Het Land aan de Overkant – Heverlee

Restaurants waar vis de hoofdmoot van de menukaart uitmaakt, blijven ruim in de minderheid. Om die reden en het feit dat vis en schaal- en schelpdieren qua toepassingen culinair zeker niet de mindere zijn van vlees en gevogelte, opende Luc Roelandt 25 jaar geleden het restaurant Het Land aan de Overkant.

Authenticiteit en moderniteit waren voor gastheer Luc Roelandt de hoekstenen van keuken- en restaurantmanagement. Het eerste gaf hij vorm door op zoek te gaan naar fijne en bij voorkeur terroir geboden smaakvolle producten. Dat streven uitte zich ook sterk in een Europese wijnkaart met accent op het werk van wijnboeren die smaakbeïnvloedende interventies tot een minimum beperken en vooral de natuur haar werk laten doen. Wijnliefhebbers vonden op de kaart wijnen met eigenheid, diepgang, schakering en intensiteit.

Vernieuwend denken maar vasthouden aan de gastronomische essentie typeert sinds de opening het restaurant Het Land aan de Overkant. De aankoop van het naastliggende pand dat volledig werd gestript, maakte ruimte voor een op maat gemaakte inductiekeuken. De nieuwe open keuken, waar ook gedineerd kan worden, ademt creativiteit. Centraal staat de gastentafel, uit ruwe massieve oude eik waar gezelschappen van vier tot tien personen hartelijk ontvangen en bediend worden door het keukenpersoneel, een unicum in Leuven. Eigenzinnige gastronomie – puur, eerlijk en echt -die uitnodigt om de benen onder tafel te schuiven, dat was, is en blijft Het Land aan de Overkant.

Het Land aan de Overkant is een gevestigde waarde in de Leuvense horeca, iets wat Olivier Wijns, ondertussen gastheer van het restaurant, wil verstevigen . In de komende maanden zal het restaurant diverse evenementen aanbieden waarbij de toppers en klassiekers uit het verleden, zo nodig in een aangepast kleedje worden gestoken. Met een moderne kijk op smaken willen ze het vertrouwde publiek plezieren maar tegelijk nieuwe klanten aantrekken.

De schril contrasterende kleuren met fel rood en wit van de beginjaren in de inkomhal hebben plaats gemaakt voor een rustbrengende lichtgrijze kleur die dieper in het restaurant overvloeit in gezellige wit-zwarte tinten. De zaal betreed je via een symbolische loopbrug – de overkant – terwijl de kleine raampjes, net patrijspoorten die nu achter een zwart decor verborgen liggen, net als de centrale ronde zuil het scheepsgevoel versterken. Het blijft aldus Olivier de bedoeling dat het Land aan de Overkant je naar onbekende oorden voert, je maakt de oversteek naar iets nieuws, de overkant van de traditionele vleeskeuken, je werpt een brug naar de natuurwijnen, en toch bezorgt het interieur je rust en comfort zodat men zich makkelijk openstelt voor ontdekkingen.

Waar innovatie centraal staat, kan de nieuwste technologie niet uitblijven. Een watergekoelde tepanyaki, lage temperatuurplaten, warmhoudlades en de Green Egg zijn part of the team. Het grote fornuis met inductievuren en een glazen dampkap trekken meteen de aandacht bij het binnenkomen. De nieuwe gastentafel staat in lijn met de rest van het restaurant waarbij de karakteristieke houten tafels, gedecoreerd met wit linnen servetten, pronken in een wit-zwart-grijs kader. Door nieuwe keuken kon chef Wim Dejonghe verder bouwen aan zijn eigen unieke stijl: geconcentreerde, sobere en gebalde gerechten waarbij de oorspronkelijk smaken primeren. Filosofie  die ook door de huidige chef Pascal Vancauteren, bijgestaan door sous-chef Benoit Boon verder wordt uitgebouwd. Ook de vertrouwde diversiteit van natuurlijke wijnen houdt uitbater en sommelier Olivier Wijns aan. Bij tal van gerechten bestaat eveneens de mogelijkheid om een creatieve bier-pairing uit te testen, evenwel met de beperking dat ze de authenticiteit van de basisingrediënten niet aantasten. Puurheid van producten en een less is more filosofie zorgen voor een frisse wind in culinair Leuven.

Onze degustatie startte na een wel erg lange wachtpauze met enkele leuke hapjes die de smaakpapillen alert maakten op een succulente ontdekking. Als introductie een decoratieve creatie van makreel met fris garnituur van pompen en nam jim, kleurrijk, geurig en evenwichtig van opbouw. Volgde een creatie van noordzeekrab met gele biet en xo, een mooi en lekker gerecht.

De kabeljauw met aardappel en monniksbaard bleef leuk zilt, erg fijn en succulent. Als hoofdgerecht opteerde Pascal voor een kalfskroon van Jos Theys, supermals en leuk rosé gehouden. Broccoli en groene asperges met romig sausje vormden hier het garnituur. Erg lekker al bleven de portie sterk beperkt, een hoofdgerecht mag ons inziens toch wel een ‘bite’ aanreiken. De portie kaas van kaasmeesters Elsen vormde een leuke afsluiter.

Het Land aan de Overkant – Leon Schreursvest 85 – 3000 Leuven – Tel 016- 226181  www.hetlandaandeoverkant.be – zomerterras

Culinaire commentaren:

Tasted4you: lekkere evenwichtige en mooi decoratieve creaties. Beperkte porties. Onnodig lange wachttijd bij aanvang overschaduwde een toch gezellige maaltijd.

GaultMillau: 14.5/20 – twee mutsen

Michelin: strak ingericht herenhuis – productgerichte originele associaties