De zuidelijke crus van deze wijnregio omvatten Beaumes de Venise, Muscat Beaumes de Venise, Cairanne, Gigondas, Lirac, Rasteau, Tavel, Vacqueyras, Vinsobres en Châteauneuf du Pape.
AOC Beaumes-de-Venise
De vruchtbare wijngaarden waar de wijnen van Beaumes-de-Venise vandaan komen, ontlenen hun landschap aan Toscane… Wijnstokken en olijfbomen groeien zij aan zij in een gebied dat in stand wordt gehouden door wijnbouwers die duurzame landbouw combineren met liefde voor een ongewoon, rijk en kostbaar terroir. De naam “de Venise”, hoewel rijk aan romantische associaties, heeft niets te danken aan de stad… Het is een vervorming van “de Venisse”, wat “van het Comtat Venaissin” betekent. Het terroir ligt aan de voet van de Dentelles de Montmirail en bestaat uit drie bodemsoorten, en in het bijzonder de Trias, een uitzonderlijke bodem die de teelt van een specifieke wijn mogelijk maakt. website: https://www.beaumesdevenise-aoc.fr
Belangrijke cijfers : Productiegebied in 2023: 711 hectare – Totale productie in 2023: 25.233 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 35 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 4%. Jaar van oprichting van de AOC: 2005 – Gemeenten: Beaumes-de-Venise, Lafare, La Roque-Alric en Suzette in het departement Vaucluse
In ons e-magazine Beaumes de Venise vind je gedetailleerde informatie over deze wijnregio en de muscatwijnen waarvoor de regio bekend staat.
Deze regio beschikt eveneens over de AOC Vin doux naturel. De exploitatie neemt 282 ha in beslag, goed voor een productie van 5355hl, zijnde16hl/ha met een export van 3%. De oorsprong van de zoete wijnen zou teruggaan tot de 6de eeuw voor christus vooral onder Griekse invloeden. De populariteit van dit wijntype kreeg een enorme boos toen de paus in Avignon verbleef
AOC Cairanne
Zonnige hellingen, geurige garrigue, een ondeugende rivier die van spelling verandert…Cairanne is een charmant dorp dat zich onthult in de bocht van een rotspartij en bezoekers lokt met zijn rode en witte wijnen. De troef van de appellation: een “dorpse” geest, gevoed door generaties wijnboeren die van hun wijn en hun vak een ambacht van uitmuntendheid hebben gemaakt. Website van de appellation: https://vignerons-cairanne.com/fr/cairanne-site
Productiegebied in 2023: 882 hectare – Totale productie in 2023: 29.952 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 34 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 40%. – Oprichting AOC: 2005 – Gemeente: Cairanne
Belangrijkste druivenrassen: Clairette, Grenache blanc, Grenache noir, Roussanne. Aanvullende druivenrassen: Syrah, Mourvèdre – Secundaire druivensoorten : Bourboulenc, Brun argenté (lokaal bekend als Camarèse of Vaccarèse), Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul blanc, Piquepoul noir, Roussanne, Terret noir, Viognier.
Cairanne ligt in het noordwesten van de Vaucluse, op een boogscheut van de Enclave des Papes en de departementale grens met de Drôme.
Voor de rode wijnen domineert Grenache met een minimum van 40%, naast Syrah en Mourvèdre, die hier hun ideale terroir hebben gevonden. Variëteiten zoals Cinsault en oude Carignan wijnstokken kunnen ook gemengd worden, wat zorgt voor een mooi evenwicht tussen zuren en alcohol. De rode wijnen worden gekenmerkt door aroma’s van rood fruit en kruiden. In de mond overheersen de zachtheid en de soepelheid van de tannines, wat zorgt voor een elegante, evenwichtige en complexe afdronk. Voor witte wijnen: Clairette (minimum 20%), Grenache blanc (minimum 20%) en Roussanne (minimum 20%). Andere variëteiten zoals Bourboulenc, Viognier, Marsanne en witte Piquepoul mogen ook gemengd worden.
In 1929 wilde een kleine groep wijnbouwers, waaronder meneer Rieu, die voorstander was van het beleid van baron Leroy, zich organiseren voor de toekomst en stelde zichzelf een aantal doelen om de wijnbelangen te beschermen, te werken aan het verkrijgen van een appellation d’origine en de wijnen van het dorp te promoten. In 1953 kregen de wijnbouwers de mogelijkheid om de naam van de gemeente aan te brengen op de flessen Côtes du Rhône die in Cairanne werden geproduceerd. In 1967 werd de appellation Côtes du Rhône Villages Cairanne officieel. In 2008 wilden de wijnboeren nog verder gaan in de erkenning van de kwaliteit van hun wijnen, dus dienden ze een aanvraag in om een lokale appellation te worden. Op 29 juni 2016 werd Cairanne officieel erkend als Cru des Côtes du Rhône.
De regio geniet van een heet, droog mediterraan klimaat, met veel zon en een sterke Mistral-wind. De Aygues-terrassen in het westen bestaan uit grind, klei en fijn zand. De zanderige ondergrond geeft aanleiding tot ‘kleinkorrelige’ tannines die de wijnen een grote finesse, frisheid en lichtheid geven. De Miocene hellingen in het noorden, ook bekend als de Montagne du Ventabren, zijn een van de belangrijkste terroirs van Cairanne. Hier heeft erosie kalkstenen kiezels met zeldzame vuursteen uitgeslepen, afgewisseld met mergel. Dit terroir geeft de wijnen complexe, frisse aroma’s van zwart fruit en kruiden. De garrigues ten zuiden van het dorp bestaan uit steenachtig alluvium dat rust op fijnkorrelig materiaal uit het Tertiair. Dit zonnige, goed geventileerde plateau zorgt voor het juiste evenwicht voor een optimale rijpheid, waardoor de wijnen een zonnige kant en volume krijgen met aroma’s van kruiden en rijp fruit.