La Villa du Hautsart – Mélin

In het hart van het Waalse Mélin, één van de mooiste dorpjes van Wallonië, heeft Olivier Wilbers twintig jaar geleden een stukje paradijs en de prachtige villa overgenomen. Verfijning en authenticiteit maken het restaurant tot een topper in de Waalse gastronomie

Een magische plek: De prachtige villa ligt in een groen kader, is volledig omringd door velden en beschikt over een grote private parking. Het interieur is met smaak en elegantie ingericht. Zich bewust van het feit dat zijn restaurant in één van de mooiste dorpen van Wallonië ligt, heeft Chef Olivier Wilbers er steeds naar gestreefd kwaliteit in zowel het onthaal als het comfort te laten primeren. Het hoofdgebouw is volledig opgetrokken uit steen van Gobertange, omgeven door een groene en rustige tuin, die uitgeeft op de velden. Dit maakt het mogelijk om op  mooie dagen te genieten van uitzonderlijke momenten in de tuin.

Parcours van de maître: Voor hij zijn eigen restaurant opende, begon Olivier Wilbers op dertienjarige leeftijd onder aan de ladder: van de afwas, via het schillen van de groenten, tot            het uitvoeren van kleine klusjes in een restaurant –Olivier deed het allemaal terwijl hij school liep in het Saint Michel College.

Deze ervaringen deden in hem de passie voor het koken oplaaien en op zestienjarige leeftijd startte hij Hotelschoolstudies in Cardinal Mercier. Hij werkte ondermeer in de keukens van de Villa Créole in Rixensart als chef, vooraleer hij iets meer dan 21 jaar geleden de Villa du Hautsart overnam. Maar daar bleef het voor de ondernemende en dynamische chef niet bij. In 1997 nam hij de leiding over van de Club Royal des Officiers des Guides in Brussel, dat uitsluitend werkte voor evenementen, en gedurende enkele jaren deed hij ook het beheer van verschillende Tables d’Upignac. Hij liet dit vervolgens in de handen van anderen om zich opnieuw te concentreren op zijn restaurant en zijn traiteursactiviteiten (het restaurant beschikt over een grote banketzaal en een grote seminarieruimte op de eerste verdieping). Dat bleek de juiste beslissing, want vandaag kan hij bogen op een zeer mooie 14/20 in de Gault&Millau-gids.

Zijn professioneel parcours leidde hem langs verschillende gastronomische organisaties zoals de Maîtres-cuisiniers, Euro-toques en de Chaîne des Rôtisseurs. Steeds op zoek naar nieuwe ontdekkingen, heeft de chef ook tijd geïnvesteerd in ondermeer de wedstrijd «L’Etoile de la cuisine belge» waar hij sinds drie jaar verantwoordelijk is voor Waals-Brabant.

Eén enkel leitmotiv: gastronomie voor iedereen: Als kapitein van dit schip heeft hij zich omringd door een robuust en efficiënt team, waaronder een sterk duo getalenteerde chefs: Frédéric Picot staat reeds meerdere jaren aan het fornuis van de Villa. Bertrand Noël vervoegde het team in mei 2015. Hij staat al jaren mee aan de top van de Brabantse gastronomie, en behaalde gedurende verschillende jaren een mooie 16/20 in Gault&Millau met zijn restaurant Caprice des Deux in Lasne en nadien in Wavre. De kaart straalt de verfijnde Franse keuken uit. De gerechten bestaan uit voornamelijk zelf gekweekte seizoenproducten. Lokale klassieke streekgerechten worden op een luchtige en eigentijdse manier herwerkt: Mechelse asperges, gegrilde tonijn, hele baars met een jus van citroen, tijm of lamskroon met dragonsaus, Piétrain varkensvlees of eend van de boerderij met zelf gekweekte groenten. De kaart draait voornamelijk rond de alomgeprezen menu’s, die door de vaste klanten wordt geapprecieerd omwille van de zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, met prijzen tussen de €35 en de €60.

Een uitzonderlijke moestuin: Meer dan een modegril, is het voornamelijk de liefde voor het land,en de vruchtbare Haspengouwse grond, die Olivier Wilbers ertoe hebben aangezet zijn eigen moestuin te creëren. Om zijn klanten de allerbeste producten te kunnen aanbieden, kan het team vandaag gebruik maken van een tuin van maar liefst 1.200m2 met een zeer grote diversiteit: tomaten, aardbeien, kruiden, eetbare bloemen en dies meer, komen uit de plaatselijke grond en sieren de borden gedurende een groot deel van het jaar. De klanten worden overigens uitgenodigd een bezoekje te brengen aan de uitzonderlijke moestuin.

Recepties–Catering–Huwelijken: Naast het gastronomische restaurant, beschikt de Villa du Hautsart over een grote feestzaal voor huwelijken, evenementen, seminaries en andere feestelijkheden. Een cateringservice aan-huis en gerechten-om-mee-te-nemen behoren eveneens tot  de mogelijkheden. Van een diner met tien tot een huwelijk met tweehonderd personen: het team is met zijn uitgebreide ervaring in staat om elk verzoek in te willigen.

Er kunnen meerdere zalen ter beschikking worden gesteld volgens de behoeftes van de klant, en het team kan eveneens de volledige organisatie van een evenement voor zijn rekening nemen middels een sleutel-op-de-deurformule. De grote zaal beschikt over een tafelcapaciteit van 200 couverts, en kan tot 350 mensen ontvangen voor een receptie. Het is de uitgelezen plaats om privé-evenementen te organiseren in een kader dat aan de hoogste verwachtingen kan voldoen.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het menu ‘ballade des saveurs’ €40, met aangepaste wijnen €63.Bij het aperitief een leuk trio van hapjes met sashimi van St Jacobsvruchten, rode biet en huisbereide mosterd, een truffelrisotto en fromage pleurotte. Het voorgerecht  bestond uit een tartaar van verse en gerookte zalm, verrijkt met Kumatotomaat gekonfijt met zoutbloemetjes, en een guacamole van groene asperges. Een leuke decoratie maar vooral een frisse introductie met geurige aroma’s die de smaakpapillen best konden bekoren. De halve kreeft démoiselle, geflambeerd met cognac en safraan, gedecoreerd met grijze garnalen en groentennootjes was super lekker, mede door het delicate sausje. Het hoofdgerecht enerzijds een zwarte pollak uit Bretagne met kruidenboter, kappertjes op een bedje van jonge spinazie, werd een sublieme ervaring. Anderzijds zorgde ook de eend La ferme du Tour met garnituur van rood fruit, crumble van nootjes en pistache, en nieuwe aardappeltjes voor een succulente aanvulling. De afsluitende bonbonnière met aardbei, meringues, yughourt en rozenblaadjes zorgde voor een subtiele eindtoets.

LA VILLA DU HAUT SART – Rue de Hussompont, 30 – 1370 Melin

Tel 010/81 40 10 – www.lavilladuhautsart.com

Culinaire commentaren:

Tasted:           4 minutes

prachtig natuurlijk decor

mooie en decoratieve presentaties

subtiel en ssucculent smaakpalet

GaultMillau:  14/20

Delta:             1 muts

geschikt voor banketten en feesten

creatieve en aangename bereidingen

goed adres