Herdade dos Grous

De eerste producent in Alentejo die de certificering Duurzaam geproduceerd heeft verkregen.

 Herdade dos Grous is de eerste Alentejo-wijnproducent die de doelstellingen van het Wines of Alentejo Sustainability Program (WASP) voor het verkrijgen van de duurzaamheidscertificering heeft gehaald. WASP, een baanbrekend project in Portugal, en met toenemende internationale erkenning, werd opgericht door de Alentejo Wine and Vine Growing Commission in 2015.

Herdade dos Grous is gevestigd in de lagere Alentejo, in moeilijke edafische en klimatologische omstandigheden, en maakt gebruik van landbouwpraktijken die gericht zijn op de integratie van de landbouw in het milieu met een enorm respect voor het land en de natuur. Het heeft een filosofie van duurzame productie in al zijn aspecten ontwikkeld, met speciale aandacht voor de wijngaard en de wijnmakerij. Het bevordert het mozaïeklandschap in de landbouw, waarbij de biodiversiteit in stand wordt gehouden en vergroot. Daartoe richt het zich op het onderhoud en de herbebossing van de montado (eikenbos), het inzaaien van permanente biodiversiteitsweiden, olijfgaarden, braakliggende terreinen, het bevorderen van de habitatbanken voor bestuivers en hulpmiddelen, en natuurlijk in de wijngaard.

Herdade dos Grous is zich bewust van de klimaatverandering en heeft verschillende maatregelen genomen in de wijngaard, niet alleen in de oriëntatie van de aanplant, maar ook in de keuze van meer veerkrachtige druivensoorten en landbouwpraktijken die de bescherming en het leven in de bodem verbeteren. In de wijnmakerij worden ook goede praktijken toegepast, waarbij rekening wordt gehouden met fundamentele aspecten zoals een efficiënt gebruik van elektriciteit en water en het gebruik van duurzamere materialen in de verpakking van de producten.

Al deze symbiose tussen de ontwikkelde landbouw en de bestaande natuur vormt het fundamentele ecologische netwerk dat Herdade dos Grous zal leiden tot een bedrijfsmodel dat ervoor zorgt dat de volgende generaties dezelfde, of betere, voorwaarden hebben om een duurzaam landbouwsysteem te kunnen handhaven.

Naast de milieuaspecten zijn de sociale verantwoordelijkheid en de betrokkenheid en samenwerking met de medewerkers en de lokale gemeenschap fundamentele actieterreinen voor een echte integratie van het project. Er worden regelmatig speelse, educatieve en ondersteunende activiteiten ontwikkeld voor lokale scholen en verenigingen, waarbij de medewerkers van Herdade actief bij deze acties worden betrokken.

Dit zijn slechts enkele van de praktijken die WASP en de certificerende instantie hebben geanalyseerd om het hele duurzame productieproces dat Herdade dos Grous heeft ontwikkeld te bevestigen.

“De missie van Herdade dos Grous is om duurzaam te produceren, het milieu te beschermen, het welzijn van haar werknemers te bevorderen en de lokale gemeenschap waarin zij actief is, ten goede te komen. Daarom leek de door WASP voorgestelde certificering ons een natuurlijke stap in het verloop van onze activiteit”, aldus Luis Duarte, de manager en wijnmaker van Herdade dos Grous. Hij voegde eraan toe dat “het met grote vreugde is dat we al onze toewijding en zorg voor duurzame productie, het werk van het hele team door de jaren heen, officieel erkend zien worden!

De missie van Herdade dos Grous is om wijnen en olijfolie te produceren op een duurzame manier, met een verantwoordelijke en ethische houding ten opzichte van haar medewerkers en de lokale gemeenschap.

.