Château de Grandvoir, een onvervalst stukje Ardennen

Het Château de Grandvoir, een uitgestrekt landgoed met een rijke geschiedenis, onthult vandaag zijn schatten. Het kasteel kreeg een verjongingskuur en opent zijn deuren voor liefhebbers van erfgoed en natuur die dol zijn op lokale producten en voor romantische zielen die er even tussenuit willen.

Deze prachtige groene bestemming in de buurt van Neufchâteau, tussen Bertrix en Libramont, belooft een geliefde bestemming voor uiteenlopende uitstapjes te worden. Het Château de Grandvoir is een onvervalst stukje Ardense geschiedenis, met wortels tot in de zeventiende eeuw (1642). Het herbergt historische bouwstenen en knap smeedwerk, verhalen van beroemde bezoekers en de smaken van de gulle streek. Dankzij het rijke verleden heeft het kasteel ook vandaag nog veel te bieden: een prachtig, opgefrist, historisch kader; nieuwe uitbaters en zalige, heruitgevonden smaken. In de kasteelhoeve van Grandvoir is er geen sprake van een moeilijke spreidstand tussen de 17e en de 21e eeuw, maar eerder van een elegante pas-de-deux tussen het heden en het verleden, tussen erfgoed en modernisering.

Gastvrijheid troef in het herbedachte erfgoed in het hart van de Ardennen, de muren van het Château de Grandvoir dragen heel wat geschiedenis mee: ze herbergden vroeger verschillende bewoners en activiteiten, voor het een hotel en vervolgens een toprestaurant werd onder impuls van de nieuwe, gedreven eigenaars.

In 2012 werd het Château de Grandvoir overgekocht. Er werden, met subsidies van het Waals Gewest, grote werken uitgevoerd met respect voor het verleden. In de daaropvolgende maanden begon de zoektocht naar nieuwe talenten uit de streek in allerlei sectoren. Twee jaar later was het kasteel volledig gerenoveerd – beter gezegd: heruitgevonden – volgens de nieuwe trends en naar de nieuwe behoeften en verwachtingen. De vierhoekige zandstenen kasteelhoeve was van twee hoofdgebouwen, een ingangsgebouw, oude stallen en schuren omgevormd tot een knap hotel met 8 kamers, een klein gastronomisch restaurant voor een twintigtal gasten, enkele elegante salons, twee ruime banketzalen en de karakteristieke, moderne microbrouwerij waar Le Vaurien wordt gebrouwd.

Om het Château de Grandvoir een degelijke gastronomische ondersteuning mee te geven stapten de nieuwe eigenaars af van de traditionele lokale keuken waarmee het in de startfase nochtans heel wat positieve reacties binnenhaalde. Waarom het ver gaan zoeken als er zoveel ‘goesting’ en gedrevenheid binnen handbereik is? De keuze viel op Antoine Rigaux, een jonge chef uit Petitvoir. Hij werd in juli 2017 aangenomen om mee te werken aan een restaurant dat perfect aansluit bij het prachtige kasteel en bij de vraag van de hotelgasten. Zijn opdracht: het Château de Grandvoir het ontbrekende gastronomische tintje geven.

Hoewel hij met zijn 23 lentes nog heel jong is voor een dergelijke verantwoordelijkheid, toont de chef-kok van het Château de Grandvoir een sterke wil om goed te scoren en zowel zijn passie voor koken te laten schitteren als de vele producten van het groeiende aantal kleine lokale producenten naar waarde te schatten. Antoine haalde de inspiratie bij zijn ouders, die hem de passie voor het vak meegaven. De jonge chef-kok startte zijn vierde schooljaar aan de Hotelschool van Libramont, volgde daar een vijfde en zesde jaar en verfijnde zijn kunsten in een zevende jaar aan de provinciale hotelschool van Namen. Tijdens zijn opleiding liep hij stage aan het Château de Strainchamps* bij Frans Vandeputte en La Table de Maxime* (Our-Paliseul) bij Maxime Collard. Zijn stagementors waren erg tevreden en Antoine kreeg in beide keukens een vaste baan. Van januari tot december 2015 werkte hij in het Château de Strainchamps. Daar klopte hij lange dagen, maar hij leerde er ook snel veel bij. In januari 2016 vervoegde hij het team van het andere sterrenrestaurant La Table de Maxime, waar hij tot eind juni 2017 bleef. Zijn verhaal bij het Château de Grandvoir begint een maand later.

Zijn favoriete belevenis uit zijn opleiding is zonder enige twijfel de ervaring die hij naast Maxime Collard mocht opdoen, met zijn hoofd letterlijk in de wolken, tijdens Dinner in the Sky in Bergen! Zijn belangrijkste streefdoel is dat zijn gasten kunnen genieten van zijn kookkunsten met als thema ‘Aan tafel in Château de Grandvoir beleef je culinaire creaties met streekproducten’

Uiteraard staan zowel de lokale producten als het eigen bier centraal op de kaart van het restaurant. Zo is het Menu du Vaurien (€ 45 tot € 70 voor 3 tot 6 gangen), helemaal complementair aan het gelijknamige bier, met forel en een koude saus op basis van hop; wilde tarbot, blanke botersaus en korstje van met gerst gerookte paling, of een filet van Belgisch witblauw met hopkorstje en een heerlijke saus met buffelkaas uit Semel en om af te sluiten een Vauriensabayon en granenijs. Andere culinaire voorstellen zijn o. a. het Menu du Marché (€ 37 voor drie gangen, € 47 voor 4 gangen, € 57 voor 5 gangen en € 62 voor 6 gangen) en diverse à la carte-bereidingen, waarbij een maximum aan streekproducten aan bod komt!grandvoir-2303

Wij genoten bij onze proeverij van het Menu du Marché en kregen enkele leuke hapjes bij het openingsaperitief. Als voorgerecht serveerde de chef een langoustine royale met mooi licht aangebakken asperges, een crème van erwtjes en een krokante ventrèche op lage temperatuur gegaard.

Het 2de voorgerecht werd een magret van eend getooid met groene aspergepunten, framboos en champignons, een leuk krokante presentatie die door de consomé van citronelle, naar onze mening, net een ietsje te zurig overkwam. Het visgerecht, een papillotte van dorade, aangevuld met verse platte kaas, tuinkruiden en toetsen van wasibi was leuk pittig met heerlijke smaakaccenten waarbij het zilte van de dorade mooi behouden bleef. Ook het hoofdgerecht, een creatie van kalf met fijne krokante worteltjes, morilles, hints van wilde knoflook, en fijn krokant slaatje, werd een lekker en mooi evenwichtig gerecht met uitgebreid smaakpalet.

’n Knapperige en mooi zoete afsluiter als dessert. Een creatie van aardbei, champagne, sorbet van framboos, rabarber, een uitbundige crèmeux van vanille, afsluiter die door een leuke zoete wijn werd ondersteund. Het ganse menu kreeg trouwens een mooie wijnondersteuning met o.m. Pouilly Fumé, Macon Village, Crozès Hermitage. Weliswaar niet van de allergrootste wijnhuizen, maar toch een gezellige en erg aangename pairing.

Chef Antoine Rigaux zorgt voor een aangename combinatie van streekproducten met enkele klassiekers en toont een duidelijke passie voor het beroep. De invloeden van zijn leermeesters komen nog her en der aan bod, maar hij timmert doelbewust aan zijn persoonlijk cachet en is vastbesloten om met de keuken van Château de Grandvoir nieuwe horizonten uit te stippelen.

Château de Grandvoir – La Cornée 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau)

T+32(0)61 21 06 20 ou +32(0)486 99 83 85

www.chateaugrandvoir.be – info@chateaudegrandvoir.be

restaurant open op donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuke decoratieve presentatie

mooie smaakaccenten

evenwichtige bereidingen

mooie wijnpairing

beloftevolle chef met mooi toekomstperspectief