Graham’s Port Week : van 13 tot 17 november

Ten onrechte wordt Porto vaak als aperitief gedronken. Dit is een miskenning van zijn grote complexiteit, zijn verscheidenheid en van de talrijke subtiliteiten die kenmerkend zijn voor deze wijn.

Symington Family, eigenaar van het merk Graham’s en marktleider op vlak van de Premium porto’s, organiseert voor de derde keer de « Graham’s Port Week 2017 ». Tijdens deze week wil Symington zowel de professionals uit de gastronomische wereld als de consumenten vertrouwd maken met de bijzondere wereld van Porto.

De Graham’s Port week, een week die voorbereid wordt… in de Dourovallei! Het zijn overwegend grote namen of rijzende sterren uit de Belgische gastronomie die zich ook dit jaar aansluiten bij het initiatief van Graham’s om porto in de bloemetjes te zetten :

2017 : Isabelle Arpin – Ran Van Ongevalle, « mixoloog » (The Pharmacy, Knokke) – Damien Di Lorenzo (La Ferme des Templiers, Dour ), winnaar “jeune chef” RTBF 2013, 13/20 Gault & Millau) – Lisa Calcus (Les Gribaumonts, Mons, Lady Chef 2012, 15/20 Gault-Millau) – Kenny Burssens (Invincible, Antwerpen,  14/20 Gault&Millau) – Greet Verbeeck (Cachet de Cire, Turnhout) – Jérémy Girvan (GJ Cooking, Brussel)

2015-2016 : Marc Clément (The Bistronomy, Vilvoorde) – Stéphane Grulois (Maxens, Saint-Symphorien) – Gaetan Poels (Divino Gusto, Nivelles) – Guy Vantoortelboom (Kokoon, Leuven) –       Olivier van de Meerssche (Appelsveer, Appels)

Eind juni zijn deze talentvolle en nieuwsgierige ambassadeurs 2017 samengekomen in Portugal om een bezoekje te brengen aan de Dourovallei, de wijngaarden en de kelders van Graham’s. Gesterkt door deze ervaring hebben deze trendsetters zich vervolgens toegespitst op het creëren van heerlijke en soms verrassende combinaties en cocktails.

Van 13 tot 17 november aanstaande zal het Belgisch publiek hun creaties kunnen ontdekken, uiteraard samen met verschillende porto’s waaronder een 20 jaar oude Graham’s Tawny Port, geserveerd in een fles van 450 cl, die op zich al een bezienswaardigheid is. Er worden andere emblematische wijnen voorgesteld in combinatie met de verschillende menu’s die de chefs bedacht hebben: van de Graham’s Extra Dry tot de Tawny, en van de Six Grapes tot de Vintage 1983, allen tonen aan dat de portowijnen hun mannetje staan als volwaardige wijnen voor zover ze vergezeld worden met passende gerechten.

Ambassadeurs van Graham’s

Graham’s gaat voor duurzaamheid. Sinds 1882, hetzij vijf generaties terug, waakt de familie Symington over de faam van dit emblematisch merk, door kwaliteit en respect voor de natuur als absolute waarden te hanteren. Het is dan ook logisch dat de samenwerking met de coryfeeën van onze gastronomie kadert in dezelfde logica van duurzaamheid. Om deze synergiën te bekrachtigen, zal een plaat overhandigd worden aan elke professional die deelneemt aan de Graham’s Port week, waardoor hij/zij officieel tot Graham’s Port Ambassador wordt bekroond.

Maar dit mooie avontuur is nog niet gedaan. De chefs en barmannen die ambassadeurs geworden zijn, zullen immers nieuwe uitdagingen kunnen aangaan, waaronder: de creatie van een associatie tussen de Graham’s Six Grapes en culinaire creaties, waarvan één op basis van chocolade en de andere op basis van kaas – de creatie van nieuwe cocktails op basis van Graham’s Port – de organisatie van een jaarlijkse degustatie voor de klanten –    de presentatie van een kaart die verschillende portowijnen bevat, waaronder de Six Grapes, de gemillesimeerde Tawnies en de LBV.

Het onverwachte genot

Iedereen is erover eens dat de portowijnen, wanneer ze bedacht en gemaakt worden met passie en respect zoals dit het geval is voor Graham’s, verbluffend kunnen zijn. Toch verwacht men ze niet noodzakelijk als begeleidende wijn bij grootse diners. Maar de verrassing zal des te aangenamer zijn. Tijdens de week van 13 november komt de Douru een beetje in België. Saùde !