Huisbrouwerij Sint-Idesbald

Koksijde- Oostduinkerke stelt met veel trots de nieuwe Huisbrouwerij St. Idesbald voor. Je kunt er, op het terras, genieten van een verfrissend lokaal gebrouwen biertje met zicht op de historische site van Ten Bogaerde. Een plek waar kunst, erfgoed, natuur en genot elkaar ontmoeten.

Een nieuwe parel op een historische site

Ten Bogaerde heeft een indrukwekkende site met een rijke geschiedenis. Het is één van de best bewaarde domeinen van de vroegere abdij. Een plek die je zintuigen prikkelt in alle betekenissen van het woord. En nu is er dus ook een brouwerij.

“De brouwinstallatie van CoEnCo heeft een capaciteit van 1.000 liter (per brouwsel) en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plekke gemalen. En dat zal zichtbaar zijn van achter glas!”

In het oude abtsgebouw bevindt zich al langer restaurant Mondieu. De Grote Schuur werd ook al volledig gerenoveerd tot het Kunstencentrum Ten Bogaerde. De voorbije jaren presenteerde de dienst Cultuur en Erfgoed van Koksijde er tentoonstellingen hedendaagse kunst én kun je er ook permanent werk zien van Koksijds beeldhouwer George Grard, ook vriend van Paul Delvaux. De vroegere varkensstallen zijn nu ook onder handen genomen en herbestemd tot craftbrouwerij met bijhorende gelagzaal met ruimte voor vijftig personen en een groot terras met uitzicht op het prachtige domein.

Idesbald, abt én bier

De Koksijdse Duinenabdij had al in de 16de eeuw een ‘Brouwerie’! Pieter Pourbus schilderde het brouwerijgebouw op zijn grondplan van de Duinenabdij. Het bier is dus wel degelijk ontstaan in Koksijde en intussen uitgebreid tot 4 erkende Belgische Abdijbieren: Blond, Tripel, Rousse en Dubbel. Het St. Idesbaldbier draagt dan ook het officiële logo van ‘Erkend Belgisch Abdijbier’.

Speciaal voor de huisbrouwerij werd ook een nieuwe pils gebrouwen; de mondieu premium pils of in de volksmond “een Mondieutje” , zal je enkel bij hen kunnen degusteren.

De nieuwe brouwerij kreeg ook een passende naam, Huisbrouwerij St. Idesbald. Idesbald was één van de belangrijkste abten van de Duinenabdij. Brouwerij Huyghe brouwde het bier St. Idesbald al in haar thuisbasis Melle en zal dit blijven doen. Het is ook al jaren het officiële abdijbier van Ten Duinen. Waar ooit de groteske Duinenabdij stond, ligt nu het Abdijmuseum. Tijdens een bezoek aan het museum leer je hoe deze abdij uitgroeide tot één van de ‘big five’ van Vlaanderen. Volgens sommigen zou abt Idesbald nog altijd begraven liggen tussen de ruïnes net naast het museum.

Leven in de brouwerij

Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. Veel passanten waren ontgoocheld dat ze niets konden drinken op een terras. Nu komt er letterlijk leven in de brouwerij op deze prachtige site. Het St. Idesbaldbier dat hier wordt gebrouwen gaat van de ene kant van de ruimte via buizen langs het plafond naar vaten boven de bar. Het loopt dus recht vanuit het vat in je glas. Santé!

De huisbrouwerij is ideaal te combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, de Zuid-Abdijmolen, het kunstencentrum Ten Bogaerde en natuurlijk een etentje bij Mondieu.