Hostellerie Ter Doest – Lissewege

De culinaire activiteiten van de familie Dendooven startten in 1899 met de geboorte van Jules Dendooven die het landbouwcollege van Avelgem doorliep, huwde met Julia Aernoudt en 20 jaar lang landbouwer was in Oostkerke. Zijn droom was de oude abdijhoeve ‘Ter Doest’, een historische hoeve de ooit deel uitmaakte van de orde der Cisterciënzenmonniken nieuw leven in te blazen.

De hoeve in het polderlandschap  had enorm geleden onder de oorlog en bezetting en de weilanden waren door de Duitsers volgebouwd met bunkers ter verdediging van de Zeebrugse haven. Het domein bestond uit 40 ha weiland en 40 ha akkerbouw, wat betekende dat een eerherstel ook een massa werk met zich bracht.

Het levenswerk van Jules kwam midden de jaren 50 in de belangstelling door zoon Lucien, als letterkundige afgestudeerd in Lausanne, die de geschiedenis van Lissewege en Abdij Ter Doest publiceerde. Ter Doest kreeg talloze bezoekers te verwerken en meer dan eens werd aan moeder Julia gevraagd , een ‘boerenstuutte met hesp’ te bereiden. Om de bezoekers ter wille te zijn, werd in een der gebouwen een primitieve gelagzaal met enkele tafels en stoelen geïnstalleerd.

Gratien en Wilfried, de 2 jongste zonen, bouwden het idee van een restaurant verder uit en startten met eenvoudige gerechten: paling in ’ t groen, boterham met hesp, tomaat met garnaal. Het groeiend succes noopt de familie ertoe om een deel van de stallingen tot restaurant om te bouwen, er werd zelfs een open haard gebouwd waar het vlees op houtskool wordt geroosterd.

Gratien  die ook het interieur verfraaide was eveneens kunstschilder en creëerde de beeldenroute van Lissewege die tijdens de zomermaanden nog steeds duizenden belangstellende naar het dorpje brengt. Ter Doest is ondertussen uitgegroeid tot een enorm imperium dat naast het restaurant ook een hostellerie met 6 moderne kamers aanbiedt en het café D’Herberge naast het restaurant. In 2012 werd restaurant Vijfwege in Vlissegem gekocht, gerenoveerd en aan de exploitatie toegevoegd.

Ter Doest vooral geliefd omwille van de palingbereidingen en het eigen lekker vlees beschikt over 80 ha weilanden en een veestapel van 300 dieren. Het lokale kippenras, Brugse Vechter, wordt er gekweekt in vrije uitloop. Op de menukaart vinden we deze ingrediënten terug met o.m. het 5 weken gerijpt West Vlaams rood van eigen kweek.

Wij ontkwamen bij onze proeverij niet aan de traditionele weekend drukte die Ter Doest kenmerkt, hoewel het personeel er steeds in slaagt om iedereen een aanlokkelijke plaatsje te bezorgen. Wij belanden aan een leuke ronde tafel in een van de indrukwekkende zaaltjes van het ruime restaurant. De kaart staat boordevol suggesties en specialiteiten maar toch kozen we voor het 3-gangen degustatiemenu, 40€, dat voor elke gang 4 keuzemogelijkheden bevat. Bij het aperitief een erg warm, geurig en bijzonder lekker aspergesoepje en een paling-zalmcompote, samen geserveerd met een mandje grijs boerenbrood, gezouten boter en afgebakken vet. Een overvloed aan ingrediënten die ook later in het menu zou opduiken. Het voorgerecht werd enerzijds een ½ kreeft uit de oven met lookboter, een forse portie met lekkere smaken en fijne saus, gerecht dat elke fijnproever aanport om duimen en vingers te likken en het vlees uit alle kreeftenscharen te peuzelen. Anderzijds een schotel spierwitte asperges op z’n Vlaams, knapperig vers en subtiele smaaktoetsen.

Als hoofdgerecht een Noorse koningskabeljauw met jonge spinazie en een ribstuk gegrild op houtvuur. De enorme moot kabeljauw rustte op een bedje jonge spinazie die slechts heel even was aangekookt en kreeg een delicate huisgemaakte Dijonaise saus mee. Het ribstuk werd een enorme schotel, mooi gegrild vlees met knapperig en kruidig korstje maar toch perfect rosé. Als extra garnituur een decoratief been, eveneens mooi gegrild dat de presentatie leuk aanvult. Het malse vlees zorgt voor een succulent smaakpalet dat perfect wordt aangevuld met huisbereide béarnaise. Bovendien wordt het ribstuk vergezeld van een groen slaatje en goudgele knapperige en krokante frietjes. Meer hoeft echt niet om lekkere en typische ‘boerenkost’ te degusteren. Als afsluiter gewoonweg een ijsje met garnituur naar keuze, een dame blanche ter doest of een westvlaamse brésilienne.

De wijnkaart van hostellerie Ter Doest bevat een leuk assortiment aan Europese wijnen met enkele blikvangers. Meestal gaat het om traditionele wijnen die prijs-kwaliteit bijzonder goed scoren. Als aanrader bij ons degustatiemenu kregen we een Sancerre 2014 -13% alc. vol. van het wijnhuis Hubert Brochard aanbevolen. Als compagnon bij het ribstuk ging de keuze naar een Lodola Nuova – Vino Nobile di Montepulciano 2011- 14% alc. vol. van het wijnhuis Rufino. Deze wijn 18 maand geouderd en grijpt op eiken vaten, gaf met diepe aroma’s en delicaat houttoetsje, een enorme boost aan het Westvlaams rood vlees.

Hostellerie Ter Doest – Ter Doeststraat 4 – 8380 Lissewege/Brugge

Tel 050-54 40 82 – www.terdoest.be

Hostellerie- restaurant – herberg en wellness center

Culinair commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

oude abdijhoeve prachtig gerenoveerd

sfeervol interieur

mooie smaakcombinaties

zeer ruime portie

vlees van eigen kweek

Michelin:        2 bestekken

typische grillgerechten

17e eeuwse kloosterboerderij

landelijk grillrestaurant