GauGin I en GauGin II, niet de zoveelste nieuwe gins, wel meteen twee van de beste

Spanje en België zijn vandaag samen het mekka van de nieuwe gins. GauGin I en GauGin II zijn Belgische gins met Spaanse roots. The best of both worlds? Ze verslaan in ieder geval op punten veel van de vooraanstaande Britse gins. Wellicht niet toevallig. GauGin I en GauGin II hebben hun roots in een stukje aards paradijs.

Twee jaar geleden wou ondernemer-epicurist Paul Van den Heuvel  op een duurzame manier een honingbier brouwen. Het proces ging (voorlopig) niet door maar inspireerde hem wel om met fruit en kruiden van zijn landgoed bij het witte dorp Gaucin in Andalusië op kleinschalige basis een gin te ontwerpen. Na twee jaar voorbereiding sloeg het resultaat meteen aan. De Belgische blog Gin Ur Way-die ondertussen al zo’n 580 gins quoteerde – bedacht de GauGin II met een topscore van 93 op 100 en label van Beste Belgische Gin en de GauGin I met 91 op 100. Om dat in een betekenisvol perspectief te plaatsen: de meeste en ook bij ons zeer gekende Britse gins halen in die vergelijkende lijst maximaal een score van tachtig punten. Trendy Hendrick’s Gin bijvoorbeeld met name 85 op 100, Bombay Sapphire London Dry een score 82 op 100 en een wereldbekend merk als Gordon’s London Dry moet het stellen met een rating van 78 op 100.

Een verklaring voor het succes ligt meer dan waarschijnlijk mee in het terroir of het zonnig en kruidig DNA waar beide gins en binnenkort ook GauGin III en GauGin IV en wellicht andere spirits het licht zien. Het Spaanse domein van Paul Van den Heuvel omvat op 16 hectare onder meer een ecologische kruidentuin die bulkt van rozemarijn wilde salie, lavendel en tijm waarmee aromatische en florale gins kunnen gedistilleerd worden. En verder telt de finca naast 1700 kurkeiken ook tientallen bomen die noten, kastanjes, sinaasappels en citroenen voortbrengen. Die twee laatste ingrediënten zijn dan weer belangrijk om frisse gins te produceren. En ook de ligging is optimaal. Op 700 meter hoogte zijn de winters relatief streng met temperaturen tot aan het vriespunt maar de zomers niet snikheet. Daardoor moet het fruit langer rijpen en levert het meer suiker dan gemiddeld op wat een puurder product en betere alcohol oplevert. Kortom, in het dorp Gaucin vond Paul van den Heuvel letterlijk een ideale voedingsbodem voor zijn gin en lag meteen de naamkeuze ook voor de hand. Gaucin…GauGin

Naast uiteraard jeneverbessen gebruikt Paul Van den Heuvel een assortiment van in totaal 27 zorgvuldig geselecteerde kruiden en zon gerijpte vruchten waarbij sinaasappelen aan GauGin I en citroen aan GauGin II hun typische eigenheid aan de gins geven. Beide gins hebben respectievelijk 42° alc/vol en 44° alc/vol en worden driemaal in “small batches” op artisanale manier gedistilleerd. Dit in een kleine, ambachtelijke distilleerderij in het Belgische Ruiselede. Binnenkort zal dat op het landgoed zelf gebeuren .

 

Voor deze smaakrijke en complexe gins geeft Paul Van den Heuvel als ‘perfect Gin & Tonic serve’ het advies om een klassieke, neutrale tonic zoals Schweppes Premium Mixer (Tonic Original), Erasmus Bond Classic of Thomas Henry Tonic te gebruiken en het glas af te werken met een zeste sinaasappel voor GauGin I en zeste citroen voor Gaugin II.

Als investeerder en ondernemer (maar ook als hobbyist-uitgever, wereldburger en epicurist) stond Paul Van de Heuvel aan de wieg van meerdere succesvolle ondernemingen en projecten. Als gastronoom is hij doordrongen en gedreven door kwaliteit. Vandaar de selectieve keuze voor de uitzonderlijke ligging van het landgoed waar uitsluitend biologisch en zonder enig compromis terroir-gedreven gewerkt wordt.

Gaugin I 42° en Gaugin II 44°, beide 50 cl, €44.95, te koop in de betere drankenhandel en online via www.gaugin.eu