Een nieuwe visuele identiteit en de lancering van nieuwe wijnen: er waait een wind van jeugdigheid en creativiteit door de familie Fabre, al 17 generaties lang pionier van biologische wijn in de Aude. Een op de familiezolder opgegraven archief bewijst het: de Fabres prikkelden de wijnstok al in 1605! Sindsdien heeft het spel van vererving en huwelijk vijf kastelen in hun schoot gebracht: Domaine Grande Courtade, dat voornamelijk Pays d’Oc wijnen produceert, Château de Luc en Château Coulon, in de appellatie Corbières, Château Fabre-Gasparets, in het Corbières-Boutenac gebied, en La Tour de Rieux in de Minervois. Het resultaat is een uitzonderlijke partituur van bodems en druivenrassen waarmee Louis, de wijnbouwer en hoofd van de familie, altijd briljant componeert, binnen een orkest dat is uitgebreid tot de nieuwe generatie.
F voor Fabre
“Mijn vader, die pionier was bij de omschakeling van de hele wijngaard naar biologische landbouw, is nog steeds nauw betrokken bij de productiekant. Mijn zus Jeanne ontwikkelt wijntoerisme. Mijn nicht Paule is verantwoordelijk voor de administratieve en financiële kant van het bedrijf en mijn man is verantwoordelijk voor de verkoop in Frankrijk,” zegt Clémence, die is gepromoveerd tot export sales en marketing manager, na een solide achtergrond in wijn en acht jaar ervaring in Azië. De rolverdeling mag dan duidelijk zijn, het imago van het bedrijf leek minder duidelijk voor deze jonge wijnmaker. “Elk domein had zich onafhankelijk ontwikkeld en onze klanten konden geen verband leggen tussen de ene wijn en de andere, gezien de breedte van ons assortiment en de groei van de verkoop in Frankrijk, de laatste tien jaar of zo. ”
Maar dat is geen probleem. Het resultaat van een lang onderzoek is een nieuw logo dat de identiteit van de Fabre-wijngaarden moet versterken. De balk van de F doet denken aan een stuk ijzerwerk, een knipoog naar het Latijnse woord faber (smid) waaraan de familie haar naam ontleent. De wortel die hem uitsteekt, verwijst naar zijn leeftijd, terwijl een wijnstokblad aan zijn handel herinnert. Een andere rode draad is een gestileerde tekening in de geest van Matisse die voor elke fles een terroir en een moment van consumptie illustreert. Een echte kleine familie binnen de Fabre familie! Plaisir bestaat uit wijnen van één soort, met de nadruk op fruit. Terroir brengt de AOC’s samen. Sélection verwijst naar uitzonderlijke wijnen en Création is gereserveerd voor specials met een beperkte oplage. “Ze weerspiegelen het veelzijdige en inventieve karakter van de familie Fabre,” vat Clémence samen.
Homeopathische kruidenthee?
Een bezoek aan de wijngaard is genoeg om u te overtuigen. Daar bestudeert Louis Fabre resistente druivensoorten en werkt het aan de aanpassing van de druivensoort aan de klimaatverandering. Zo zijn op Domaine Coulon twee hectare Tempranillo, die zijn grootvader had geïntroduceerd, opnieuw aangeplant. Gevinifieerd in macération carbonique en zonder toegevoegde sulfieten, geeft deze zuiderse druif het leven aan een IGP Pays d’Oc van een extreme gulzigheid. Terzelfder tijd werd 4 hectare Alvarinho toegevoegd aan het Domaine Grande Courtade. Het resultaat is een andere cuvée du Pays d’Oc, eveneens gevinifieerd zonder toevoeging van sulfiet en gerijpt op droesem. “De citrustonen en het zeer minerale mondgevoel laten zien dat we door druivenrassen te kiezen die gewend zijn aan de warmte, mooie rijpheidsniveaus bereiken en toch fris blijven. ”
Geniale ideeën, maar ook groene vingers en een goed boerenverstand: dat is het familiegeheim! De voorbeelden zijn legio: van het bottelen volgens de maankalender tot het gebruik van kruidenthee om het immuunsysteem van de wijnstokken te versterken; van agrobosbouw, gunstig voor de bestuivers, tot de aanplant van peulgewassen om de bodem weer van voedingsstoffen en stikstof te voorzien. Om nog maar te zwijgen van een waterbeheer dat het milieu respecteert dankzij een nauwkeurige controle. “Wij hebben het geluk over een domein van een dergelijke omvang te beschikken dat wij onze wijnen naar de vier windstreken kunnen exporteren en kunnen werken aan vertrouwelijke of experimentele cuvées zoals een sinaasappelwijn of een natuurlijke mousserende wijn,” benadrukt Clémence.
Met dubbele snelheid, tussen traditie en innovatie, vervolgt de familie Fabre haar weg onder gelukkige auspiciën. Vorig jaar werden zij door de Hachette-gids uitgeroepen tot “beste wijnbouwer van het jaar”.