Les crus font leur show

AOC Gigondas

Een uitzonderlijke, natuurlijke en beschermde site. Heuvels gevormd door de hand van de mens om de wijnstok te ondersteunen. Genesteld aan de voet van de Dentelles de Montmirail, waarvan de “wortels” de wijnstokken op de top van de appellation voeden, is Gigondas een schatkamer. De grijze kalkbodems die hieruit voortvloeien zijn gestructureerd en uniek. Ze produceren rode wijnen met aroma’s van kirschfruit, die met de jaren evolueren naar toetsen van kreupelhout en truffels. Glinsterende, complexe rosés met toetsen van rood fruit, amandelen en kruiden. En witte wijnen van het oogstjaar 2023. https://www.gigondas-vin.com

Productiegebied in 2023: 1.201 HA – Totale productie in 2023: 37.026 HL – Gemiddelde opbrengst: 31 HL/HA – Exportaandeel: 45%. – Jaar waarin de AOC werd opgericht: 1971 – Gemeenten: Gigondas

Druivenrassen: Clairette blanche: Clairette is een van de oudste druivenrassen in het zuiden van Frankrijk. Het is een typisch zuiders druivenras. Soms wordt het alleen gevinifieerd, zoals in de AOC Clairette de Bellegarde, maar het kan ook gemengd worden met andere druivensoorten, waarbij het gewaardeerd wordt om zijn frisheid, lichtheid en bittere tonen die complexiteit toevoegen in de mond. Witte druivenrassen Grenache noir : De koning van de zuidelijke Rhônevallei, belichaamt alle heerlijkheid en gulheid van de Rhônewijnen. Het is de meest aangeplante druivensoort en charmeert zowel door zijn warmte als door zijn ronde karakter.

Aanvullende druivenrassen: Bourboulenc, Cinsault, Clairette Rose, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Mourvèdre, Piquepoul blanc, Roussanne, Syrah. Secundaire druivensoorten: Bourboulenc, Brun argenté (plaatselijk bekend als Camarèse of Vaccarèse), Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul blanc, Piquepoul noir, Roussanne, Terret noir, Ugni blanc, Viognier.

Gigondas heeft een rijk bouquet met fijne, fruitige en kruidige aroma’s en een zonnige kleur gaande van robijnrood tot donker granaat. De neus onthult een boeket van zeer rijp rood en zwart fruit. In de mond is Gigondas vol met een vlezige aanzet. Voor de rode wijnen: grenache noir (minimum 50%), die zijn kracht volledig tot uiting laat komen in glinsterende rode wijnen met uitgesproken tannines, een volle structuur en een groot bewaarpotentieel. Syrah en Mourvèdre versterken hun granaatkleur en kruiden hun aroma’s. Alle andere AOC Côtes du Rhône Villages druivenrassen zijn toegestaan, met uitzondering van Carignan. Voor rosés moet Grenache noir de meerderheid vormen (minimaal 50%). Witte wijnen, erkend vanaf oogstjaar 2023, moeten minstens 70% Clairette blanche bevatten.

Er zijn twee hypotheses over de oorsprong van de naam Gigondas. De eerste is dat het komt van gignit undas, “oprijzend uit het water”, naar het beeld van dit bergterroir met zijn gigantische ondergrondse reservoir. De tweede is van Latijnse oorsprong, jucunda, wat ‘vreugdevol’ betekent en geïnspireerd is door Jucundus, de eerste eigenaar van de site, of door de aangename ligging en het plezier van de omliggende jacht… of zelfs door het plezier van de wijn zelf. De wijnbouw gaat terug tot de oudheid. Terwijl veteranen van het Tweede Romeinse Legioen worden gecrediteerd voor het creëren van de eerste wijnlandgoederen, is de ontdekking van vaten voor de opslag van wijn een andere aanwijzing. De oudste schriftelijke vermelding van een Gigondas-wijngaard dateert uit de 12e eeuw. In 1591 getuigen de statuten van de gemeente Gigondas al van een wijnhandel en in de 18e eeuw werden de data van de druivenoogst gereguleerd. In de late 19e en vroege 20e eeuw wonnen Gigondas-wijnen medailles in landbouwwedstrijden in heel Frankrijk. In 1956, na de grote vorst die de olijfgaarden aan de voet van de Dentelles de Montmirail had verwoest, werden veel wijngaarden opnieuw aangeplant op de hellingen. Gigondas was de eerste Côtes du Rhône Villages die de Cru-status kreeg, op 6 januari 1971.

Een warm, droog zuidelijk klimaat, met 2800 uren zon per jaar, onderhevig aan contrasten en de heersende Mistral-wind. De bodem bestaat uit grote alluviale terrassen van steenachtige rode klei van Mindeliaanse oorsprong, die zich uitstrekken tot aan de voet van de Dentelles de Montmirail. Door de hoge doorlaatbaarheid van deze bodems draineren de percelen snel. Deze kleirijke bodems zijn typisch voor de terroirs van de grands crus. Maar laat Eugène Raspail het beschrijven: “Het reliëf van het Gigondas-gebied bestaat uit drie grote parallelle bergketens die van west naar noordoost lopen en een curve volgen met het centrum in het noordwesten. De kam van deze drie rijen bestaat uit grijze kalksteen uit het Jura-tijdperk. In het zuiden bedekt de eerste lijn de zwarte klei van het Oxfordien. In het noorden wordt de derde lijn bedekt door lager gelegen neocomien terrein, gault, groene zandsteen en chlorietkrijt. De twee tussenliggende valleien (Col d’Alsau, la Buissière) behoren uitsluitend tot het lagere neocomien. In deze tweede vallei, in het Cayron district, wordt kleiachtige mergel afgewisseld met banken van blauwe en gele kalksteen”.

 

AOC Lirac

Lirac is een van de meest zuidelijke crus in de Rhônevallei… ongerept en rustig, buiten de gebaande paden. Toch worden hier al sinds de oudheid wijnstokken verbouwd en al in de Middeleeuwen stond deze wijngaard aan de “Côte” van de Rhône bekend om de kwaliteit van zijn wijnen. De appellation strekt zich uit over de beste bodems van vier gemeenten in de Gard. Het mengen van wijnen van verschillende terroirs levert de Lirac-stijl op: krachtig, gestructureerd en aromatisch, maar toch fris en altijd elegant. Een pareltje dat je absoluut moet ontdekken! https://vin-lirac.com/com

Productiegebied in 2023: 841 hectare – Totale productie in 2023: 29.267 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 35 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 43%. – Oprichtingsjaar van de AOC: 1947 – Steden: Lirac, Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres en Saint-Géniès-de-Comolas

Belangrijkste druivenrassen: Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Grenache blanc, Grenache noir, Mourvèdre, Roussanne, Syrah. Secundaire druivensoorten: Carignan, Clairette rose, Counoise, Grenache gris, Marsanne, Piquepoul blanc, Piquepoul noir, Roussanne, Ugni blanc, Viognier.

Rode wijnen: grenache noir, syrah, mourvèdre en cinsault hebben een diepe robijnrode kleur en aroma’s van rood en zwart fruit, kreupelhout en kruiden. Naarmate ze ouder worden, neigen ze naar leer, zoethout, truffels en cacao. Ze zijn evenwichtig, met krachtige tannines en een karakteristieke rondheid in de mond. Ze hebben een groot bewaarpotentieel. Rosé: met Grenache Noir, Syrah en Cinsault worden we verleid door de smaken van aardbeien, frambozen en rood fruit. De wijn is smeuïg maar dynamisch, heeft een volle smaak, een frisse afdronk en een uitstekende aromatische intensiteit. Witte wijnen: Grenache blanc, Bourboulenc, Roussanne en Clairette worden gemengd met Piquepoul blanc, Marsanne en Viognier om de wijnen een lichte, heldere kleur te geven. Ze onthullen bloemige en fruitige tonen. Na verloop van tijd evolueren ze naar honing en garrigue.

Wijnstokken zijn al twee millennia een lokale bron van inkomsten. In de 16e eeuw werden de wijnen van Lirac al erg gewaardeerd door de groten en goeden van de wereld, en werden ze geserveerd aan de tafels van de koninklijke hoven in Frankrijk en daarbuiten. De gemeente Saint-Laurent-des-Arbres draagt nog steeds de sporen van dit weelderige verleden: het was een voormalige enclave van het bisdom Avignon en herbergde een wijngaard die toebehoorde aan de bisschoppen. Rond het kasteel van het dorp, dat gemakkelijk te herkennen is aan de donjon met wachttoren, produceerde de wijngaard genoeg wijn om als tiende naar de overkant van de rivier te sturen,

“vijf vaten rode wijn, rechtstreeks uit het vat”. In 1904 erfde graaf Henri de Régis de Gatimel het Château de Ségriès, dat vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van de appellation. In die tijd bestond het domein enkel uit wat graan, zijderupsen en een bescheiden wijngaard. In 1925 besloot hij om de wijngaard opnieuw aan te planten zoals die in de Romeinse tijd bestond. De Lirac AOC werd geclassificeerd als een Côtes du Rhône cru op 14 oktober 1947.

Aan de uiteinden van de AOC – voornamelijk in de gemeente Lirac – zijn de wijngaarden aangeplant op de kalksteenplateaus van de Gard, bedekt met een laag rode klei en grind. Dit goed gedraineerde terroir produceert krachtige wijnen met stevige tannines en een groot bewaarpotentieel. In het centrum, net als in Saint-Laurent-des-Arbres, worden de wijngaarden gevormd door oude alluviale terrassen van de Rhône, die bestaan uit opgerolde kwartskiezels en rode klei die vanuit de Alpen naar beneden zijn gedragen, allemaal gelegd op een bed van zand. Deze kostbare terrassen hebben dezelfde geologische oorsprong (Quartair) als Châteauneuf-du-Pape. Op de hellingen van deze terrassen zien we tenslotte zand vermengd met kleine steentjes van opeenvolgende aardverschuivingen. Dit is het geval in Saint-Geniès de-Comolas, waar de rode wijnen fijner en minder tanninerijk zijn.