GaultMillau bekroont de ‘chocolatiers van het jaar 2026’

Gault&Millau maakt voor de tiende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

De digitale Gault&Millau Chocolatier selectie brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Het aanbod aan chocolatiers blijft inderdaad zowel qua kwantiteit als kwaliteit lichtjes stijgen. Dat is een goed en beloftevol teken en tegelijkertijd heuglijk nieuws voor sector, consument én gidsenmakers. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten. De selectie wordt gepubliceerd op de websites chocolatier.gaultmillau.be en gaultmillau.be. Bovendien worden de award winnaars hernomen in de jaarlijkse restaurantgids die op 3 november wordt uitgegeven.

De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’:

Chocolatier van het Jaar 2026 voor Vlaanderen: Deduytschaever, Gent

Jannes Deduytschaever won al onze Chocolatier van het Jaar 2022 Award voor Vlaanderen en bevestigde recent zijn uitzonderlijk talent wat hem deze award opnieuw oplevert. Zo blonk hij letterlijk uit met zijn werk tijdens een zeer hoogstaande vergelijkende blindproeverij met zes pralines van gelijkaardige origine. Eens te meer toonde hij daar zijn vakmanschap om in zijn pralines finesse en smaakintensiteit elegant te laten versmelten terwijl een sublieme afwerking zijn oeuvre meesterlijk karakteriseert. Zoals in een praline met gekaramelliseerde gezouten boter en agrumtoetsen. Samen met partner Karen Van Lysebeth is hij als ‘bean-to-bar’ chocolatier actief. Om op die manier meer controle te hebben over oorsprong en traceerbaarheid van cacaobonen. En om beter vat te hebben op een duurzaam en verantwoord productieproces als basis voor een sterk onderscheidend repertoire.

Chocolatier van het Jaar 2026 voor Brussel: Jérôme Grimonpon, Brussel (Ukkel):

Jérôme Grimonpon, die in 2020 reeds in de prijzen viel, verdient deze award opnieuw omdat zijn engagement als artisanaal chocolatier onverminderd groot is gebleven. In zijn zaak in Ukkel treffen we een visie die gebaseerd is op passie, respect voor het product en streven naar de juiste smaak. Hier geen overproductie: elke creatie wordt met de hand gemaakt, in beperkte hoeveelheden, heel constant van kwaliteit. In zijn chocolade proeven we evenwicht, finesse en smaakplezier. Jérôme Grimonpon hecht veel waarde aan authenticiteit en streeft elke dag opnieuw naar eerlijke en vooral smakelijke producten. En precies daarom krijgt deze uitzonderlijke ambachtsman, die trouw blijft aan zichzelf, deze award.

Chocolatier van het Jaar 2026 voor Wallonië: Darcis, Verviers

Jean-Philippe Darcis verdient deze award voor zijn hele oeuvre dat hij in bijna 30 jaar geduldig opbouwde, gedreven door passie, precisie en constante nieuwsgierigheid. Als pionier van de ‘bean-to-bar’ beweging in België onderscheidt hij zich door zijn subtiele beheersing van smaken en texturen, gebaseerd op cacaobonen van fairtrade ondernemingen en bioplantages. Als ambassadeur van de Belgische chocolade is Jean-Philippe Darcis niet alleen een smaakmaker maar ook pedagoog en gangmaker. In Verviers, de stad van zijn hart, richtte hij een chocolademuseum op, een academie en prachtige degustatieruimte. Zijn stijl is een combinatie van traditie en innovatie, uitzonderlijk vakmanschap en open wereldvisie. Een inspirerend voorbeeld dat onze erkenning meer dan ooit verdient.

De “Discovery of the Year 2026” voor België: La Chocolaterie du Château de Leignon, Ciney

Raphaël Vanda en Jérôme Deborne ontmoetten elkaar in 2004 op de schoolbanken, maar besloten pas in 2018 om samen een opleiding chocolade te volgen aan het Institut Roger Lambion. Na ervaring te hebben opgedaan in Zweden, Guadeloupe en Brussel schaafde Raphaël zijn knowhow verder bij, terwijl Jérôme intussen werkzaam was bij diverse Brusselse artisanale chocolatiers. Samen openden ze La Chocolaterie du Château de Leignon, ondergebracht in de voormalige boerderij van dit prachtige domein. In deze inspirerende omgeving wordt elke praline met de hand gemaakt, volledig artisanaal, duurzaam en lokaal. Hun chocolaterie verdient deze award helemaal, want oprecht, authentiek en genereus.

De Gault&Millau Chocolatier 2026-selectie:

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 143 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 216 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De volledige selectie staat online op gaultmillau.be en op chocolatier.gaultmillau.be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *