Een uitzonderlijk terroir: Domaine de l’Argenteille staat aangeplant op klei-kalkachtige bodems met afgeronde kiezels. De kiezels slaan overdag warmte op en geven die ‘s nachts af aan de wijnstokken. De wijngaardpercelen liggen gemiddeld op een hoogte van zowat 150m.
De wijnstokken staan op het zuiden. De bodems zijn over het algemeen steenachtig en hebben de uitloging van minerale elementen en de kleifractie ondergaan. Het resultaat is een zeer filterende textuur aan de oppervlakte en een koelere kleiachtige horizon in de diepte. De goed verspreide wortels maken gebruik van de ontbindende kiezels om de lagere horizonten binnen te dringen.
Het klimaat is typisch mediterraan en niet onderhevig aan de invloed van de zee. Naast de uitzonderlijke hoeveelheid zonneschijn in de Languedoc, zorgt het zeer grote temperatuurverschil op zomernachten (tot 20°C), in combinatie met de afstand van de zee en de nabijheid van het Larzac-gebergte, voor een gezonde, lange rijping van de druiven en de ontwikkeling van de aromatische expressie van de wijnen met een gevoel van frisheid. De Tramontane is een extra element voor de wijnstokken om te bloeien en geweldige wijnen te produceren.
Domaine de l’Argenteille telt globaal 14 hectare, waarvan 10 hectare wijngaarden in productie. Het domein produceert rode, rosé en witte wijnen met het grootste respect voor de natuur, de bodem, het fruit, de typiciteit van de druivensoorten (Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre – AOP druivenrassen- en Ugni Blanc – IGP druivenras) en de biodiversiteit, rekening houdend met de kenmerken van het terroir. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar, terwijl de gemiddelde opbrengst schommelt rond de 30hl/ha.
Bij de keuze van de druivenrassen Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan en Ugni Blanc is rekening gehouden met wat er al bestaat en met de bijzonderheden van de verschillende zuidelijke druivenrassen, om van Terrasses du Larzac, St Saturnin en Saint Guilhem le Désert wijnen te maken die hun imago weerspiegelt, atypisch en authentiek zijn, met respect voor de kenmerken van de wijnen uit deze appellations.
De wijngaard wordt op een milieuvriendelijke manier beheerd. Elk terroir heeft zijn eigen kenmerken die optimaal worden benut. In de lente worden de percelen geploegd om het gras, dat met de wijnstokken concurreert en hun ontwikkeling belemmert, op een milieuvriendelijkere manier te verwijderen. Deze grondbewerking verbetert de beluchting van de bodem, de fysieke structuur en de waterpenetratie. Het bevordert de biologische activiteit en het bodemleven, wat de voeding van de wijnstokken verbetert. Door de oppervlakkige wortels van de wijnstok door te snijden, dwing je de wijnstok ook om dieper te wortelen. Dit verbetert de kwaliteit van de wijn en versterkt de expressie van het terroir.
Het gebruik van meststoffen werd vervangen door het gebruik van bacteriën, die de bodem weer tot leven brengen. De micro-organismen en insecten vermenigvuldigen zich en verrijken de bodem. De wijnen zijn frisser, levendiger, evenwichtiger en complexer. Enkele jaren geleden werd het gebruik van insecticiden ter bestrijding van druivenbessenwormen (Eudemis en Cochylis) verboden en vervangen door seksuele verwarring, wat uitstekende resultaten oplevert.
De percelen van het domein liggen in verschillende gemeenten, hierdoor kan wijn worden geproduceerd die een assemblage is van verschillende, elkaar aanvullende terroirs. Deze diversiteit voegt complexiteit toe aan de blends. Na het ontpitten en pletten worden de rode wijnen op traditionele wijze gevinifieerd, met lange maceraties (20 tot 35 dagen), regelmatig overpompen, afponsen en délestage (aangepast aan de kenmerken van elk oogstjaar), om rijke, complexe en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. De wijn rijpt in kuipen of vaten. Voor de witte en roséwijnen vindt de gisting na de directe persing plaats in vaten op lage temperatuur.
Het domein draagt sinds 5 april 2019 het HVE3-label dat wordt toegekend door de Franse overheid en dat de certificering “boerderij” mogelijk maakt. Uitmuntendheid op milieugebied wordt bereikt door te voldoen aan prestatiedrempels op 4 gebieden: biodiversiteit, fytosanitaire strategie, bemestingsbeheer en irrigatie. Het doel is om het gebruik van inputs te minimaliseren en de biodiversiteit te behouden. Dit label is een mooie beloning voor het werk gedurende vele generaties.
Op de proeftafel:
Cuvée Ostrea – AOP Languedoc Saint Saturnin
Assemblage: 60% Grenache noir, 20% Syrah en 20% Mourvèdre, rendement 45hl/ha. Manuele oogst en thermogereguleerde fermentatie op lage temperatuur. Lichtroze kleur met frisse, rijke neus, licht geparfumeerd in de mond met leuke pittige toetsen, evenwichtig met hints van pompelmoes bij de afdronk. Past o.m. als aperitief, bij charcuterie en wit vlees.
Cuvée “103” – IGP Saint Guilhem le Desert
100% Carignan- vieilles vignes, rendement 25 hl/ha. Manuele oogst met maceratie van 103 dagen. Mooie purperrode mantel. Uitgesproken fruitige neus met grote complexiteit. Frisse, pittige volronde mond met mooie tannines. Karaferen vooraleer te degusteren! Past bij rood vlees, mediterrane schotels en kazen. Eerste cuvée met braille-etiket.
Cuvée “100” – IGP Saint Guilhem le Desert- wijn zonder toegevoegde sulfieten
Assemblage van Carignan, Mouvèdre en Syrah. Manuele oogst waarna cuvaison van 25 dagen zonder toegevoegde sulfieten. Rubisrood, subtiele neus met hints van rood fruit en grote complexiteit. Rijk, fruitige mond met mooie tannines. Jong te drinken! Past bij charcuterie, rood en wit vlees, mediterrane schotel en kazen.
Cuvée Garric- AOP Terrasses du Larzac
Assemblage 40% Syrah, 30% Mourvèdre, 30 % Grenache, rendement 30hl/ha
Manuele oogst, traditionele maceratie en cuvaison van 25 tot 30dagen. Mooie rode mantel met purperen glinsteringen. In de neus toetsen van rood fruit, kaneel en wilde bes. Volronde rijke mond, licht vettig, genereus, subtiele hints van zachte kruiden en lang afdronk. Decanteren! Past bij wit en rood vlees, mediterrane schotels en kazen.
Cuvée Le Canyon du Diable – AOP Languedoc
Assemblage van 40% Carignan, 30% Syrah en 30% Grenache, rendement 45hl/ha. Manuele oogst en rijping in vaten. Donkerrode mantel, fijne delicate aroma’s van zwart en rood fruit in de neus, complexe mond met rijke tannines en fruitige, licht kruidige afdronk. Past bij wit en rood vlees, mediterrane schotels en kazen.
Cvuée Les Secrets du Rocher- AOP Terrasses du Larzac – 14% alc vol
Assemblage 45% Mourvèdre, 40% Syrah en 15% Grenache, rendement 30hl/ha. Manuele oogst, cuvaison 40 dagen, rijping in eiken vaten gedurende 18 maand. Complexe neus met toetsen van kreupelhout, aroma’s van rijp fruit. Volronde mond, delicate hints van hout, leuke tannines, rijke afdronk. Vooraf decanteren. Past bij rood vlees, mediterrane schotels, kazen zoals cantal, roquefort en Saint Nectaire.
Cuvée Transmontane – AOP terrasses du Larzac
Assemblage 45% syrah, 30% Grenache en 25% Catigna,, rendement 45hl/ha. Manuele oogst, traditionele fermentatie. Granaatrode kleur met purperen reflecties in het glas. Kruidige neus met hints van de garrigues. Ronde mond met subtiele hints van cacao, elegant, mooie toetsen van rood fruit. Decanteren! Past bij mediterrane schotels, wit en rood vlees en kazen.