Iyengar yoga

Op 21 juni is het World Yoga Day, het moment bij uitstek om stil te staan bij de dagelijkse stress en sleur… en bij de verschillende voordelen die yoga oplevert. Maar waar start je? En welk type van yoga kies je?

Iyengar yoga is minder bekend dan hatha of ashtanga yoga, maar is een uitstekende manier om als starter yoga te ontdekken. Net als andere soorten yoga legt het de nadruk op de versterking en het evenwicht van het lichaam, evenals op concentratie (dharana) en meditatie (dhyana). Dat leidt tot een betere integratie van lichaam en geest en tot een spirituele verdieping.

Deze vorm van posturale yoga werd gecreëerd door B.K.S. Iyengar en gepresenteerd in zijn boek “Light on Yoga” (Licht op Yoga) en is gebaseerd op de grondige beoefening van asana’s (houdingen) en pranayama (ademhaling). Het onderscheidt zich door de aandacht voor de precieze uitlijning van de verschillende delen van het lichaam in de ruimte. Het gebruik van hulpmiddelen zoals riemen, blokken of stangen maakt het mogelijk om de verschillende houdingen te bereiken, ongeacht leeftijd, fysieke conditie of vaardigheidsniveau.

DE WELDADEN VAN IYENGAR YOGA

Deze methode maakt het niet alleen mogelijk om de yogadiscipline veiliger te beoefenen, maar ook om een aanzienlijke verbetering van de flexibiliteit en kracht te bereiken. Elke houding wordt langer aangehouden dan bij andere soorten yoga, wat diepe introspectie en verbetering van de concentratie bevordert. In combinatie met ademhalingsoefeningen zorgen de verschillende variaties van houdingen voor een goede energiestroom en geven ze een gevoel van welzijn en vreugde.

Sylviane Goyens de Heusch is Studio Coördinator bij Aspria Royal La Rasante. Als toegewijde beoefenaar legt zij ons uit: “Iyengar yoga is de ideale methode om mee te beginnen. De accessoires maken het mogelijk het lichaam correct uit te lijnen zonder blessures. Voor ervaren yogi’s biedt het ook de mogelijkheid om bepaalde houdingen te corrigeren voor een juiste uitlijning en optimale energiestroom.”

De voordelen van deze discipline zijn talrijk. Sylviane vervolgt: “Op fysiek vlak biedt Iyengar yoga een verbetering van het evenwicht, versterkt het de diepe spieren en verbetert het de coördinatie. Deze vorm van yoga verlicht ook verschillende chronische pijnen, zoals rugpijn. Op mentaal vlak helpt regelmatige beoefening om stress beter te beheersen en bevordert het diepe ontspanning.”

De Iyengar yogalessen vinden plaats bij Aspria Royal La Rasante op maandagen van 17u tot 18u. Iyengar yoga is geschikt voor iedereen, van beginners tot gevorderde yogabeoefenaars. Zoals bij andere disciplines, is het aangewezen om te starten onder de begeleiding van een erkende coach.

YOGA DAY – VRIJDAG 21 JUNI – Ontdek diverse vormen van yoga en test Iyengar yoga uit van 18u45 tot 19u45! Aspria Royal La Rasante – Donkerstraat 56 – 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe