Eerste hulp bij bijen

ontdek Meli’s tips om de bij te beschermen en geniet van hun bijZZZonder lekkere honing!

 

Bijen spelen een primordiale rol in onze voedingsketen, zo zorgen ze namelijk voor het voortbestaan van heel wat gewassen die ons voorzien van de lekkerste ingrediënten, zoals frambozen en courgetten. Daarnaast leveren ze ons ook nog eens overheerlijke honing. Tijdens de Week van de Bij – die dit jaar loopt van 31 mei t.e.m. 7 juni – wil de Vlaamse overheid meer aandacht vestigen op het belang van het kleine beestje. Ook Meli, Belgisch marktleider op de honingmarkt, steunt dit initiatief en geeft je hierbij heel wat ideeën om de bijen te beschermen om vervolgens te kunnen blijven genieten van hun heerlijke honing!

Bijen zijn geen bijzaak

Meli levert jaarlijks meer dan 11.000 ton honing aan zowel retail, foodservice als de industrie. Daarvoor gaat men wereldwijd op zoek naar de béste honing en neemt deze rechtstreeks af van de desbetreffende imker. Prioritair voor Meli is dat de honing 100% natuurlijk is, smaakvol, kwalitatief, duurzaam en met respect voor de natuur tot stand gebracht. Jaarlijks brengt het Belgische familiebedrijf ook Belgische honing op de markt en werkt daarvoor samen met de grootste imker van België. Dat de bij de nodige aandacht verdient ook hier bij ons, hoef je Meli niet te vertellen!

Meli draagt daarom in eerste instantie ook zelf haar steentje bij aan het behoud van de natuur en de bijen. Het grootste deel van de energie die Meli nodig heeft, wordt opgewekt via zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op het dak van het bedrijfsgebouw in Veurne. Ook het afvalwater, dat koolstofrijk en gesuikerd is, wordt gerecupereerd en opgehaald door Aquafin dat het op zijn beurt gebruikt om water te zuiveren. Meli baat ook vijf reusachtige bijenhotels uit die in Vlaamse natuurcentra werden geplaatst in samenwerking met Natuurpunt.

Hoe kan JIJ helpen bij de redding van de bijen?

Enkele tips van Meli:

Gezien we deze zomer allemaal massaal in eigen land én tuin zullen vertoeven, is dit misschien wel hét moment om ook zelf jouw steentje bij te dragen en ook de allerkleinsten te betrekken in het mooie verhaal van de bij en de honing.

1. Tover je tuin om tot bijenparadijs : Plant samen wilde bloemen in je tuin. Ga daarbij voor bloemen die veel nectar bevatten, zoals lavendel, krokussen en sneeuwklokjes. Zorg ook het hele jaar door voor een bloemenperk in je tuin. Bijen zijn in het najaar namelijk langer actief dan je zou denken en zijn ook dan op zoek naar voedsel.

2. Open een bijenhotel : Het is niet gemakkelijk voor bijen om een plekje te vinden waar ze hun nest kunnen bouwen. Solitaire bijen maken het liefst hun nest in oude boomtakken. Daarnaast zijn er ook zandbijen die zich liever nestelen in de aarde. Daarom is het al voldoende om enkele stronken hout of wat losse aarde in de tuin te schikken. Je kan ook zelf een bijenhotel maken of er een kopen in de natuurwinkel.

3. Gebruik geen pesticiden : Wanneer je bestrijdingsmiddelen aankoopt voor in de tuin, ga dan eerst na hoe veilig het product is voor fauna en flora. Bijen kunnen per ongeluk de chemische stoffen van onkruidverdelgers of chemische reinigingsmiddelen opeten of erin verdrinken.

Extra Meli-tips voor mama’s en papa’s in tijden van Corona : Hoe wordt honing gemaakt? Kunnen alle bijen honing maken? En wat doet een imker nu eigenlijk? Wil jij jouw kind op educatieve wijze het verhaal van de bij en de honing bijbrengen? Surf dan zeker eens naar www.meli.be/alles-over-honing en ontdek samen hoe alles in zijn werk gaat.

Heb je nog nood aan nieuwe ideetjes om samen te knutselen, kleuren, of koken? Surf dan ook eens naar www.meli.be/inspiratie en ontdek er kleurplaten, upcycling ideetjes en makkelijke gerechtjes om samen met de allerkleinsten te verwezenlijken. Weet dat honing niet aangeraden wordt voor kinderen onder de 1 jaar. Maar niks belet hen om wel al te leren rond de bijtjes en hun honing!

Hoe van de bij (en z’n honing) genieten?

Net als de bijen, zijn de honingproducten van Meli er in verschillende soorten en maten. Honing is één van de oudste zoetstoffen ter wereld en het heeft bovendien een gunstig effect op de darmen, huid, bloedsomloop en ons humeur.

1. Honing : Meli is al sinds jaar en dag een vaste waarde in het honinglandschap. Oprichter Alberic J. Florizoone hield al van jongsaf bijen in z’n achtertuin, lang vóór hij in het West-Vlaamse Veurne het familiebedrijf Meli oprichtte – nu al bijna 100 jaar geleden – om kwalitatieve honing op de markt te brengen, die rijk is van smaak en van topkwaliteit. Meli’s interne labo onderwerpt alle honing dan ook aan de strengste kwaliteitsnormen, conform alle wettelijke normen en daarmee gepaard gaande controles.

Alvorens de honing in pot of knijpfles te gaan verpakken, filtert Meli eerst alle honing die binnenkomt zodat er bijvoorbeeld geen bijenpootjes meer in zitten. Honing gebruik je vaak bij het ontbijt (toast met vaste honing) of bij de thee (vloeibare honing als finishing touch), maar kan ook op zoveel andere manieren in de keuken gebruikt worden! Voor inspiratie verwijzen we naar https://www.meli.be/recepten

2. Honingwafel : Zin in een stevig vieruurtje, of heb je liever een kleine snack op zak? Klassiek, krokant of met chocolade? Aan jou de keuze.

3. Honingkoek : Deze zout- en vetarme koek bevat geen kleur en smaakstoffen en leent zich perfect bij het ontbijt of als vieruurtje als snack voor de kids. Wist je dat de koek ook in dagelijkse kost gebruikt kan worden? Denk maar aan een goeie Belgische stoofkarbonade of als topping op een ijsje.

Ook anno 2020 organiseerde het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid de “Week van de Bij” en benadrukt hiermee hoe belangrijk de rol van de bijen is voor ons en ons ecosysteem. Want wist je dat insecten zoals bijen meer dan 75% van onze voedingsgewassen bestuiven?

Willen we dus blijven genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appels, braambessen en frambozen, maar ook groenten zoals courgettes en paprika’s? Dan moeten we het voortbestaan van de bijenpopulaties in Europa verzekeren. Grote boosdoeners die dit doel verhinderen zijn o.a. de Varroa-mijt (een parasiet), de afname van geschikte bijenleefmilieus en het gebruik van pesticiden.