten) en KULT Kefir
Mocktail for a juicy new year
Om alvast in feeststemming te komen, tipt Bio-Planet een mocktail met een twist van Seppe Nobels: bruisende kombucha in combinatie met de verfijnde smaak van Earl Grey. Een verrassend én sprankelend eindejaarsdrankje.
Ingrediënten: 3 pompelmoezen; 4 takjes tijm; 4 enkele takjes citroenmelisse; 1 takje basilicum; 1 ei; 600 ml earl grey thee; 200 ml kombucha; 2 kaneelstokken

