Food pairing en Dom Pérignon 2006

Vijf perfecte combinaties. Dom Pérignon is de kwintessens van champagne en de nobelste wijn die de Champagnestreek kan voortbrengen: een en al bruisende uitmuntendheid.

Het is een drank die op welhaast magische wijze tot stand komt. Maar vooral: geen enkele andere wijn gaat zo goed samen met enkele van de meest verfijnde delicatessen ter wereld.

De Dom Pérignon 2006 vormt daarop geen uitzondering. In het kader van het Food Pairing-project ‘By the Glass Program’ kunnen fijnproevers dan ook genieten van vijf volmaakte culinaire combinaties. In de Crystal Lounge van het Sofitel Le Louise wordt van 27 oktober tot 23 december 2016 Dom Pérignon 2006 geserveerd                                                                                                           met een uitzonderlijke Culatello di Zibello, 18 euro voor een degustatieschotel en 35 euro voor een glas Dom Pérignon 2006.

Deze culinaire combinatie berust op een perfecte smaakharmonie die uitgaat van de vijf kenmerken van deze Dom Pérignon 2006: Complexiteit: deze wijn gaat bijzonder goed samen met een van de heerlijkste hammen, de bekende Ibericode Bellota, beter bekend onder de naam ‘Pata Negra’ (en dan vooral die van het beroemde merk ‘5J’). Deze ham is afkomstig van een fantastisch ras van halfwilde varkens die voornamelijk gevoed worden met eikels. De unieke smaak en de geraffineerde, zijde zachte textuur komen bijzonder      goed tot hun recht samen met de Dom Pérignon 2006.

Sensualiteit: de zoete en tegelijk ook krachtige smaakexpressie van een nobele olijfolie is werkelijk een streling voor de smaakpapillen en een waar culinair genot. De weergaloze ervaring wordt nog versterkt door de subtiele combinatie met deze even verfijnde als complexe cuvée. De Siciliaanse extra vierge olie Fontana Salsa wordt geproduceerd in Trapani, op basis van de olijfvariëteit Biancolilla. De eenwording van deze olijfolie en de Dom Pérignon 2006 is zo intens en sensueel dat ze welhaast schroom oproept.

Textuur: een uitzonderlijke kaas kan smaaksensaties geven die met bijna geen enkel ander gerecht te vergelijken zijn: een energiek en tegelijkertijd smeuïg mondgevoel. Een mooi voorbeeld van deze culinaire ervaring is de Bella Lodi. Deze kaas is de nummer één onder de kaassoorten die worden aangeduid met de benaming ‘Grana’, en wordt soms ook ‘zwarte parmezaan’ genoemd vanwege zijn karakteristieke korst. Wat betreft de tactiele ervaring vindt deze kaas zijn gelijke in het bijzondere smaakreliëf van de Dom Pérignon 2006.

Mineraliteit: delicaat op de tong, delicaat in hun aroma: de eieren van de steur vormen al van oudsher een overheerlijke en natuurlijke combinatie met een grote champagne, dankzij hun kenmerkende mineraliteit. Dat geldt vooral voor de ébènekaviaar van het merk Caviar de France, een kaviaar afkomstig van de steurvariëteit Acipenser Baeri. Deze kaviaar vormt een prachtig vibrerend harmonisch geheel met het gestructureerde karakter van de Dom Pérignon 2006.

Precisie: wat is de Culatello di Zibello anders dan de apotheose van aromatische volheid? Deze ham wordt geproduceerd in het hart van de streek rond Parma en ontstaat uit een mooi stuk vlees dat drie weken mag rijpen, opgehangen in een varkensblaas. De ham rijpt daarna nog twintig maanden lang tot hij zijn unieke smaak krijgt. De Culatello van het merk Salumificio Squisito wordt gekenmerkt door een pittig smakenpalet en vormt op alle vlakken de perfecte aanvulling op de aromatische precisie van de Dom Pérignon 2006.

Sofitel Brussels Le Louise – Guldenvlieslaan 40 – 1050 Brussel