Letea een kleine woonkern, 80-tal inwoners, in het noorden van Roemenië nabij de grens met Oekraïne, ligt aan de rand van een immens woud met tal van wilde planten en bomen. Dit woud is sinds 1930 een absoluut beschermd natuurgebied en is enkel met een erkende gids toegankelijk, maar de dorpsbewoners zijn meer dan onderlegde begeleiders. De bewoners leven van de kweek van koeien die hen melk en vlees bezorgen, leiden de wilde paarden op en zorgen voor rondritten per paardenkar. Het dorpje sterft langzaam uit vermits de jongeren nagenoeg alle naar de stad trekken. Het werd opgebouwd langsheen een lang uitgesponnen aardeweg en ook hier verkoopt het lokale winkeltje alles. Toch lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan met als verrassend neveneffect dat je via gsm, IPhone of IPad voor de ganse wereld bereikbaar bent. Ook hier een enorme gastvrijheid, openhartigheid en gulle bevolking die duidelijk vrede heeft genomen met hun figuurlijke armoede. Hier zijn de bewoners Lipovan Russen, bevolkingsgroep die in Roemenië nog zowat 7% in beslag neemt, en hebben hun traditionele taal en godsdienst bewaard waardoor ze zich ongewild isoleren van andere bewoners van de Delta. De Donau Delta bezoeken is kennismaken met een uniek natuurgebied, toch ben je in de middle of nowhere bereikbaar per gsm, IPhone of IPad dankzij enkele hoge, centraal opgestelde zendmasten die door het ontbreken van enig niveauverschil hun signalen vele tientallen kilometers ver kunnen uitsturen.
Roemenië bezoek je best per vliegtuig, waarbij je de keuze hebt tussen Tarom en Blue Air, ofwel een nationale luchtvaartmaatschappij of een privé en lowcost maatschappij. Het etiket lowcost van Blue Air staat echter synoniem voor dienstverlening en comfort. Blue Air zag als eerste Roemeense vliegtuigmaatschappij die voor de volle 100% door privé-kapitaal wordt ondersteund, het levenslicht in december 2004. Met de oprichting van de maatschappij wilden de aandeelhouders een volwaardig, volkomen luchtwaardig, alternatief bieden aan passagiers die opteren voor een comfortabele reis aan een verantwoorde prijs. Het objectief was duidelijk, Boekarest en gans Roemenië, een netwerk bezorgen dat alle belangrijke Europese steden toegankelijk maakt. Brussel was hierbij een van de startpionnen.
De eerste vluchten, Blue Air beschikten toen slechts over 2 toestellen en voerde 4 vluchten per dag uit, gebeurden met een B737-300. Ondertussen beschikt Blue Air over toestellen van het type B737-300, B737-400 en B737-500, de vloot opereert centraal vanuit Boekarest, maar ook vanuit Bacau en Sibiu en bestrijkt een Europees netwerk van een 20-tal steden. Naast de verbinding Brussel-Boekarest, in de wintermaanden 4 vluchten per week, in de zomer maar liefst 5 vluchten, is er ook de verbinding Brussel-Bacau, in de zomerperiode driemaal per week, met de uitbreiding Brussel-Sibiu in optie, vermoedelijk een drietal vluchten per week. Totaal nieuw in het vluchtschema van Blue Air is de verbinding met Keulen die vanaf 16 juni in de zomerperiode driemaal per week zal worden aangevlogen.
Voor drank en maaltijden moet je aan boord van Blue Air bijbetalen maar er is een ruime keuze aan sandwiches die met drank, snack en fruit tot menu’s worden samengevoegd. Meester-kok Jakob Haussmann zorgt echter voor subtiele en smaakvolle creaties die je in de meest uitgebreide formule slechts 8 Euro kosten, formule waar je de smaakpappillen ongemeen verwent. De speciale voor Blue Air geselecteerde lekkere huiswijn, flesjes van 0.375l kosten 6.5€.
De Donau Delta ontdekken doe je ongeacht of je natuurliefhebber, visser of jager bent, best via gespecialiseerde touroperators. Maxitours zorgt voor individuele reizen en een aantal begeleide rondreizen die naargelang je specifieke interessesfeer ook personaliseerbaar zijn.
Maxitours – Vooruitgangstraat 17 B – 1210 Brussel
Tel 02-2177273 – www.maxitours.travel