Michelin en Veuve Clicquot stellen de tweede editie voor van ‘De vrouwelijke chefs van de MICHELIN gids’, waarin Ricarda Grommes het team van zes vrouwelijke sterrenkoks komt aanvullen
Champagnehuis Veuve Clicquot zet al jarenlang getalenteerde en ambitieuze vrouwen in de kijker, naar het voorbeeld van Madame Clicquot, en is te vinden op de beste gastronomische adressen.
De MICHELIN gids gaat op basis van een unieke methode, die meer dan honderd jaar geleden werd ontwikkeld, steevast op zoek naar de allerbeste hotels en restaurants in België en Luxemburg. Vakmanschap en kwaliteit krijgen daarbij alle aandacht, ongeacht de stijl van de keuken.
Vandaag stellen wij dan ook met gepaste trots deze gids voor, die een eerbetoon vormt aan alle vrouwelijke chefs van België en Luxemburg en een exclusief overzicht geeft van de grote dames uit de Belgische en Luxemburgse gastronomie. De gids bevat in totaal 87 chefs, waarvan er zes zijn bekroond met een of meerdere sterren en dertien met een Bib Gourmand.
Van kleine restaurantjes tot uitzonderlijke etablissementen, in de opgenomen selectie kan elke gast genieten van topgerechten die werden samengesteld door een vrouwelijke chef, los van de stijl van de keuken of het comfort dat wordt geboden aan de klant.
De vrouwelijke sterrenkoks van de MICHELIN gids België en Luxemburg 2017
Arabelle Meirlaen verwerkt de groenten uit haar moestuin in Marchin op een hoogst unieke manier. Haar levendige gerechten zijn een absoluut feest voor de zintuigen! Het kan niet anders of een wijs stemmetje fluisterde haar al van kleins af inspiratie in: “Luister naar het leven, de seizoenen en je lichaam”, moet dat stemmetje gezegd hebben. “Je hebt de macht om te voelen wat er in jezelf omgaat en wat lekker en goed is, en om je eigen identiteit door te geven aan je klanten.”
Meirlaen beseft dat voeding een essentiële invloed heeft op onze gezondheid, en in het bijzonder op onze buik als tweede brein. Ze is geboeid door de natuurlijke werking van planten en biologische producten, en legde haar eigen moestuin aan. Met haar toverstaf én het nodige lef – het oog wil namelijk ook wat – weet ze de perfecte harmonie te creëren tussen een warme ontvangst en heerlijke, evenwichtige gerechten, die ze met zachte hand en à la minute bereidt.
Met haar sauzen gaf Lydia Glacé haar restaurant Les Gourmands in Blaregnies de nodige faam. Ze bouwt haar keuken op rond de meest eenvoudige maar smaakvolle ingrediënten. De gerechten van Glacé zijn in een paar woorden samen te vatten: producten van uitzonderlijke kwaliteit, een uitbundige fantasie en een harmonieus samengaan van ingrediënten.
Isabelle Arpin tilt haar keuken naar een subliem niveau door een zachte, vrouwelijke aanpak te combineren met precisie en smaak. Proeven van haar gerechten is een echte ervaring, die ongetwijfeld leidt tot een (her)ontdekking van smaken en een heuse smaakexplosie in de mond. Arpin pakt haar carrière professioneel aan, maar weet tegelijk een sympathieke en gemoedelijke sfeer te scheppen. We mogen ook haar vleugje humor en zelfspot niet vergeten, waaruit blijkt dat ze gehecht is aan ons land.
Stéphanie Thunus gaat resoluut voor een traject vol gezond verstand en pragmatisme. Ze ging eerst in de leer bij twee fraaie leermeesters, La Maison du Cygne en Le Gril aux Herbes. Vervolgens keerde ze met die uitstekende gastronomische bagage terug naar haar roots, in Seneffe, waar ze tegenover de boerderij van haar ouders samen met haar man Au Gré du Vent opende.
Léa Linster ontving als eerste vrouw ooit de Bocuse d’Or in 1989! Ze is internationaal bekend en erkend, schreef diverse kookboeken en presenteert kookprogramma’s op televisie. Haar grootouders waren banketbakkers en haar vader baatte een café restaurant uit. Linster maakte dus al op zeer jonge leeftijd kennis met de geneugten van het tafelen. Al op 14-jarige leeftijd maakte haar talent indruk op haar gasten toen ze moest invallen voor haar moeder en voor zestien personen coq au vin klaarmaakte. In 1981 besloot ze haar rechtenstudie af te breken om het café-restaurant van haar ouders over te nemen, inclusief krantenwinkel, hotel en benzinepomp. Een jaar later vormde ze de zaak om tot een gastronomisch restaurant, Léa Linster.
Tot slot is er Ricarda Grommes, die haar eerste ster verovert én de MICHELIN Prijs voor Vrouwelijke Chef 2017, aangeboden door Veuve Clicquot. Ricarda Grommes staat aan het roer van restaurant Quadras in Sankt Vith. Deze jonge dertiger uit de Eifel koestert een voorliefde voor mooie authentieke producten. Ze leerde het vak bij diverse grote namen van de Belgische en buitenlandse gastronomie. Samen met haar man Kevin Obles waagde ze vervolgens de sprong en koos ze voor het avontuur van een eigen restaurant.
In een origineel, comfortabel en hedendaags kader tovert ze buitengewoon persoonlijke gastronomische gerechten op tafel. Voor Grommes is koken “een spel van consistenties en texturen, smaken en aroma’s, authenticiteit en creativiteit, ambacht en kunst, inspiratie en interpretatie, discipline en passie – met als speelterrein uiteraard steeds de smaakpapillen van de gasten aan tafel!”
Talent en doorzettingsvermogen is wat deze zes uitzonderlijke dames gemeen hebben. Gelukkig vormen zij slechts het topje van de ijsberg: overal in België en Luxemburg zetten talloze vrouwelijke chefs zich onvermoeibaar in om de gastronomische top te bereiken en hun culinaire noot overal te laten weerklinken. De gids is dan ook een eerbetoon aan al die dames.
Het champagnehuis Veuve Clicquot
Van bij zijn oprichting in 1772 heeft champagnehuis Veuve Clicquot een centrale rol gespeeld in de evolutie van de productiemethodes voor grote champagnewijnen. De geschiedenis van Veuve Clicquot wordt bovendien gekenmerkt door het werk en de persoonlijkheid van een uitzonderlijke vrouw: Barbe Clicquot, geboren Ponsardin. Na de dood van haar man neemt de 27-jarige Madame Clicquot het moedige besluit om de leiding van het familiebedrijf op zich te nemen en wordt ze een van de eerste zakenvrouwen uit de moderne tijd.
In 1810 brengt ze vernieuwing in de wereld van de champagne met haar eerste vintage. Gedreven door ambitie en een open geest exporteert ze haar wijnen naar alle uithoeken van de wereld. Ze heeft lak aan het heersende continentale stelsel in Europa, laat haar verbeelding de vrije loop en slaagt er vier jaar later in om haar wijnen te exporteren naar Sint-Petersburg. De Russen steken de loftrompet over hun favoriete kwaliteitschampagne en geven zo het startschot voor het internationale succes van het Huis. Met zijn wijngaard in het hart van de grootste grand cru’s uit de champagnestreek is Veuve Clicquot altijd trouw gebleven aan het motto van Madame Clicquot: “Er bestaat maar één kwaliteit, en dat is de allerbeste.”
De samenwerking
Veuve Clicquot heeft al sinds het prille begin een band met de gastronomische wereld, dankzij gemeenschappelijke waarden als kwaliteit en creativiteit. Het mooiste bewijs daarvan zijn de talrijke samenwerkingsverbanden tussen Veuve Clicquot en onder meer Hélène Darroze, Anne-Sophie Pic, Elena Arzak en Joël Robuchon, de meest bekroonde chef ter wereld.
Sinds 1972, het tweehonderdste jubileum van het Huis, eert Veuve Clicquot met zijn Prix Veuve Clicquot de la Femme d’Affaires ook uitzonderlijke vrouwen die in de voetsporen van Madame Clicquot zijn getreden.
De inspecteurs van de MICHELIN gids testen dagelijks allerhande etablissementen en keukens in hun permanente zoektocht naar nieuwe adresjes en unieke parels. Ze gaan anoniem te werk, gedragen zich als gewone klanten en betalen systematisch de rekening. Maar ze beoordelen elk bord vakkundig op basis van vijf vaste criteria: de kwaliteit van de ingrediënten, het karakter van de keuken, de kennis van bereidingswijzen en smaken, de prijskwaliteitverhouding en – uiteraard – de regelmaat.
De beste tafels worden bekroond met een Bib Gourmand of met sterren, een onderscheiding die uitsluitend is gebaseerd op de kwaliteit van de keuken en die altijd collegiaal wordt uitgereikt. Het algemene comfort en de bediening worden afzonderlijk beoordeeld.
Het is dan ook logisch dat Veuve Clicquot vandaag samenwerkt met Michelin om buitengewone vrouwen uit België en Luxemburg te eren in een unieke gids. Dag in, dag uit zetten deze vrouwen hun durf, vakmanschap en creativiteit in om nieuwe gerechten uit te werken en culinaire hoogstandjes op tafel te toveren … Tot groot plezier van elke fijnproever!
De gids is beschikbaar vanaf eind maart tegen een prijs van € 8,95.