Bij een wijnproeverij draait het natuurlijk in de eerste plaats om de wijn. Maar om ervoor te zorgen dat uw gasten echt genieten van de wijnproeverij, moet u rekening houden met een paar belangrijke punten. Het is de moeite waard, want een goed doordachte wijnproeverij met oog voor detail zal bij uw gasten in het geheugen blijven hangen. (Foto: © Kelsey Knight / Unsplash)
Punten die u vooraf moet verduidelijken:
De sommelier
Hoewel je geen professionele sommelier nodig hebt om de wijnproeverij zelf tot een succes te maken, kan de ervaring en kennis van een sommelier een grote hulp zijn bij het organiseren van een wijnproeverij – bijvoorbeeld bij het kiezen van het eten en het samenstellen van de wijnkaart.
De plaats en de gelegenheid
Het maakt een belangrijk verschil of een wijnproeverij wordt gehouden in combinatie met andere evenementen of als een op zichzelf staand evenement. Het combineren van wijnproeven met andere evenementen is zelfs zeer aantrekkelijk en kan een nieuwe klantenkring openen. De juiste omgeving geeft de wijnproeverij zijn bijzondere kader. Naast stijlvolle locaties zijn dus ook historische plaatsen zoals kastelen of elegante landgoederen geschikt. In de huidige tijd kan een online proeverij via bijvoorbeeld Zoom, Teams of Google Meet ook een goede optie zijn. U kunt de deelnemers dan vooraf een wijnpakket naar huis toe sturen.
Niet alle wijnproeverijen zijn hetzelfde
Er zijn verschillende soorten wijnproeverijen waaruit u kunt kiezen. Zo zijn er de cépage proeverijen, waarbij verschillende druivensoorten worden aangeboden om te worden geproefd, of cépage proeverijen, waarbij één druivensoort wordt geserveerd, maar dan uit verschillende regio’s en wijnstreken. De wijnproeverij per regio is ook populair. Hier ligt de nadruk op de streek en worden de verschillende wijnen die de streek voortbrengt, geserveerd. Er kan bij een wijnproeverij ook worden gekozen om de nadruk op de wijnen van één enkele wijnbouwer uit verschillende wijnjaren te leggen.
Aantal wijnen
Natuurlijk wil je je gasten iets aanbieden. Maar hier is de juiste maatregel nodig. Als vuistregel geldt: nooit zoveel wijn dat de gasten de wijnproeverijen op het einde niet meer van elkaar kunnen onderscheiden en het spoor bijster raken. In de regel worden zes tot twaalf verschillende soorten wijn geserveerd. In ieder geval moet u zorgen voor een degustatiebakje (spuugbakje). Vooral als er veel wijnen worden aangeboden, zullen uw gasten ze niet allemaal willen opdrinken.
Het wijnproefblad
Het wijnproefblad zal uw gasten ook helpen om de wijnen tussentijds te noteren en bij te houden. Hier worden de wijnen opgesomd in de volgorde waarin ze werden geproefd. Hier kunnen uw gasten ook aangeven welke van de aangeboden wijnen zij het lekkerst vonden.
Het oog wil ook wat
Om de wijnen en hun kleuren bijzonder goed tot hun recht te laten komen, kiezen veel gastheren van wijnproeverijen voor witte tafellakens en servetten. Deze hebben ook het voordeel dat ze er bijzonder elegant en stijlvol uitzien. De glazen moeten ook passen bij de aangeboden wijnsoorten.
De etiketten
Een andere manier om van uw wijnproeverij een unieke gebeurtenis te maken, is door middel van de etiketten op de wijnflessen. Kunstzinnig vormgegeven wijnetiketten blijven gegarandeerd hangen in het geheugen van uw gasten. Tegenwoordig is het online vormgeven van stijlvolle etiketten erg gemakkelijk.
Het eten
Als u een groter evenement wilt organiseren, dan omvat uw wijnproeverij ook een maaltijd. Deze moet worden afgestemd op de wijnen die worden aangeboden. Bij kleinere evenementen of voor tussendoor serveert u zogenaamde smaakzuiveraars zoals kaas, wit brood, crackers of fruit.
Als u deze punten in acht neemt, staat niets een geslaagde wijnproeverij meer in de weg. Nu is het alleen nog een kwestie van u en uw gasten laten genieten van het evenement.
Foto:© Douglas Lopez / Unsplash