De wijngaarden van Occitanië

De belangrijkste Franse wijnbouwregio. Het grootste wijnbouwgebied in Frankrijk in oppervlakte (263.000 ha) en in volume (14,8 miljoen hectoliter) vertegenwoordigt de wijngaarden van Occitanië, goed voor een derde van de totale Franse productie en 5% van de wereldproductie. Met 51 AOP’s en 36 IGP’s is Occitanië ‘s werelds nummer één op het gebied van kwaliteit. Dit kenmerkende gebied biedt een rijk en gevarieerd scala aan wijnen, alle drie de kleuren, unieke aromatische diversiteit en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Occitanië is ook het grootste bioteeltgebied in Frankrijk, met 1557 landgoederen die 23.303 ha wijngaarden beslaan, goed voor een derde van alle Franse bioteeltgebieden.

De wijngaarden van Occitanië zijn zonder twijfel de grootste in biodiveristeit met drie grote geografische ensembles die bestaan uit hoge plateaus, piedmonts en tussenliggende plateaus en kustvlakten. Occitanië is de enige Franse regio die profiteert van vier klimatologische invloeden: Mediterraan, oceanisch, continentaal en bergachtig. De uitzonderlijke zonneschijn in de regio rijpt de druiven, terwijl de vier grote winden zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen wijnstokziektes.

Twee historische wijnbouwbekkens

Sud de France omvat de wijngaarden van Pays d’Oc, Roussillon en de Languedoc. De Languedoc-Roussillon wordt erkend als een van ‘s werelds mooiste wijngaarden en is de perfecte uitdrukking van mediterrane wijnen, wijnen die een verhaal vertellen, een bepaalde knowhow onthullen en de landschappen waar ze zijn geboren promoten.

Het zuidwesten strekt zich uit van de Aveyron tot Frans Baskenland, tussen het Centraal Massief en de Pyreneeën, langs de historische weg naar Santiago de Compostella. Als verplicht kruispunt tussen Noord-Europa en Spanje is het zuidwesten de ontmoetingsplaats geworden voor pelgrims en druivensoorten uit heel Europa. Het zuidwesten strekt zich ook uit over de handels- en rivierroutes van de Garonne, die beginnen in de Pyreneeën en samenkomen met de zijrivieren de Tarn, de Aveyron, de Gers en de Lotvallei om uiteindelijk uit te monden in de Atlantische oceaan.

In het Centre Pompidou in Brussel waren recent een 25-tal gepassioneerde wijnmakers uit Occitanië te gast die ons in overvloed lieten proeven van de weelde van de wijnen van de Languedoc, Roussillon, Sud-Ouest en de Rhônevallei. Een geanimeerde introductie van wijnmakers Charlotte Crul en Tom Christiaens schetste niet alleen de ontwikkeling en toekomstperspectieven van deze regio’s maar bracht ons, figuurlijk, achter de schermen bij de favoriete cuvées van de aanwezige wijnmakers.

De wine dating bood de kans om de producten van elke wijnmaker te ontdekken, kennis te maken met hun nieuwigheden maar ook om hun headliners te degusteren. Dit alles in een aanbod van een kleine 200 wijnen.

Trop is ook hier trop, hoewel we alleszins genoten van Le petit Teiso Grenache 2023 een 100% Grenache, 13.5% alc vol, bio IGP Pays d’Oc met zachte tannines en vooral van de Prélude rouge 2023, AOP Costières de Nîmes, 80% Syrah en 20% Grenache, 14% alc vol, bio met stevige kleur en volronde mond, beide van Domaine Pierre Teissonnière. Domaine Coudoulet verraste ons met La Livinière Chateau Cesseras 2021, AOP Minervois La Livinière, assemblage van 70% Syrah, 20% Mourvèdre en 10% Carignan, 14% alc vol, culture raisonnée. Een rijpe wijn met ragfijne tannines, heerlijke hints van rijp rood fruit en subtiele tabaktoetsen.

Bij Domaine de l’Argenteille van Roger Jeanjean gingen we overstag voor de Tramontane 2021 AOP Terrasses du Larzac, assemblage van 45% Syrah, 30% Grenache en 25% Carignan, 13.5 % alc vol, HVE, een soepele wijn met aangename afdronk en leuke kleur. Ook Les Secrets du Rocher 2020 , AOP Terrasses du Larzac, 45% Mourvèdre, 40% Syrah en15% Grenache, 14% alc vol, HVE kon ons bekoren en is beslist een aanrader.

L’Aube Rouge 2020, assemblage van meerdere wijnrassen waarvan 60% Syrah en 20% Mourvèdre, AOP Languedoc, 13.5% alc vol in culture raisonnée van Rouquairol Elodie verraste onze smaakpapillen met leuke afdronk en subtiele hits van rijp zwart en rood fruit. Eenzelfde ervaring bij de Caprices 2020, AOP terrasses du Larzac van Terres 2 Sources van Hélène Taillefer; Een aangename assemblage van 46% Carignan, 34% Syrah en 20% Grenache, 13.5% alc vol, culture raisonnée maar in bio conversie.

Dolmen 2021, AOP Saint Chinian van Château de Gragnons, assemblage van 40% Syrah, 35% Grenache en 25% Mourvèdre, 14.5% alc vol, in bio conversie is een rijke en stevige wijn met dieprode kleur, aangename aroma’s van rijp rood en zwart fruit, subtiele houttoetsen die thuishoort bij een uitgebreide maaltijd. Het weelderige smaakpalet verantwoordt alleszins het hoge prijskaartje van 26€ TTC.

Domaine Pirard verraste ons met de Cuvée Neri 2020, AOP Malepère, een assemblage van 50% Merlot, 40% Cabernet Franc en 10% Malbec, 14% alc vol. Een mooie ronde en fruitige wijn, karaktervol dankzij de Malbec en mooi toetsen van kers en rood fruit en vluchtige hints van koffie. Ook de Malepère tradition 2021, AOP Malepère, 14% alc vol kon ons bekoren. Deze assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Franc met fruitige neus wordt aangevuld met finesse door het klein zwart fruit en subtiele hints van peper, wat resulteert in een aangename afdronk

Onze ontdekking van dit evenement is alleszins Domaine de la Sapinière dat de AOP Malepère in het daglicht stelde. Met de Saint Alix 2020, assemblage van 40% Merlot, 20% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon en 20% Grenache, 14% alc vol, HVE; Croisée des Vents 2020, assemblage 40% Grenache, 40% Merlot en 10% Cabernet franc, 10% Cabernet Sauvignon, 14% alc vol, HVE en Archibald 2020 assemblage van 50% Merlot en 50% Cabernet Franc, 14% alc vol, HVE, alleszins een trio waardevolle rode wijnen met kleurvariaties van volrode over violetrood tot stevig donkerrood en variabele smaaktoetsen waarbij rijp rood fruit, subtiele houttoetsen en vluchtige hints van cacao, chocolade en tabak, mekaar verdringen on uit te monden in een aangename drinkbare wijn tot een soepele maar stevige smaakmaker bij rood vlees.

De wijnen worden op diverse terroirs geteeld waarvan sommige heel wat keien bevatten, de percelen genieten van voldoende zonlicht terwijl de eindrijping plaatsvindt  in Franse eiken vaten. Enkel de Saint Alix maakt oor zijn eindrijping van 8 maand in betonnen cuves hierop uitzondering.