JRE Cooking Cup

De JRE België organiseren de tweede editie van de JRE Cooking Cup. Het biedt verschillende jonge leerlingen van de hotelscholen de kans om hun talent en creativiteit te tonen aan professionele chefs die voor deze gelegenheid een jury van deskundigen verzameld hebben. Het is ook een gelegenheid voor de vereniging van jonge chefs om een brug te slaan voor de jongere generatie door hen te helpen zich voor te bereiden op hun professionele toekomst.

De kookwedstrijd staat open voor alle leerlingen van de hotelscholen in heel het land. Het is een wedstrijd voor hotelscholen, tijdens dewelke studenten worden aangemoedigd om tegen elkaar te strijden in culinaire proeven. Zij worden beoordeeld door een jury van chefs en gastronomische experts. Dit jaar gingen zes teams aan het fornuis met elkaar de strijd aan. De wedstrijd heeft tot doel de competitiegeest bij de jongeren te stimuleren en de toekomstige jonge talenten van de Belgische gastronomie in de spotlights te zetten.

Voor de dynamische voorzitter Steven Dehaeze, restaurant Culinair Lauwe, maakt dit initiatief deel uit van de doelstellingen van de Jeunes restaurateurs: “Wij willen de leerlingen aanzetten om de begaande paden ter verlaten en zich te overtreffen. Op school leren ze de technieken te beheersen volgens een vaak vastgelegd kader. Hier willen we hen een beetje uit hun evenwicht brengen zoals dat in een restaurant gebeurt met onverwachte situaties, zoals die zich zowat dagelijks voordoen.

Zes finalistes zorgden in de finale, voor een groep chefs en deskundigen zoals Frank Fol, de “groenten-chef” en andere prominenten uit de culinaire en gastronomie wereld, voor een spetterende wedstrijd. Deze kandidaten waren Marie-Charlotte Dernier & Ashley Delporte van het Institut Emile Gryzon, Julie Coens & Shari Van Driessche, van de hotelschool Ter Groene Poorte, Brian Vermeersch & Bart De Groote van de hotelschool in Gent, Lore Rombauts & Seppe Meeuws van het Vrij Technisch instituut Leuven, Noah Vanneuville & Nicolas Mylle van de hotelschool Spermalie en Matt Decroo & Rémi de Meester de Ravestein van de hotelschool Ter Duinen.

Op het einde van de proef die begon om 7 uur ’s ochtends in de keuken en waarbij alle kandidaten zich op hun manier wisten te onderscheiden, is de overwinning uiteindelijk behaald door de tandem Julie Coens & Shari Van Driessche, van de hotelschool Ter Groene Poorte.

De voorzitter en het bestuur van JRE hopen dat deze prijs, niet allen voor de winnaars, maar ook voor de overige deelnemers,  een aanmoediging is om zich verder te overtreffen in de keuken en, wie weet, later deel uit te maken van de Jeunes REstaurateurs. www.jre.be

Wie zijn de Jeunes REstaurateurs?

De Jeunes Restaurateurs (JRE) is een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders, gedreven door de passie voor hun vak. Een interne kwaliteitsselectie garandeert dat deze ambitieuze chefs tot de top van de Europese gastronomie behoren. Eertijds waren er de drie woorden Jeunes Restaurateurs d’Europe. Vandaag staat het label Jeunes REstaurateurs ook voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. De vereniging die de chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt 30 actieve leden in België en niet minder dan 320 over heel Europa.