Donau Delta: ronddobberen in een uniek natuurgebied 2

Onze uitvalsbasis om het gebied te ontdekken was het Danube Delta Resort tegenover het stadje Crisan. Dit 4-sterren resort in het hartje van de Donaudelta werd in 2010 geopend en is vooral een trefpunt voor natuurliefhebbers, vissers en jagers, die rust en verpozing zoeken in een uniek natuurreservaat.

De Donaudelta is het grootste Europees natuurreservaat en biedt een unieke fauna en flora met talloze zeldzame exemplaren. Het Danube Delta Resort werd ingeplant tegenover het vissersdorpje Crisan dat in 1856 werd gesticht door de Britse koningin Elisabeth als eerbetoon aan Carmen Sylva, lid van de Roemeense koninklijke familie die er in hun buitenverblijf naar nieuwe adem zocht. Het ligt zowat midden tussen de stad Tulcea en de monding van de rivier en is net zoals de andere nederzettingen in de delta enkel per schip te bereiken.

Het hotel bestaat uit 25 kamers, verdeeld over 16 kamers in de villa-complexen en 9 kamers in het vlottend deel van het hotel. Gasten hebben een keuze uit deluxe suites, deluxe twin rooms, standaardkamers en premium floating rooms. De kamers beschikken over minibar, lcd-tv met 55 programma’s, DVD, airco en individuele verwarming en terras met fauteuils. Luxe is een trefwoord, bij de inrichting werd gebruikt gemaakt van meerdere luxueuze materialen die een exotische sfeer creëren zo werden de bedden voorzien van damast-linnen beddengoed, terwijl de badkamers, douche, badjassen, slippers, haardroger en luxueuze kosmetische producten aanbieden, ook free wi-fi, verwarmd buitenzwembad en zonneterras zijn voorhanden. Een merkwaardige realisatie gezien alle materialen per schip moeten worden aangevoerd daar alle baantransport vanaf Tulcea, meer dan een uurtje varen per speedboot, onbestaande is.

Eigenaar-uitbater Dragos Catalinoiu wil na het behalen van de Fashion-TV award, zijn resort verder uitbreiden. Het is hierbij vooreerst de betrachting om een vijfde ster te behalen, maar tevens om met meer kamers, aan de vraag te voldoen. De eerste uitbreidingsfase is een blok van 35 luxe-kamers die onmiddellijk bij het resort aansluiten en vooral de natuurliefhebbers moeten aantrekken. Tegelijk komt er een complex met indoor zwembad, spa, hammam en wellnessfaciliteiten. In een volgende fase wil hij zowat 200 m buiten het resort, drie grote vissersvilla’s bouwen, totaal een 20-tal kamers, die luxe moeten koppelen aan de specifieke verlangens van de vissers.

Leuke plekjes om vanuit het Donau delta resort te ontdekken zijn Sulina, Mila 23 en Letea. Sulina gesticht in 950 aan de monding van de Donau is de toegangspoort tot de Zwarte zee, je boot drijft automatisch de zee op al voel je de branding toenemen. Hier krijg je toegang tot een kosmopolitisch complex terwijl er diverse discussie slopen over de vraag hoever het zoete rivierwater in zee kan doordringen. Op je tocht naar Sulina wordt je her en der geconfronteerd met haventjes waar oude schepen liggen te roesten en vormen verouderde en vervallen vuurtorens en gebouwen, een schril contrast met de moderne en kleurrijke woonblokken die er de voorbije jaren werden opgetrokken. Op de terugweg is er net voorbij het stadje een kleine rivierarm die je na een kwartiertje varen op een prachtig zandstrand met o.m. bar-discotheek doet belanden. Een onwaarschijnlijke tegenstelling met het nabije moerasgebied, voor vele dorpelingen, toeristen incluis, een uitgelezen moment om van de overvloedige zon te genieten.

Een totaal ander decor wordt weergevonden in het vissersdorpje Mila 23. Een 50-tal woningen waarvan één enkel winkeltje, herbergen de vissersfamilies. In dit winkeltje koop je alles, souvenirs inbegrepen maar kan je ook een Stella Artois of een Leffe op de kop tikken. De wegen van het dorpje zijn gewoonweg verharde aardenwegen waar je geen asfalt of beton tegenkomt. De torens van het kerkje werden ingepalmd door nesten van ooievaars, terwijl een vervallen dorpsschooltje aanleunt tegen een modern schoolgebouw, of was het net andersom? De lokale bevolking vervelkomt je hartelijk en probeert je ondanks de taalbarrière hun lokale levensstijl en tradities te verduidelijken. Het lokale pension Inima Deltei biedt een 10-tal ruime en nette kamers met alle modern comfort, wi-fi inbegrepen. Voor natuurliefhebbers en vissers een droomlocatie waar je voor 120 lei, een kleine 30 Euro, per dag per kamer in volpension kan verblijven. Een boottaxi of vissersboot huren, eveneens aan spotprijzen, is wel een noodzaak om je te verplaatsen.

Maxitours – Vooruitgangstraat 17 B – 1210 Brussel

Tel 02-2177273 – www.maxitours.travel