Herfst in de wijngaarden van Trentino

De herfst is de tijd van de druivenoogst. De geur van wijn vult de lucht rond de dorpen en iedereen bereidt zich voor op de oogstfeesten. Beleef deze bijzondere tijd zelf met de vele evenementen die georganiseerd worden en de Wine and food routes die door de Noord-Italiaanse regio lopen. Stap op de fiets en ontdek de omgeving, de wijnmakerijen én de lokale producten.

De wijnen van Trentino

In Trentino vormen de wijngaarden een essentieel onderdeel van het landschap: van de meest vlakke en zonovergoten velden aan de oevers van het Gardameer tot de stapelmuurtjes zoals in de Cembra-vallei. De microklimaten in de regio zijn zo divers, dat er verschillende unieke wijnen geproduceerd worden. Zo is er de Marzemino van de Vallagarina, die Mozart in zijn opera Don Giovanni noemt. De witte Nosiola is een inheemse druivensoort, waar ook de verrukkelijke Vin Santo uit wordt verkregen. De volle en robijnrode Teroldego wordt ook wel de “prins” onder de Trentino-wijnen genoemd. Volgens de legende is de oorsprong van de druivensoort verweven met het bloed van een draak die in de grotten van het kasteel van Sint Gotthard woonde. Tot slot zorgt de beroemde druivensoort Chardonnay in Trentino voor de productie van de buitengewone Trentodoc, de inmiddels beroemde bubbels uit de bergen.

Wijnbelevenissen in de Piana Rotaliana

In de Piana Rotaliana worden het hele jaar door, maar vooral in de herfst, wijnbelevenissen georganiseerd. De wijnmakers zijn hierbij direct betrokken, zodat je de vele geheimen van deze fascinerende wereld uit de eerste hand kunt horen. Er is een breed scala aan unieke ervaringen, zoals rondleidingen door de wijngaarden, trekkingen, picknicks, wijngaardbrunches en bijzondere evenementen waarbij wijn wordt gecombineerd met muziek, kunst of games. Lees hier meer over alle wijnbelevenisreizen.

Wijnroute 50

De Wijnroute 50 is een tocht van ongeveer 50 km door de Piana Rotaliana, die door alle zes de dorpen van het gebied loopt. De route bestaat uit twee rondes: het noordelijke rondje, dat volledig over vlak terrein loopt, en het zuidelijke rondje door de heuvels. Deze tocht, die je het best op een gravel-, trekking- of e-mountainbike kunt doen, voert je door prachtige wijnlandschappen. Je komt langs meer dan 50 wijnhuizen, met op de achtergrond het rustig stromende water van de Adige. Deze route is rechtstreeks te bereiken via het fietspad van Valle dell’Adige, maar ook met de trein: het treinstation van Trento ligt op slechts enkele kilometers afstand en regionale treinen stoppen zowel in Mezzocorona als in Lavis. Alle dorpen in de omgeving zijn met elkaar verbonden via de lokale spoorlijn Trento-Malè, die fietsvervoer op reservering aanbiedt.

Nog meer prachtige wijnroutes

De Moscato Giallo wijnroute slingert door de wijngaarden en kastelen van Alta Vallagarina. Moscato giallo een witte Italiaanse druif die tot de Muscat-familie behoort. In Vallagarina gedijt deze druif goed tussen de gemeenten Calliano en Besenello, aan de voet van de grootste vesting van Trentino: Castel Beseno. De Via del Casetta is een route die door de wijngaarden loopt langs de oude Romeinse weg, die de dorpen Serravalle en Ala verbindt. Ook is er de Merlot-wijnroute, die zich een weg baant langs de oude dorpjes van de Destra Adige. Vanuit het noorden doorkruist de route de dorpen aan de voet van de vallei, van Nomi tot Borgo Sacco, langs de oude verbindingswegen.

www.visittrentino.info/nl