Hot deze zomer, cold brew coffee

» Waarom cold brew je nieuwe favoriet wordt – » Ontdek cold brew lemonade en cold brew tonic.

Cold brew coffee is het coolere broertje van iced coffee. De eerste is meer “in”, de andere gewoon “graag gezien”, maar een beetje passé. We durven het dan ook te zeggen: cold brew is hét drankje deze zomer. Het bevat cafeïne, is zalig verfrissend én je kan het erg makkelijk thuis maken.

Het belangrijkste verschil tussen cold brew en iced coffee is de temperatuur. Cold brew wordt namelijk, zoals de naam het zegt, koud ‘gebrouwen’ en nooit verwarmd, terwijl iced coffee warme koffie is die vervolgens afgekoeld wordt.

Cold brew is, in tegenstelling tot wat velen denken, erg makkelijk zelf te maken in drie stappen:

1. Bonen malen: Voor 1 liter cold brew coffee heb je 55 tot 60 gram grof gemalen koffie nodig. De koffiebonen moeten grof gemalen zijn. Fijngemalen koffiebonen resulteren namelijk in een troebele koffie. Via de webshop van OR Coffee kan je makkelijk aanvinken of je koffiebonen wilt kopen die je zelf wilt malen of kan je voor je cold brew ook kiezen voor gemalen filterkoffie of French press koffie. Weet je niet welke origine je moet kiezen, ga dan zeker eens langs in een van de vier OR Coffee koffie-bars in Gent of Brussel, de barista’s kiezen graag samen met jou welke origine er het best bij jouw smaakpallet past.

2. Laat de koffie weken: Neem een karaf (of een French press met 1 liter inhoud) en strooi de gemalen koffie op de bodem. Voeg geleidelijk 1 liter water op kamertemperatuur toe en roer voorzichtig. Zorg ervoor dat alle koffie bevochtigd is. Bedek de karaf met een linnen neteldoek (of zet de bovenkant op de French press, maar druk deze niet naar beneden) en laat het mengsel gedurende 8 tot 12 uur in de koelkast staan.

3. Zeef: Als je een karaf gebruikt, kan de neteldoek als zeef dienstdoen. Een andere optie is een Chemex 8 cup, met inhoud van 1,2 liter. Giet de cold brew door de neteldoek in een andere kan of door de Chemex filter en wacht totdat de koffie volledig uitgefilterd is. (Gebruik je de French press, druk dan gewoon op de plunger om de koffie te filteren.)  Klaar!

Coffee lemonade : Zin in iets anders? Maak coffee lemonade! Schenk 30cl cold brew in een hoog glas, voeg ijsblokjes toe en werk af met spuitwater, limoen en een rietje.

Cold brew tonic : Mag het wat meer zijn? Maak cold brew tonic! Schenk 30cl cold brew in een hoog glas, voeg ijsblokjes toe en werk af met tonic en een takje rozemarijn.

Pro tips: • Hoe langer je de koffie laat weken, hoe beter. Overhaast niets. •Bereid je cold brew ’s avonds. Wanneer je opstaat is hij klaar. • Go wild en voeg wat munt toe aan het water en de gemalen koffie. De cold brew smaakt na het filteren nóg verfrissender op die manier. • Bewaar je cold brew in de koelkast.

Waarom cold brew je nieuwe favoriet wordt:

•          Lagere zuurgraad. De gemalen koffie wordt niet gemengd met de intense hitte van kokend water, daardoor is het uiteindelijke brouwsel anders dan koffie die we normaal kennen. Door de lagere zuurtegraad is cold brew van nature iets zoeter.

•          Niet waterig. Ooit al eens warme koffie over ijs gegoten? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met waterige en verdunde koffie. Aangezien cold brew koffie op kamertemperatuur is, is de toevoeging van ijs geheel optioneel.

•          Bevat meer cafeïne. Door de langere brouwtijd, bevat cold brew een hoger cafeïnegehalte.

Over Katrien Pauwels en OR Coffee

Vandaag is ze spokeswoman bij OR Coffee, maar Katrien Pauwels zat niet altijd in het vak. Een groot deel van haar carrière bracht ze door bij gigant Apple, waar ze verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Premium Apple Reseller-stores in België en Luxemburg.

In 2008 maakte ze de switch en leerde ze met haar man en rechterhand Tom Janssen Vlaanderen als een van de eersten de hippe koffiebar kennen met hun bedrijf OR Coffee Roasters. Vandaag bestaat OR Coffee uit vier koffiebars in Gent en Brussel, een koffiebranderij in Westrem en een barista-trainingscentrum.

Hun vele reizen naar koffieplantages wereldwijd brachten Tom en Katrien veel bij over de origine van koffiebonen. Op die manier kan OR het volledige verhaal van koffie vertellen, van boon tot kop. Daarnaast wil Katrien Congolezen tonen hoe je koffie drinkt. In het najaar van 2017 opent OR Coffee dan ook zijn eerste koffiebar in Kinshasa. To be continued …. www.orcoffee.be

OR Coffee Gent Dok Noord Dok Noord 7 9000 Gent

OR Coffee Gent centrum Walpoortstraat 26 9000 Ghent

OR Coffee Brussel Centrum Rue A. Ortsstraat 9 1000 Brussels

OR Coffee Brussel Etterbeek Place Jourdan 13a 1040 Brussels (Etterbeek)