Loire Properties: Vouvray en Tourraine

Vouvray enTouraine, appellaties die de Belgen wel kunnen waarderen. Zoals andere emblematische appellaties van de Loire, worden twee witte wijnen, de Vouvray en de Sauvignon de Touraine, bijzonder geapprecieerd door onze landgenoten. Voor Bruno Prévot, commercieel directeur van Loire Propriétés is “de Belgisch markt atypisch door het aantal appellaties       die er regelmatig worden gedronken en door het feit dat de bevolking een precieze kennis heeft van de Loirewijn. Het is een heel rijpe markt.” Indien de Belgische consument, meer dan een andere, gevoelig blijkt voor specifieke parameters zoals het effect van het jaartal, de druivensoort en of de productiemethodes, zou deze markt overtuigd moeten zijn door de editie 2016 van de verschillende witte Loirewijnen.

De Château de Vallagon, een sauvignon van de Touraine, met een mooie lichtgele kleur, onderscheidt zich in eerste instantie door een neus van rode vruchten. Daarna volgt een aanzet met lichte toetsen van citrusvruchten, vrank en soepel, die wordt doorgetrokken in een minerale afdronk. Het is niet moeilijk om hier passende gerechten bij te bedenken: zeevruchten en vis in saus. Aan tafel!

De wijngaard van Château de Valmer wordt gekenmerkt door een bodem die de wijnstok dwingt tot een diepe inplanting van de wortel om de verschillende elementen te kunnen opvangen die nodig zijn voor de productie van een kwaliteitsdruif en dus van een goede wijn. De millésime 2016 van de Vouvray, een 100% Cheninappellatie, heeft een goudkleurige robe met zilverachtige glanzen en biedt evenwichtige citrusaroma’s met een minerale toets. De aanzet is vettig, gevolgd door een mooie levendigheid; de hele degustatie wordt gekenmerkt door een zurige toets die neigt naar citrus en exotisch fruit, met een minerale afdronk. Deze Vouvray komt het best tot uiting in combinatie met kreeft, langoest, rivierkreeftjes, baars, gebakken kalfszwezeriken, om slechts een paar mogelijke combinaties te noemen.