Les crus font leur show

AOC Crozes-Hermitage

Luxe confectie! Op de linkeroever van de Rhône, op de 45e breedtegraad, ligt de grootste wijngaard van de noordelijke appellations, in 11 gemeenten van de Drôme: de Crozes-Hermitage wijngaard. Crozes-Hermitage is een prestigieuze cru en bestaat in rode wijnen gemaakt van Syrah en witte van Roussanne en Marsanne. De rode Crozes-Hermitage is een elegante, evenwichtige en aangename wijn. website: https://www.crozes-hermitage-vin.fr/fr

Productiegebied in 2023: 2.007 hectare – Totale productie in 2023: 81.389 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 41 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 20%. – Oprichtingsjaar van de AOC: 1937 – Gemeenten: 11 gemeenten in de Drôme op de linkeroever van de Rhône, ten noorden, zuiden en oosten van de stad Tain-l’Hermitage.

Geassocieerde druivenrassen

Marsanne : het emblematische druivenras van de witte wijnen uit de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met roussanne. Marsanne produceert krachtige wijnen met bloemige en nootachtige aroma’s die zich vooral ontwikkelen met de jaren.

Witte druivenrassen

Roussanne: een traditioneel druivenras in de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met marsanne. Roussanne produceert elegante, fijne, bloemige en complexe wijnen. Syrah (minimum 85%): Syrah is een van de meest emblematische rode druivenrassen van het noordelijke deel van de Côtes du Rhône. Door zijn zeldzaamheid wordt het enkel gebruikt om bepaalde grote wijnen te produceren.

Tussen 1769 en 1780 bestonden de gronden van de Vienne-wijngaarden op de linkeroever uit een grote wijngaard in Gervans, Erôme en Crozes, aangrenzend aan die op de heuvel van Hermitage met La Chapelle en Muret, en nog een wijngaard op de hoogten van Mercurol. Lange tijd werd het grootste deel van de appellation ingenomen door boomgaarden (midden en zuiden) of braakliggende grond (noorden). De appellation Crozes-Hermitage werd gecreëerd in 1937. In die tijd was het beperkt tot de gemeente waarvan het de naam draagt, vanwege de reputatie die het had verworven dankzij een paar percelen die waren opgenomen in de AOC Hermitage. Pas in 1952 werden de tien andere omringende gemeenten in het decreet opgenomen. Pas na de uitbreiding van de appellation werden de wijngaarden ontwikkeld.

De wijngaarden van Crozes-Hermitage, die zeer uitgestrekt zijn, zijn onderhevig aan een dubbele invloed… In het noorden is het gematigd, met een bijna permanente wind die de lucht langs de Rhône corridor uitdroogt. Het brengt mooi weer en koele temperaturen in de zomer, maar ook bittere kou in de winter. Vanuit het zuiden kondigt deze wind over het algemeen de komst van stormachtige perioden aan. De invloed van het mediterrane klimaat is ook voelbaar… Het hoge niveau van zonneschijn (ongeveer 2.400 uur per jaar) gaat gepaard met hete, droge zomers. De winters zijn semi-continentaal, koud maar niet overdreven koud. De regenval is gematigd, met vooral zware buien aan het einde van de zomer (Cevenol-effect).

De wijngaarden zijn uitgestrekt en de bodems zijn vrij gevarieerd. Het grootste deel, ten zuiden en oosten van Tain-l’Hermitage, bestaat uit dikke lagen gerolde kiezels uit verschillende ijstijden, vermengd met rode klei en die relatief vlakke reliëfs vormen die bekend staan als plateaus of terrassen (les Chassis, les Sept Chemins, etc.). In het noordwesten zijn er terroirs met vrij steile hellingen. In de richting van Larnage en Crozes-Hermitage zijn dit stenige terrassen bedekt met löss of wit kaolienzand; de noordelijke gemeenten (Erôme, Serves en Gervans) liggen op granietbodems die ook bedekt zijn met löss.

Voor de rode wijnen: Syrah biedt een fijne balans tussen fruit en tannines. Ze zijn weelderig en zacht, hebben een granaatrode kleur en een neus van rood fruit en bloemenaroma’s, hoewel sommige wijnmakers de kaart van de charmante robuustheid spelen. Deze wijn is van gemiddelde leeftijd en kan gedronken worden vanaf zijn prille jeugd. Fris in de eerste jaren, ontwikkelt hij met de jaren meer dierlijke toetsen van kruiden en leer. De witte wijnen, gemaakt van Marsanne- en Roussanne-druiven, hebben een mooie gouden kleur, zijn vol in de mond maar droog en evenwichtig. Ze hebben ook een mooie bloemige neus met hints van gedroogd fruit.

 

AOC Hermitage

Door de eeuwen heen hebben een legendarische heuvel en een legendarische geschiedenis de mythische reputatie van deze Cru opgebouwd. In het begin was de heuvel de thuisbasis van een kluizenaarswoning die in 1224 werd gesticht door Gaspard de Stérimberg. Deze ridder van Blanche de Castille, teruggekeerd van de kruistocht tegen de Albigenzen – en moe van het vechten tegen hen – koos de top van deze granieten heuvel om zich terug te trekken van de wereld. Al snel voegden anderen zich bij hem en begon de gemeenschap wijnstokken te planten…

Het is een mooi verhaal, maar het verdoezelt het feit dat Hermitage zijn naam te danken heeft aan de kluizenaar: de wijngaard bestond al in de oudheid, met de beroemde wijnen van Vienne. De uitzonderlijke “vin de paille” (strowijn) die nu door sommige wijnboeren wordt gepromoot, zou een directe afstammeling zijn van Gallo-Romeinse vinificatiemethoden…

Productiegebied in 2023: 136 HA – Totale productie in 2023: 4.977 HL – Gemiddelde opbrengst: 37 HL/HA – Exportaandeel: 42%. – Jaar van oprichting van de AOC: 1937 – Gemeenten: Tain-l’Hermitage, Crozes-Hermitage en Larnage

Geassocieerde druivenrassen : Marsanne: de emblematische variëteit van witte wijnen uit de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met roussanne. Marsanne produceert krachtige wijnen met bloemige en nootachtige aroma’s die zich vooral met de jaren ontwikkelen.

Witte druivenrassen : Roussanne: een traditioneel druivenras in de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met marsanne. Roussanne produceert elegante, fijne, bloemige en complexe wijnen.

Syrah (minimum 85%): Syrah is een van de meest emblematische rode druivenrassen van het noordelijke deel van de Côtes du Rhône. Door zijn zeldzaamheid wordt het enkel gebruikt voor bepaalde grote wijnen. Vin de paille: Marsanne, Roussanne

Hermitage wijnen werden al gewaardeerd door de Romeinen onder de naam ‘vins de Vienne’ (zoals die van Côte-Rôtie), maar kregen later de naam ‘vins du coteau de Saint-Christophe’, vanwege de aanwezigheid van een kapel gewijd aan de heilige. Het lijkt erop dat de naam Hermitage pas in de 17e eeuw verscheen, ter nagedachtenis aan ridder Henri Gaspard de Sterimberg die in de 13e eeuw, na zijn terugkeer van de kruistochten tegen Albigenzen, besloot om als kluizenaar op deze heuvel te gaan wonen die hem was gegeven door Blanche de Castille, koningin van Spanje. Hij zou hier opnieuw een wijngaard hebben aangelegd, die sindsdien achtereenvolgens Ermitage en Hermitage wordt genoemd. Dit was nog maar het begin van zijn succes: er wordt ook gezegd dat Hermitage onder het bewind van Lodewijk XIV de favoriete wijn van de Russische tsaren was… De lijst van Hermitage liefhebbers is even illustere als onvergelijkbare: hij omvat Henri IV, Boileau, Louis XIII en vooral Louis XIV, Nicolas II en Alexandre Dumas… Hermitage kreeg de AOC-status in 1937.

Mediterraan klimaat. Beschut tegen de noordenwind liggen de meeste hellingen op het zuiden en profiteren ze van veel zon. Dit historische terroir bestaat uit granietpistes bedekt met micaschisten en gneis, evenals gebieden met ronde alluviale kiezels (een diversiteit die de aanwezigheid van een aantal lieux-dits in de appellation verklaart: Bessards, Greffieux, Méal, Rocoules, Beaumes, etc.). De Hermitage heuvel is verdeeld in drie delen. Beginnend vanuit het westen op de linkeroever, is de eerste de Bessards, een terroir met zeer ongelijke granietbodem. Dit wordt beschouwd als het rode terroir van de appellation. Op deze heuvel liggen de kapel van Hermitage en de beroemde wijngaard Ermite. Het centrale deel van de wijngaard is in tweeën gedeeld:

Op het bovenste deel, bekend als de Méal, is de bodem krijtachtig en kiezelachtig met opgerolde kiezels aan de oppervlakte. Hier worden de zonnigste wijnen van de appellation geproduceerd, vooral dankzij de ligging op het zuiden. In het lagere deel van de wijngaard, bekend als Les Greffieux, is de bodem relatief vruchtbaarder en afkomstig van geulen. De wijken Murets en Dionnières ten slotte hebben een kleigrond en een veel zachtere helling. De oostelijke grens is echter een geweldig terroir voor witte wijnen.

De rode wijnen zijn gebaseerd op Syrah, met toevoeging van 15% Roussanne en/of Marsanne. De kleur is diep robijnrood. Met de jaren krijgt deze krachtige, volle en krachtige wijn een verrassende rondheid en grote souplesse. De beste wijnen, met een groot bewaarpotentieel (ongeveer 30 jaar), winnen na verloop van tijd aan finesse en harmonie en ontwikkelen verfijnde toetsen van viooltjes, kruiden en zwarte bessen. De witte wijnen, gemaakt van Marsanne- en Roussanne-druiven, hebben een prachtige goudgele kleur en een zeldzame zachtheid. Ze ontwikkelen romige, honingachtige aroma’s van hazelnoot, perzik en abrikoos, en zelfs hints van iris, narcis en lindebloesem.