Het eindejaar met echte Belgische kaviaar

BETER ZOEKEN EN PROEVEN OM NOG MEER TE GENIETEN VAN HET ZWARTE GOUD VAN ONZE LOKALE GASTRONOMIE! BELGISCHE KAVIAAR, EEN DANKBAAR PRODUCT VOOR TAKE-AWAY TOPGASTRONOMIE

 

Belgisch zwarte goud vraagt meer respect voor consument

 

“Kaviaar is geen alledaags product en mag het ook niet worden”: aan het woord is Cédric Paquet, Commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio, het bedrijf achter het merk Royal Belgian Caviar en enige producent van Belgische kaviaar. Het keurmerk is sinds begin jaren ’90 in België actief met kwaliteitskaviaar geproduceerd vanuit zijn eigen aquacultuur. De jarenlange opgebouwde expertise plaatste Royal Belgian Caviar in een ideale uitgangspositie als duurzaam alternatief na het in 2006 uitgevaardigde verbod op de wildvangst van steuren in de Kaspische zee. “Kaviaar blijft een feestelijk product dat van topkwaliteit moet blijven en in de beste omstandigheden geserveerd moet worden. En dat is vandaag niet meer vanzelfsprekend”, benadrukt Cédric Paquet die waarschuwt voor misleidende informatie op sommige kaviaarproducten van buitenlandse origine. “De Belgische consument, die vandaag meer dan ooit, en ook voor luxeproducten, de voorrang wil geven aan lokale en duurzame alternatieven, verdient het niet om bedot te worden”.

Productiedatum en originele verpakking essentieel

In de aanloop naar de eindejaarsfeesten roept Cédric dan ook meer dan ooit de consument op om waakzaam te zijn op onze lokale markt: “kijk steeds of het doosje een productiedatum vermeldt. Als dit niet het geval is, betekent dit dat het product herverpakt werd. Zo kan de consument onmogelijk nagaan wanneer de eitjes geproduceerd werden.  Op herverpakte kaviaar staat weliswaar ook een datum vermeld, maar van de herverpakkingsdatum, en deze datum zegt niets over de oospronkelijke productiedatum”. Bij Royal Belgian Caviar, die zijn productie perfect kan aanpassen aan de vraag van de markt, wordt de productiedatum steeds aangegeven en de kaviaar in de originele doosjes aan de eindconsument verkocht. “Wij zijn flexibel in ons productieproces, ons aquacultuurcentrum in Moeskroen is een gesloten aquacultuur systeem waar wij perfect het licht en de temperatuur kunnen aanpassen. Dit stelt ons in staat het ganse jaar door oogstrijpe steur te produceren in functie van de behoeftes. Zo kunnen wij het hele jaar door oogsten en dagverse kaviaar produceren”.

Belgische vs Chinese “kaviaar”

Cédric waarschuwt meteen ook voor producten die elders in de wereld worden geproduceerd en niet aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voldoen. Sommigen doen geloven dat de eitjes nog uit de Kaspische zee komen terwijl dit al 15 jaar verboden is. Anderen worden via een Belgisch merk verkocht en wekken zo de indruk dat de productie ervan ook in België gebeurt. “De mindere versheid van uit bulkpotten gehaalde en herverpakte producten wordt vaak gecompenseerd door extra zout of (extra) bewaarmiddelen. Dit beïnvloedt op een nadelige wijze de smaak van kaviaar en geeft het product onder meer een extra zouterige, geoxideerde smaak. Doodzonde”. Royal Belgian Caviar onderscheidt zich niet alleen als enige echte producent van op Belgische bodem geproduceerde kaviaar, de duurzame en flexibele productie dragen bij tot de uitzonderlijke kwaliteit.

Gegeerd in Londen en Scandinavië…

Het woord duurzaam wordt tegenwoordig vaak misbruikt. Bij Royal Belgian Caviar komt het echter volledig tot zijn recht. Duurzaam is hier ook letterlijk te nemen, als men bijvoorbeeld weet dat de Beluga, de meest exclusieve steursoort, 18 jaar lang wordt gekweekt vooraleer de eitjes worden geoogst. Dit weet men ook in Londen bij de culinaire top, waar de Belgische beluga bijzonder geapprecieerd wordt.

… en door topchefs en gastronomen in eigen land !

Royal Belgian Caviar ontwikkelde in de loop der jaren een nauwe samenwerking met talrijke chefs, “Taste Masters ” genaamd, uit alle hoeken van het land (https://www.royalbelgiancaviar.be/smaakmakers). Net over de landgrens voegde dit jaar ook Syrco Bakker, chef van Pure C, zich aan de lijst van absolute aanhangers van het Belgische topmerk.

Kaviaar, geschikt voor take-away topgastronomie

Een van de meest fervente aanhangers uit onze eigen topgastronomie is Bart Gils, chef van het restaurant Signatuur in Antwerpen. Als lid van North Sea Chefs vindt Bart het uiterst belangrijk om de voorrang te geven aan lokale topproducten. Ook hij waarschuwt eveneens voor minderwaardige alternatieven die door de herverpakking en mindere versheid vaak opvallen door een onaangename geoxideerde smaak. “Royal Belgian Caviar biedt wel alle kwaliteiten die van het product worden verwacht”, beklemtoont Bart, die sinds een tweetal jaren ook een duidelijke stijgende belangstelling merkt voor kaviaar. Ook ziet hij in de huidige context, en in de afgelopen maanden, dat klanten net bereid waren iets meer uit te geven voor lokale topkwaliteit.

Bart laat zich trouwens niet uit zijn lood slaan door de verplichte, tijdelijke sluiting van zijn restaurant. Hij opende een winkel met een assortiment van de beste producten die hij aan zijn klanten aanbiedt, waaronder uiteraard Royal Belgian Caviar, en biedt ook topgastronomie aan in take-away vorm (https://www.signatuur-antwerp.be) : “Uiteraard zijn meeneemschotels niet vanzelfsprekend voor restaurants die zich in het hoogste segment van de gastronomie bevinden. Maar dit lukt aardig wel met kaviaar, omdat wij erin geslaagd zijn een recept te ontwikkelen, dat de consument moeiteloos kan afwerken met het in het originele potje geleverde Royal Belgian Caviar. Zeker voor de feesten is dit een makkelijke en tegelijk prestigieuze amuse of voorgerecht”.