Ondanks het feit dat de Fitou-wijnen 70 jaar geleden als eerste wijnregio in de Languedoc een AOC-label meekregen, of is het misschien net om deze reden – dragen de wijnen nog steeds met grote fierheid dit label. Fitou in het departement Aude, ten zuiden en zuidwesten van Narbonne is eigenlijk ingebed in het zuidelijke deel van de Corbières en worden beschouwd als de superieure Corbières, de witte en rosé wijnen uit de regio vallen trouwens onder de AOC Corbières. Fitou is een regio opgesplitst in twee subregio’s, het maritieme gedeelte aan zee ten noordwesten van de Etang de Leucate en het hoger gelegen gedeelte in het binnenland. Subregio’s die trouwens door het Massif du Corbières met forse hellingen, valleien en kalkplateaus worden gescheiden.
De benaming AOC Fitou mag enkel worden gebruikt door 9 gemeenten in de regio, te weten: Cascastel, Caves, Fitou, La Palme, Leucate, Paziols, Treilles, Tuchan, Villeneuwe en Villeneuve-des-Corbières. Bovendien voorziet de AOC dat het alcoholpercentage minstens 12% moet bedragen en moet de productie tot maximum 45hl/ha worden beperkt. Grenache en Carignan, minstens 30% zijn 2 verplichte druivenrassen en mag er verder Syrah en Mourvèdre aan de assemblage worden toegevoegd. De wijn mag pas één jaar na de oogst worden verkocht.
Kenmerkend voor de Fitou zijn de rijpe en mooie evenwichtige wijnen met complexe en rijke aroma’s van rood fruit zoals frambozen en braambes met hints van peper, geroosterde amandelen, rijp fruit en subtiele accenten van leder en garrigues.
De terroirs van kalkhoudende leemgrond in het maritieme gedeelte en schistbodem van geringe diepte in het binnenland genieten van een maritiem klimaat met weinig neerslag. Hierdoor krijgt men evenzeer twee types van vinificatie. Vooreerst is er de maceratie van niet gekneusde druiven die zorgt voor soepele, fruitige en fraai gekleurde wijnen. Bij de traditionele maceratie worden de druiven ontsteeld en nadien 8 tot 10dagen vergist bij 20° C. Deze wijnen worden meestal opgelegd op eiken vaten soms ook op foeders.
Dat Fitou als eerste AOC in de Languedoc werd erkend heeft ongetwijfeld een historische background. De regio werd indertijd doorkruist door de Via Domitiana, een verplichte doorgang voor alle legers die van noord naar zuid en omgekeerde richting trokken met een bewogen geschiedenis als resultaat. Carthagers, Romeinen en Visgothen trokken er voorbij maar ook vele anderen. De Grieken voerden de wijnstok in die door de Romeinen verder werden ontwikkeld en uitgebouwd tot volwaardige wijngaarden.
De benaming Fitou komt naar alle waarschijnlijkheid van het feit dat hier de grens (Fita) tussen Gallië en Iberië werd getrokken. Na eeuwen van omwentelingen, oorlogen en kruistochten waarvan de burchten Quéribus en Peyrepertuse nog steeds levende getuigen zijn, krijgen de Fitou wijnen in de 17de en 18de eeuw een goede reputatie. Wellicht is dit de basis van de erkenning als eerste AOC in de Languedoc.
Meteen de aanzet tot een dubbele degustatie, enerzijds een toevallige selectie van Fitou wijnen en anderzijds de proeverij van de ambassadeurs 2017, een jaarlijkse selectie van 12 wijnen die door de CIVL als ambassadeurs maar voren worden geschoven.
Fitou ambassadeurs:
De Fitou selectie ambassadeurs 2018 bestaat uit Domaine Auriol, Château Candide 2016: Domaine Lerys – Prestige 2015, Château Champs des Soeurs – Bel Amant 2015; Domaine Esclarmonde – L’Impulsif 2016; Château les Fenals – Classique 2016; Domaine de la Rochellerie – Noblesse du temps 2016; Château Abelanet – Roma 2015; Caves du Mont Tauch – Hommage 2015; Domaine de la Grange- Via Domitius 2015; Maîtres vignerons de Cascastel – F 2015; Domaine Bertrand Bergé – Les Mégalithes 2015 en Château de Nouvelles – Gabrielle 2015.