Côtes du Rhône : Ogier – Châteauneuf-du-Pape

De geschiedenis van het huis Ogier begint in1859 met een gemengde landbouwexploitatie. Vanaf 1948 legt men zich uitsluitend toe op de wijnbouw. De prachtige gebouwen van het wijnhuis zijn in Romeinse stijl. De kelders in Châteauneuf-du-Pape, waarin men de wijn produceert en laat rijpen, dateren uit de vroege 20ste eeuw. Het zijn ongetwijfeld de oudste kelders in de zuidelijke Rhône vallei. In 2006 heeft Ogier zich helemaal toegelegd op duurzaamheid en wordt op alle wijngaarden biologisch geteeld.

Meteen werd beslist om nieuwe kavels aan te kopen zodat men een unieke plaatselijke wijnbouw kon ontwikkelen. De selectie van de trossen kan hierdoor trouwens perceelsgewijze gebeuren zodat de vier grote appellaties hun potentieel kunnen bewijzen. In 2014 kocht Ogier een boerderij in een prachtige natuurlijke omgeving op een gevoelige ondergrond, de Salty Pond, gelegen in de gemeente Courthezon. In het hart van dit beschermde natuurlijke ecosysteem is een nieuw wijnhuis gebouwd, dat de nieuwe bakermat wordt voor de wijnproductie. Ogier deelt deze duurzame lifestyle in de Rhône vallei en maakt al 155 jaar excellente wijnen vanuit Châteauneuf-du-Pape.

Ogier ziet het maken van wijn als een echte kunst, waarbij zeer subtiel te werk moet worden gegaan. Dat proeft men duidelijk terug in de wijnen, vanaf de standaard- tot de allergrootste appellaties van de Rhône Vallei.

De wijngaarden van Ogier- Ogier beschikt over 3.200 hectare wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape (de Rhône vallei), maar het wijnhuis beschikt eveneens over veel specifieke kennis van de regio. De meest aangeplante druif is de Grenache.

Châteauneuf-du-Pape is een grote rotsachtige heuvel met rode zandige klei en grote keien. Het gebied is een van de droogste gebieden in de Côtes du Rhône. De overheersende wind is de mistral en de zon schijnt vrijwel altijd. Warmte wordt overdag door de keien opgeslagen en ’s nachts afgegeven. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel smaak. www.ogier.frogier-2040

Op de proeftafel:

Côtes du Rhône – Artésis

Leuke kersenrode mantel met mooie paarse tinten. Zorgt in de neus voor intense toetsen van rood fruit, kersen, pruimen en bramen met vluchtige minerale accenten.

In de mond volrond, fijne zijdeachtige accenten, karaktervol met opnieuw een aangename mineraliteit en florale toetsen, gemengd met subtiele kruidigheid en delicate vanille.

Past bij wild, rijke rode vleessoorten en oudere kazen.

Côtes du Rhône – Galets roulés- Châteuneuf-du-Pape, AOP.

Stevige rode kleur in het glas mede bekomen door de lange maceratie aan een traditionele vinificatie. Rijpt minstens 12 maand in tronconique eiken vaten met een inhoud van 110 hl.

Leuke rubiskleur. In de neus ontwikkelen zich zachte aromatische toetsen met geconfituurde rijpe rode vruchten. Subtiele accenten van zoethout.

Volrond met stevig karakter in de mond. Explosieve toetsen van zoethout komen bovendrijven op het middenpalet, wijn met mooie lange en genereuze afdronk.