Eén van de vijf hallen van de Vroegmarkt van Brussel werd in eerbetoon aan Jean-Pierre Bruneau, één van de meest bekroonde sterrenchefs van Brussel, herdoopt. Als trouwe klant en vriend van de markt sinds 42 jaar, is Jean-Pierre Bruneau door de jaren heen een echte ambassadeur geworden van deze hoge gastronomische plaats waar hij zich bijna dagelijks bevoorraadde voor zijn restaurant.
Afkomstig uit Namen, opende hij in 1975 zijn restaurant “Bruneau” aan de voet van de basiliek van Koekelberg. Beloond door een Michelinster in 1977, gevolgd door een tweede in 1982 en een derde in 1988 die hij heeft behouden tot in 2004, is Jean-Pierre één van de eerste die groenten vereerde in de haute gastronomie.
In januari 2018 heeft Jean-Pierre Bruneau zijn schort doorgegeven in ruil voor een welverdiend pensioen. Jean-Pierre heeft talrijke chefs gevormd die nu hun eigen restaurant hebben: Karen Torosyan, David Martin, Axel Colonna-Cesari of nog Thomas Locus.
Hal G, meer dan 8000m², werd gebouwd in 1982 en biedt onderdak aan tal van hoogwaardige gastronomische producten zoals wild, gevogelte, producten van de zee, kaviaar, zuivelproducten of charcuterie. Voortaan draagt Hal G dus de naam van de beroemde Brusselse kok Jean-Pierre Bruneau.
Bij de herdoop werd de chef omringd door de Brusselse burgemeester Philippe Close, talrijke sterrenchefs zoals Karen Torosyan, Stefano Spinelli, Eddy Munster en persoonlijkheden uit gastronomische middens. Ook prins Laurent was op dit evenement aanwezig. Een groot paneel op de groene voorgevel van de hal, alsook een gedenkplaat aan de ingang van de hal G werden onthuld met de naam van Jean-Pierre Bruneau.
Laurent Nys, directeur-generaal van de vzw Mabru is van mening dat het essentieel is om de banden te benadrukken die de actoren van de uitmuntendheid van de gastronomie verenigen. De chefs en de handelaars zijn altijd verenigd in de zoektocht naar kwalitatieve en innovatieve producten in de hoop om de tafel van de uiteindelijke consument op te vrolijken en te verassen.
De Vroegmarkt van Brussel, groothandelsmarkt ook de buik van Brussel genoemd, biedt een heel breed assortiment van producten die beschikbaar zijn voor “kleine” en “grote” detailhandelaars, kruideniers als supermarkten, voedingsspecialisten, mobiele groentetelers, kopers voor gemeenschappen, tot traiteurs en chef-koks.
Meer dan 100 kwekers en groothandelaars, verdeeld in 5 verkoophallen, bieden er fruit en groeten, primeurs, vlees, charcuterie, gevogelte en wild, vis en schaaldieren, kaas en zuivelproducten, cash & carry, bloemen en planten aan. De site van 14 hectaren krijgt gemiddeld meer dan 22.000 bezoekers per maand. Elke week worden er 8.000 tot 10.000 ton producten verhandeld, terwijl tussen 500 en 700 personen aan het werk zijn op de site. Mabru bezit met 26.000 zonnepanelen ook de grootste fotovoltaïsche installatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. .