Een recent wijnbedrijf dat globaal een 10-tal hectaren wijngaarden in exploitatie heeft met percelen in diverse gemeenten en diverse wijnrassen. Opgericht in 2008 nadat Benoit Salel besliste om op eigen benen te staan, nadat hij een tijdlang werkte voor Pierre Gaillard in Malleval.
Zowel Benoit als zijn echtgenote Elise kregen hun opleiding in andere sectoren hoewel hun voorouders, weliswaar slechts deeltijds in de wijnteelt actief waren. Benoit voelde echter een onweerstaanbare drang voor de wijnteelt en behaalde een BTS VO in Macon en een DNO in Montpellier. Hun terugkeer naar de oude familiale roots van de Ardèche in 2008 betekende een stap in het ongewisse. Hun eerste uitdaging was de overname van enkele voormalige familiale wijngaarden om ze een nieuwe toekomst mee te geven. Het Domaine Salel bestaat uit kleine percelen die naast het vele extra werk een grotere diversiteit met zich brengen maar dat betekent tevens dat de percelen met kleinere machines of zelfs volledig manueel moeten worden bewerkt. Hun passie voor de wijnbouw overwon deze hinderpalen en resulteerde in een verzorgde teelt met aandacht voor een verantwoorde wijnteelt. Het rendement van de meeste percelen blijft tussen 30 en 35 hl/ha beperkt ondanks het feit dat de aanplanting soms tot 9000 stronken per ha oploopt. De sterke reliëfverschillen van sommige percelen noodzaken anderzijds een volledig manuele interventie zowel bij het bewerken van de percelen als bij de oogst. Dit aspect betekent aldus Benoit dat en de oogst perfect kan opvolgen waardoor de druiven in optimale conditie worden geoogst. Mede door de verscheidenheid van de wijnrassen kan de oogst over meerdere weken worden gespreid zodat suikergehalte en aciditeit zich reeds maximaal op stok kunnen ontwikkelen. De globale productie van Domaine Salel bedraagt momenteel zowat 30.000 flessen per jaar maar moet de komende jaren lichtjes stijgen.
Het jonge koppel heeft bovendien belangrijke toekomstplannen en wil een nieuwe wijnkelder bouwen temidden de wijngaarden. Hierdoor kan o.m. heel wat tijd worden gewonnen bij het transport van de geoogste druiven, tijd die nuttig kan worden besteed aan de opvolging van de vinificaties en maceraties.
Op de proeftafel:
Piqueperle 2013: Grenache noirdruif geteeld op granietachtige gronden met directe persing en fermentatie in inox bij lage temperatuur 16-19°C om de fruitigheid en frisheid te bewaren. Door middel van fijne lies bekomt men meer complexiteit en een langere bewaarperiode. Rijping gedurende 5 maand in inox met snelle botteling voor het behoud van de frisheid en fruitigheid.
Galinette 2013: een melange van Viognier/Roussanne en Vermentino op granietgronden geteeld op zowat 400m hoogte. Manuele pluk van de druiven die een perfect aromatische en fenologische maturiteit hebben. Alcoholische en malolactische fermentatie in cuve,16-19°C, gedurende 6 maand gerijpt op fijne lies met batonnage.
Que sa quo!: een domein van 1 ha in Sanilhac, een 100% Viognierwijn van ranken van minstens 28 jaar oud. Deze wijngaard was een van de eerste percelen Viognier in de Cévennes. De lichte ondergrond geeft een laag rendement maar biedt de kans om het aromatische potentieel te optimaliseren. Manuele oogst met alcoholische en malolactische fermentatie in barriques waardoor zich mooie harmonieuze aroma’s kunnen ontwikkelen.
Rijping van minstens 9 maand op eik met batonnage die de structuur duidelijk verrijkt. Biedt in het glas een mooie stevige witte kleur met lichtgouden schitteringen, in de neus komen fijne aroma’s van venkel, boter en hazelnoot tot ontplooiing, aroma’s die in de mond samenvloeien in een mooie complexe structuur en aangename afdronk.
Imagin’aire: domein van amper 0.5 ha in Faugères met 100% Roussanne geteeld op een hoogte van 450 m met 9000 stronken per hectare. Deze zuidoost gerichte wijngaard met erg geaccidenteerde gronden laten enkel een manuele bewerking toe. De verwerking en vinificatie gebeurt quasi identiek met de Que sa qou. Hier zorgt de rijping van 9 maand op eik voor een harmonieuze wijn die in de neus krachtige aroma’s laten openbloeien. In de mond krijgen we een rijk palet van wit fruit en bloemen maar ook lichte zoete tonen van noot. De frisheid en fruitigheid die deze wijn in het middenpalet aantoont zorgt voor een leuke afdronk. Door zijn stevigheid en complexiteit biedt de Imagin’aire een bewaarpotentieel van 6 tot 8 jaar.