België is een land met een enorme biertraditie. Bier brouwen is al sinds vele eeuwen verankerd in onze geschiedenis en maakt deel uit van de levenskunst in onze streken. Die reputatie overschrijdt onze landsgrenzen en de Belgische biercultuur werd overigens in 2016 door Unesco erkend en opgenomen als immaterieel cultureel werelderfgoed.
Wallonië is een topper op het gebied van bierproductie, de diversiteit maar ook de verscheidenheid in smaken vormen de belangrijkste karakteristieken. Er worden meer dan 500 verschillende bieren gebrouwen, voor alle smaken: blond, bruin, amberkleurig, fruitig, kruidig, stout, seizoenbieren en vergeten we vooral de beroemde trappistenbieren niet.
De door Wallonie Belgique Tourisme (WBT) uitgetekende bierroute doorheen Wallonië biedt de mogelijkheid om brouwers te ontmoeten met passie en vakkennis. Langsheen de route komen 65 brouwerijen of microbrouwerijen aan bod. De meerderheid heeft een eigen verkooppunt waar je de bieren kan proeven en kopen. Voor meer informatie over de ‘Bierroute van Wallonië’ kan je terecht op www.smulleninwallonie.be
De Belg is niet alleen een grote bierliefhebber maar weet ook wijnen en sterke dranken te appreciëren die hij onderbrengt bij de ‘tafelgenoegens’ maar die ook aanleiding geven tot sociale en culturele uitwisselingen.
De geschiedenis van de Waalse wijnbouw gaat terug tot de middeleeuwen. In de late 14de eeuw had elk dorp zijn wijngaard, later, tijdens de renaissance werd de wijnproductie opgegeven. Het is pas in de jaren 1960 dat de wijnbouw nieuw leven werd ingeblazen. Sinds het begin van deze eeuw en zeker de laatste 10 jaar is de interesse bijzonder sterk toegenomen. Meer en meer wijnbouwers waagden zich aan dit mooie avontuur. België telt zowat 230 wijngaarden waarvan er zich maar liefst 150 in Wallonië bevinden. Toch verkopen amper 25 à 30 wijnbouwers hun producten. Parallel aan het werk van deze enthousiastelingen ontstonden wijnverenigingen, clubs en proeverijscholen.
Sterkedranken zijn meer dan ooit in de mode en niet enkel om een maaltijd af te sluiten of een evenement feestelijk te vieren. Ze staan ook op de kaarten van talloze cocktailbars die men overal in Wallonië aantreft. De Belg weet de brandewijnen, de likeuren, de whisky, de wijnen en de fruitwijnen die in Wallonië geproduceerd worden, beslist te waarderen. Overigens reikt de reputatie van de sterkedranken tot ver buiten de landsgrenzen.
Langs de wijn- en stokerijroute van Wallonië kan je producenten ontmoeten, vernemen welke geheimen achter hun passie verscholen liggen. Je ontdekt de producenten tussen de wijngaarden op de heuvelflanken, in hun wijnkelder of in hun stokerij. Info over de wijn- en stokerijroute van Wallonië: www.smulleninwallonie.be
Wij kregen de kans om enkele tipjes van de sluiers op te lichten en gingen op ontdekking in Domaine de Chenoy in La Bruyère , Château de Bioul in Bioul en Domaine Ry d’Argent in Bovesse. Onze ervaringen delen we de eerstvolgende dagen.