Cloudy Bay Sauvignon blanc 2015

Cloudy Bay stelde zijn eerste sauvignon blanc voor in 1985. Vandaag, dertig jaar later, bij de lancering van een speciale vintage editie, staan de passie voor kwaliteit en uitmuntendheid waaraan Cloudy Bay zijn succes sinds het prille begin te danken heeft, nog steeds centraal.

De oogst van 2015 vond plaats tijdens een van de droogste zomers ooit in Marlborough. Hoewel de soortgelijke droogtes van 1998 en 2001 geen gunstige invloed hadden op de wijnopbrengst is de Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015 fris en levendig. Zoals vaak bij het maken van wijn hebben de extreme weersomstandigheden ook dit jaar een wijn met een bijzonder karakter voortgebracht.

Het groeiseizoen begon koel en droog. De wijnstokken hadden het door de aanhoudende vorst moeilijk tot de bloeiperiode. Een frisse periode van midden november tot midden december verstoorde de bloei. De opbrengst was daardoor kleiner dan bij de vorige wijnoogst. “Door de frisse temperaturen aan het einde van de lente tijdens het bloeiseizoen werden minder trossen gevormd, en viel de oogst vijftien procent lager uit dan de beoogde opbrengst”, legt wijnbouwer Jim White uit. Vanaf midden december kwam er een weersverbetering. Door de bovengemiddelde temperaturen in januari, de lage opbrengst en het extreem droge groeiseizoen – het droogste ooit – waren de vruchten vroeger rijp en van uitzonderlijke kwaliteit.

“De sauvignon blanc 2015 heeft een intense, uiterst krachtige en volle smaak. De verrukkelijke aciditeit geeft de wijn structuur en prikkelt de smaakpapillen”, vertelt senior wijnmaker Tim Heath. “De wijn is een pronkstuk in onze dertigjarige geschiedenis.”