Delitraiteur

Met nieuwe generatie verpakkingen luidt Delitraiteur een nieuw hoofdstuk in op vlak van ecologische verantwoord ondernemen.

De Belgische specialist in kant-en-klaarmaaltijden innoveert met ‘etp’ (100% composteerbaar ecologisch transparant papier) voor de verpakking van zijn broodjes en ‘pla’ (plastic van biologische oorsprong, composteerbaar en herbruikbaar) voor zijn slaatjes.

Stap voor stap naar een eco-verantwoorde ontwikkeling

Fans van de bekende rechthoekige kartonnen « broodjesdoos » zijn gewaarschuwd : vanaf vandaag zullen de 39 verkooppunten van Delitraiteur hun huidige verpakking vervangen door een exclusieve innovatie op de Belgische markt : ETP of ecologisch transparant papier.

Dit papier wordt in Frankrijk geproduceerd en is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het heeft tal van troeven : het is 100% composteerbaar en zorgt er voor dat het totale jaarlijkse volume en gewicht aan verpakkingen van 30 ton tot 2 ton gereduceerd wordt.

Het ETP-papier – dat makkelijk herkenbaar is door de sticker – neemt ook een pak minder ruimte in beslag in de koelkast (of in de vuilnisemmer na consumptie), terwijl de broodjes voor de consumenten makkelijker te transporteren zijn en een betere afsluiting bieden.

Karton en plastic van biologische oorsprong voor de salades

Ook bij de salades gaat Delitraiteur op hetzelfde ecologische elan door: de plastic sladoosjes worden vervangen door kartonnen doosjes met een PLA-deksel. PLA is plastic van biologische oorsprong op basis van maïszetmeel, aardappel, biet of plantaardige compost. De verpakkingen in PLA zijn composteerbaar, hernieuwbaar en bevatten weinig koolstof.

Vooruitgang met focus op drie pijlers

Voor Delitraiteur kaderen deze innovaties binnen het ecologische « Go to Green » project, dat een aantal jaren geleden werd opgezet en zich voornamelijk toespitst op drie pijlers: 1. De grootte en het gewicht van de verpakkingen reduceren – 2. Zo veel mogelijk hernieuwbare grondstoffen gebruiken en fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperken. – 3. Recyclage nastreven voor de verpakkingen (met een voorkeur voor het composteren)

Beter voor de planeet EN voor de klant

Voor Alexandre Terlinden, CEO van Delitraiteur, past de ecologische aanpak van Delitraiteur binnen een consciëntieuze benadering die resoluut gericht is op de lange termijn: « Ook al zijn wij op dit vlak niet perfect, toch zet Delitraiteur zich iedere dag in om zijn voetafdruk te verminderen. Als specialist in kant-en-klaarmaaltijden gaan wij stap voor stap vooruit en streven wij er permanent naar om onze ecologische voetafdruk te reduceren. Tegelijkertijd willen we er ook voor ijveren dat het comfort van onze klanten en de smaak van onze producten optimaal blijven. Elk succes op dat vlak is een stap vooruit. Wij zijn uitermate blij met elke verbetering, maar denken tegelijkertijd al na over de volgende innovatie.»

Delitraiteur zet voor de transitie in op ETA en PLA, maar dit zijn slechts een aantal van de materies die Delitraiteur implementeert om de transitie te versnellen. Daarnaast worden ook andere van dichtbij bestudeerd en heel regelmatig getest, zoals : • Papier/ karton/ FSC of PEFC-gecertificeerd hout (zo licht mogelijk) – •   Gerecycleerd of recycleerbaar papier – • Andere eco-verantwoorde materies : bamboe, suikerriet, palm, enz.

Delitraiteur geeft ook maximaal voorrang aan de korte ketens en samenwerkingsvormen met (kleine) lokale producenten en leveranciers. Deze aanpak kadert helemaal binnen de strategie van vooruitgang en respect voor het milieu, zoals vooropgesteld in het programma « Go to Green ».

Delitraiteur, dat werd opgericht in 1990, maakt deel uit van de groep Louis Delhaize, en is vandaag de Belgische specialist in kant-en-klaarmaaltijden met 39 verkooppunten verspreid over heel België en 1 in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Delitraiteur profileert zich als specialist in maaltijdoplossingen en biedt een groot gamma bereide, lekkere en kwaliteitsvolle gerechten aan. Voor Delitraiteur staat het plezier om boodschappen in een rustige en aantrekkelijke sfeer te kunnen doen, voorop. Alle Delitraiteurs zijn alle dagen van het jaar open van 7u30 tot 22u. In 2018 lanceerde Delitraiteur Eat & Go, een innoverend concept en de allereerste Belgische « Food Court», dat maaltijdoplossingen aanbiedt voor pendelaars voor ontbijt, tussendoortjes, dranken of maaltijden die makkelijk ter plaatse, onderweg, op het werk of op school kunnen worden geconsumeerd. Eind oktober 2019 behaalde Delitraiteur dankzij zijn Eat & Go – concept de derde plaats op de uitreiking van de prestigieuze Mercuriusprijs.