Deze jonge wijnbouwers zorgen ook voor een assortiment rode wijnen met al even ongebruikelijke namen als Jeux Interdis, Mescladis, Terfol en Le Temps qui reste. Bij de zoete wijnen is vooral de Grenuyls een blikvanger met een overduidelijke hint naar de Banuylswijnen uit de Roussillon-Languedoc.
Voor hun Grenuyls beschikken Elise en Benoit over een perceel van amper 02.ha in de gemeente Sanilhac. Deze wijn een 100% Grenache noir is afkomstig van druivenranken die op lichte gresgronden met restanten van graniet meer dan 60 jaar terug werden aangeplant. De oogst gebeurt manueel in bakken van20 kg met nauwkeurige selectie in de wijngaard, na de pluk van de geselecteerde druiven is er een volledige egrappages van de andere trossen.
De traditionele vinificatie wordt gevolgd door een alcoholische fermentatie bij 28°c met dagelijks 3 pigeages en remontages. Door toevoeging van wijnalcohol van 96.4% volume na 2/3 van de fermentatie wordt het gistingsproces afgeremd en krijgt men een verrijkte wijn met behoud van de natuurlijke druivensuikers. Maceratie en pigeages nemen 15 dagen in beslag waarna de rijping 12 tot 18 maand duurt. Het resultaat is een heerlijke zoete wijn van 16% alc. vol. met toetsen van vers fruit en zwarte bes.
Op de proeftafel:
Jeux Interdits – 100% Syrah 14% alc. Geteeld op zuidgerichte schistrijke gronden op 450m hoogte en aanplantingen van 9500 stronken per ha. De manuele oogst in bakken van 20 kg beoogt een optimale phenologische maturatie waardoor de oogst vrij laat kan gebeuren. De traditionele vinificatie gebeurt na een koude prefermentatie 5 à 10°C gedurende 4 à 5 dagen om optimale kleurverdeling in de most te bekomen. Na de alcoholische fermentatie bij 23°C volgt de maturatie op 28 à 30°C gedurende 2 à 3 weken. De malolactische fermentatie vindt plaats in de barriques waardoor bij de eindrijping kracht en elegantie feilloos in mekaar overvloeien.
Jeux Interdits is in het glas een granaatkleurige wijn die in de neus fruitige aroma’s gekoppeld aan een onverwachte frisheid laat openbloeien. In de mond accenten van zwarte kers, fijn kreupelhout en karakter met subtiele terroirtoetsen die voor een lange en elegante afdronk zorgen. Een wijn die jong kan worden gedronken maar ook na een bewaarperiode van 10 jaar krachtig en elegant uit de hoek komt.
Mescladis is een melange van 90% Gamay en 10% Grenache geteeld op stokken van respectievelijk 30 jaar voor de Gamay en meer dan 50 jaar voor de Grenache noir. Beide sappen rijpen apart gedurende minimaal 12 maand op nieuw eiken vaten, na hun aparte rijping wordt de assemblage slechts enige tijd voor de botteling gerealiseerd.
Trefol is een melange van 55% Merlot, 25% Syrah en 20% Grenache noir, deze laatste eveneens afkomstig van wijnstokken van meer dan 50 jaar oud. Een manuele oogst met volledig aparte vinificatie voor de 3 sappen. Het is pas na de rijping op eik gedurende 13 maand dat de assemblage plaatsvindt enkele weken voor de botteling.
Le Temps qui reste 2012 – 100% chatusdruif is afkomstig uit de gemeente Montreal. Dit druivenras is door de crisis van de phylloxera volledig in de vergeethoek verzeild. Slechts enkele wijnbouwers hebben het aangedurfd om toch een aantal stronken te bewaren en zorgen nu voornieuwe aanplantingen van dit meer dan 100 jaar oude druivenras.
De manuele oogst gebeurt in kisten van 20 kg met een eerste selectie bij de pluk met totale egrappage van de overige trossen. De trossen krijgen een traditionele vinificatie met alcoholische fermentatie en warme eindmaceratie. De sappen rijpen nadien gedurende 18 maand op Franse eik. In het glas krijgen we een mooie granaatkleurige wijn die in de de neus een krachtig aroma van rijp rood fruit ontwikkelt. In de mond ontluiken aangenaam zachte tannines en biedt de wijn een kernachtig geconcentreerd karakter op het middenpalet, een samenspel van toetsen die zorgen voor een lange en elegante afdronk.
De wijn van het Domaine Salel wordt in België geïmporteerd door Eddy Dandrimont, chef van het restaurant De la vigne à l’assiette in Brussel, Eddy werd in 1995 laureaat van de wedstrijd ‘eerste sommelier van België’. domainesalel@free.fr