Donau Delta: ronddobberen in een uniek natuurgebied

Roemenië is een veelbesproken vakantiebestemming met mooie zandstranden aan de zwarte zee, zandstranden die worden gekoppeld aan modderbaden en diverse behandelingen tegen allerlei aandoeningen.

Het binnenland biedt een ruim aureool met de hoofdstad Boekarest als centraal interessepunt, musea en bezienswaardigheden maar ook diverse culturele aspecten verwelkomen de bezoekers. Ook de Karpaten met een eigen biosfeer zorgen voor een leuk oponthoud. Een van de merkwaardigste toeristische trekpleister is en blijft alleszins Europa’s grootste natuurreservaat, de Donau Delta, een doolhof van moerassen, meren, duinen en kanalen met  weelderige en wilde flora en een unieke fauna.

In dit enorme en uitgestrekt gebied van ruim 5800 km² dat gemiddeld amper enkele centimeters boven het zeeniveau uitsteekt, worden meer dan 3000 dier- en vogelsoorten en meer dan 1100 plantenrassen weergevonden. Bovendien ligt ruim 20% van deze biosfeer zelfs beneden het zeeniveau. Deze mozaïek van ecosystemen wordt gelukkig beschermd door Europa en de Unesco. Het reservaat ontdekken is je dagelijkse bekommernissen en gewoontes terugdraaien op het ritme van de natuur, stil worden bij deze immense rijkdom, zelfs wanneer je als uitvalsbasis gebruik maakt van een gesofisticeerde infrastructuur aan de oevers van de imposante Donau. In Roemenië kleurt hij niet ‘blauw’, zoals in Wenen, maar vertoont hij een eerder grauwe vuilbruine kleur door het meegesleurde slib. Met het project Natura 2000 werd een netwerk uit 1992 opgevangen dat voorzag in de bescherming van de natuur en de bewoners van dit wildlife domein, netwerk dat gelukkig in diverse wetgevingen als beschermd gebied wordt gecatalogeerd.

Een deel van deze uitzonderlijke biodiversiteit is te danken aan de massale slibafzetting die door de Donau naar de Zwarte Zee wordt gestuwd, al wordt ook heel wat slib door de drie zijrivieren in dit gebied de Chila, Sulina en Sfantu Gheorghe opgevangen en dit net door de minieme niveauverschillen. In de zijrivieren vormen zich ontelbare meren en vele moerassen. Om het gebied te ontdekken moet je in Tulcea willens nillens de wagen achterlaten en per boot op avontuur en ontdekking trekken.

Enigszins verrassend worden op meerdere eilandjes diverse bewoningsvormen weergevonden, zelfs kleine stadjes zoals Crisan. Merkwaardig hierbij is het feit dat alles van een minuscule wijs, over bouwmaterialen tot wagens per boot moet worden aangevoerd. De centrale ligging, halfweg Tulcea en de Zwarte zee, maakt van het voormalige vissersdorpje Crisan, op meer dan een uur speeden vanuit Tulcea, de ideale uitvalsbasis om het gebied te verkennen.  Het 4-sterrencomplex Donau Delta Resort vormt een belangrijke schakel in de ontdekking van de delta. Afhankelijk van je interesse en verbondenheid met de natuur kies je een boot. Speedboten, 10 tot 12 personen, bieden het meeste comfort, zorgen voor snelle verplaatsingen maar verpesten mede door de luidruchtige motoren de observatie van vogels en andere bewoners. Kleinere sloepen, tot 6 personen, die soms op de grote assen en vooral de hoofdrivier met enige moeite tegen zeeschepen optornen, laten zich op de binnenmeren en rietpassages makkelijk met de stroming meevoeren, waardoor je vele vogelkolonies tot op enkele tientallen meters kan benaderen. Durvers kunnen op meerdere meren zelfs met een roeiboot deze kolonies benaderen en perfect observeren. Rondzwalpen in dit immense gebied is stil worden van de ongerepte natuurlijke rijkdommen en dromerig het aards paradijs betreden. Dat Jacques Cousteau opriep dit broze gebied maximaal te beschermen, kunnen we best begrijpen.

Maxitours – Vooruitgangstraat 17 B – 1210 Brussel

Tel 02-2177273 – www.maxitours.travel