De jaarlijkse proeverij van de Koshu-wijnen vond dit jaar plaats in sterrenrestaurant La Paix van David Martin in Anderlecht die de diverse wijnen met lokale ingrediënten ondersteunde en zorgde voor een feilloze pairing food & wine.
Onze persoonlijke voorkeur van het ruime aanbod gaat uit naar de pata negra met een Marqui Iro Kosu, de gerookte hamashi met de Rubaiat Koshu en de calamares met Sory Koshu.
Op de proeftafel:
Marquis Iro Koshu 2014:
Dit wijnhuis, officieel het oudste wijnhuis van Japan werd in 1891 opgericht door Tatsunori Tsuchiya die als een der jongelui in 1877 naar Frankrijk trok om de Franse wijnbouw te bestuderen. Sedertdien wordt de oogst in samenspraak met lokale producenten afgestemd op een perfecte vinicultuur als primordiale leidraad, het wijnmaken volgt op de 2de plaats en de verkoop komt pas in laatste instantie.
Marquis Irpo Koshu 2014 heeft een mooie witte kleur, is ietwat bruut met romige texturen in de neus, maar net dit brute aspect geeft een leuke evenwichtige afdronk, terwijl in de mond subtiele zure toetsen tot ontwikkeling komen. Voor ons een correcte wijn al blijft de vraag of de prijs van 20£ ofte 25€, vele Belgische wijnliefhebbers zal kunnen overtuigen.
Alc. vol. 10.8% – 06g suikerresidu en 6.7g aciditeit per literµ
Rubaiyat Koshu 2014:
Het Marufull wijnhuis vierde in 2010 zijn 120ste verjaardag. De voorbije decennia werden meerdere Europese wijnmakingssystemen ingevoerd vooral voor de Europese rassen. Voor de naamgeving werd teruggegrepen naar een Perzisch gedicht over levenservaring en levensgenot terwijl de symbolisch “R” als embleem enige verwantschap met de Champagne Ruinart laat vermoeden, hoewel er geen connecties zijn tussen beide.
Rubaiyat Koshu 2014 is een mooie witte wijn die 8 maand rijpte op wijnmoer, proces dat in 1988 werd geïntroduceerd en sindsdien in talloze Japanse restaurants uitgroeide tot een favoriet wijnmakingsprocédé. Een lichtroze teint in het glas verhult een mooi fruitig aroma in de neus, in de mond subtiele toetsen van wilde witte bloemen, delicate citrusvruchten en volrond, leuke afdronk die perfect samengaat met de gerookte hamashi, een vis die in Japan meerdere namen draagt, afhankelijk van zijn groei en zeer populair bij de aanvang van het nieuwe jaar omdat hij voorspoed zou brengen.
Alc. vol. 11.6%, 2 g suikerresidu en 6.2 g aciditeit per liter.
Tomi no Oka Koshu 2014:
Wijnhuis in 1909 gesticht door spoorwegmagnaat Shinsuke Koyama. Voor de benaming greep hij terug naar de Tomi no Oka berg, in feite een samenvoeging van meerdere individuele toppen waardoor de wijngaarden op diverse heuvelruggen worden uitgespreid en men naargelang het ras meerdere selecties kan maken. De inspanningen om tot verbeterde culturen te komen in symbiose met de natuurlijke omgeving, werden in 2013 bekroond. Tomi White 2011 kreeg niet alleen een speciale award voor de beste Japanse wijn, maar werd ook door Les Citadelles du Vin in Bordeaux gelauwerd met een gouden medaille.
Tomi no Oka Koshu 2011 spreidt in het glas wellustig zijn mooie lichtgele mantel uit. In de neus zorgt hij voor frisse, fruitige aroma’s die in de mond hun jong en levendig karakter behouden. Erg subtiele zilte accenten zorgen voor een leuke aanvulling bij de in een houtoven bereide calamares.
Alc. vol. 11.5%, minder dan 2g suikerresidu en 6.8g aciditeit per liter.