Cockburn’s onthult nieuwe identiteit

Cockburn’s Port viert zijn 50ste verjaardag met de creatie van een Special Reserve met een opgefriste merkidentiteit en een opvallend nieuw design voor zijn gamma.

Cockburn’s, producent van de nummer 1 Reserve Port in de wereld, heeft een verfrissende branding en design onthuld voor zijn aanbod van Special Reserve, Fine Ruby, Fine Tawny en Fine White.

Het opzet van deze rebranding is de band te verstevigen met bestaande klanten alsook nieuwe consumenten voor port te werven. De strategie van het merk is gebaseerd op het idee dat portwijn, met zijn rijke geschiedenis als degustief, een wijn is die mensen bij elkaar brengt.

Om dit te illusteren toont het nieuwe Cockburn’s logo twee goudhaantjes die een glas portwijn delen. Het nieuwe onderschrift – ‘Welcome to the Family’ – is een verwijzing naar de legendarische gastvrijheid die bezoekers aan Cockburn’s in Porto en de Douro streek te beurt viel bij de vorige generaties alsook naar het typische port moment, waarbij een fles gedeeld wordt op het einde van een maaltijd met vrienden en familie.

Deze nieuwe presentatie is een eigentijdse interpretatie van de vintage Cockburn’s labels van het begin van de twintigste eeuw, een combinatie van een retro look met een moderne toets en een elegante fles.

De versregels op de etiketten zijn een kwinkslag naar de speelse humor van Cockburn’s. Ze brengen tegelijkertijd de consumenten iets bij over de wijn. Een nieuwe communicatiecampagne wordt ontwikkeld met hierbij aandacht voor een moderne update van het port-moment voor de hedendaagse klant.

Het design van de Special Reserve, Fine Ruby en Fine Tawny onthult een meer progressieve evolutie die echter trouw blijft aan de tradities van de portwijnen. De nieuwe Cockburn’s White werd herdoopt tot Porto Branco en krijgt een frisse look met een creatiever design. Dit nieuwe ontwerp richt zich tot een nieuw en jonger publiek, bij wie de interesse voor White Port & Tonic aan populariteit wint.

Toen de Symington familie Cockburn’s aankocht in 2010, en daarbij het merk terug in familiehanden kwam, veranderden zij het productieproces. Vandaag leveren zij een topkwaliteit af. Meerdere wijncritici zijn het er over eens dat het merk er als vanouds terug staat met de laatste Vintage Ports en de Special Reserve, de meest bekroonde Reserve Ruby Port van de laatste tien jaar.

Johnny Symington, voorzitter van Symington Family Estates (eigenaars van Cockburn’s Port) verklaarde, “Sinds onze familie Cockburn’s heeft aangekocht, groeide de verkoop van de Special Reserve in de UK met 99%. Naast de populariteit van port tijdens de kerstperiode, heeft ons onderzoek aangetoond dat veel consumenten ook graag een glas port nuttigen als traktatie na een lekkere maaltijd of een harde dag werken – 28% van de UK consumenten drinken maandelijks een glas port. Met het enthousiasme omtrent de 2016 en 2017 Vintage Port declaraties, de opkomst van White Port & Tonic, de populariteit van gekoelde Tawny Ports en de boom van het toerisme in Porto en de Douro streek, zijn wij erg tevreden deze categorie te introduceren bij een nieuwe generatie.”

Charlotte Symington, Marketing Manager van Symington Family Estates, voegde daaraan toe, “Ik overdrijf niet als ik vertel dat de uitvinding van Special Reserve in 1969 de portwijn grondig heeft veranderd, omdat het deze categorie bij een totaal nieuwe generatie heeft geïntroduceerd. Wij zijn erg trots om de 50ste verjaardag van Special Reserve te vieren met deze herlancering. Verscheidene acties zullen nog volgen die de consument zullen laten kennis maken met de intrigerende wereld van Cockburn’s Port.”

Het overige gamma van Cockburn’s, met ook de Late Bottled Vintage, en de 10 en 20-Year-Old Tawny Ports, zal de komende maanden ook opnieuw op de markt gelanceerd worden.

Cockburn’s is opgericht in 1815 en sinds 2010 eigendom van Symington Family Estates. Toen het bedrijf terug in familiehanden kwam, na enkele decennia onder corporate eigenaarschap, werd elk onderdeel van de wijnproductie herzien en zijn de Cockburn’s Ports aanzienlijk verbeterd. Dit vertaalt zich in het wereldwijde succes van de Reserve Port, Cockburn’s Special Reserve; bij de meest prestigieuze internationale wijncompetities, waar alle wijnen blind gedegusteerd worden door de experts. De Special Reserve won sinds 2010 zes zilveren medailles op de International Wine Challenge, vier zilveren medailles bij de Decanter Awards en vier zilveren medailles bij de International Wine & Spirits Competition, alle andere Reserve Ports achter zich latend.