AOC Vacqueyras
Vacqueyras, gelegen tussen steile terrassen, kleine beboste massieven en een breed plateau van Garrigues, bestaat in drie kleuren. Beschermd door de Dentelles de Montmirail, die uitkijken over het dorp, profiteren de wijngaarden van Vacqueyras van een diversiteit aan bodems en terroirs die hun wijnen een rijk aromatisch karakter geven.
De wijnen van Vacqueyras zijn krachtig, met een sterk karakter, maar onderscheiden zich altijd door hun frisheid en specifieke finesse. Vacqueyras wordt alom geprezen als een veilige keuze en is sinds 1998 de officiële wijn van het Festival van Avignon, waardoor het een reputatie heeft opgebouwd bij een internationaal publiek.
Productiegebied in 2023: 1.472 hectare – Totale productie in 2023: 43.419 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 29 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 26%. – Jaar van oprichting van de AOC: 1990 – Gemeenten: Vacqueyras en Sarrians – De wijngaarden strekken zich uit over twee gemeentes aan de voet van de Dentelles de Montmirail. – : https://www.aocvacqueyras.com
Belangrijkste druivenrassen: Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Grenache blanc, Grenache noir, Marsanne, Mourvèdre, Roussanne, Syrah, Viognier. Aanvullende druivensoorten: Mourvèdre, Syrah – Secundaire druivensoorten: Bourboulenc, Brun argenté (lokaal bekend als Camarèse of Vaccarèse), Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul noir, Roussanne, Terret noir, Viognier.
Voor de rode wijnen is het belangrijkste druivenras Grenache noir, gevolgd door Syrah en Mourvèdre. De rode wijnen hebben een diepe kleur, van aantrekkelijk robijnrood voor jonge wijnen tot donkerrood voor bewaarwijnen. In de neus valt het fruit al snel op: zwarte kers en braam, met toetsen van gekonfijt fruit en vijg. Kruidige nuances zijn meer uitgesproken, met toetsen van leer, wild en zelfs een vleugje rook. Ze zijn vol, krachtig en rijk, met een heerlijke afdronk. De rosés zijn prachtig gekleurd, met een fruitig, mondstrelend bouquet en verleidelijke aroma’s van bloemen en wilde aardbeien. De witte wijnen, mooi lichtgeel met schitterende reflecties, zijn gemaakt van Clairette, Grenache blanc, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne en Viognier. Ze hebben een bloemige neus, met tonen van acacia en brem, soms vergezeld van een lichte citrusfruitigheid.
De Romeinse kolonisatie leidde tot de ontwikkeling van de wijnbouw in de Rhônevallei, vooral rond Orange in de 2e en 1e eeuw voor Christus. De overblijfselen van een Romeinse villa zijn gevonden in Vacqueyras – Vaqueiras in het Provençaals – dat zijn naam ontleent aan het Latijnse Valléa Quadreria, vallei van de stenen. De eerste schriftelijke vermeldingen van de wijnbouw in Vacqueyras dateren echter uit de Middeleeuwen. In 1414 vermeldde het eerste kadaster van de Comtat Venaissin de aanwezigheid van wijnstokken in het dorp. In 1448 werden er belastingen geheven op de druiven- en wijnoogst in Vacqueyras. Na de Franse Revolutie werden de wijngaarden van de Comtat Venaissin, waaronder Vacqueyras, in 1791 onderdeel van Frankrijk. In 1937 werd het dorp Vacqueyras opgenomen in de appellation Côtes du Rhône. In 1955 werd het deel van het Côtes du Rhône Villages gebied. In 1967 werd Vacqueyras Côtes du Rhône Villages met de naam van de gemeente. Uiteindelijk werd Vacqueyras een lokale appellation op 15 augustus 1990.
Een mediterraan beïnvloed klimaat, wat een uitzonderlijke troef is. De Mistral-wind reinigt de wijngaarden. De regenval is zeer seizoensgebonden. De temperaturen zijn erg heet in de zomer. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail bestaat het terroir van deze AOC uit alluviale bodems en glaciale terrassen uit de Riss-periode. De bodem bestaat uit zand-klei, met banken van gerolde kiezels op de Garrigues-terrassen.
AOC Vinsobres
Vinsobres biedt heerlijke, elegante, makkelijk drinkbare wijnen die de finesse van de noordelijke crus combineren met het karakter van de zuidelijke crus. Een goudklompje dat het ontdekken waard is.
Productiegebied in 2023: 554 HA – Totale productie in 2023: 18.460 HL – Gemiddelde opbrengst: 33 HL/HA – Exportaandeel: 20%.- Jaar van oprichting van de AOC: 2006 – Gemeente : Vinsobres – Vinsobres heeft een atypische en gunstige geografische ligging, waardoor het een zuidelijke cru is met een sterke noordelijke ondertoon. De wijngaarden liggen op terrassen op een hoogte tussen 200 en 450 meter, aan de rand van de Pre-Alpen aan de ene kant en tegenover de Mont Ventoux aan de andere kant. https://vinsobres.fr
Druivenrassen : Grenache noir : Grenache noir is de koning van de zuidelijke Rhônevallei en belichaamt alle heerlijkheid en gulheid van de Rhônewijnen. Het is het meest aangeplante druivenras en charmeert zowel door zijn warmte als door zijn ronde karakter. Aanvullende druivenrassen: Mourvèdre, Syrah – Secundaire druivenrassen: Bourboulenc, Brun argenté (lokaal gekend als Camarèse of Vaccarèse), Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul noir, Roussanne, Terret noir, Ugni blanc, Viognier.
Grenache, het traditionele druivenras van de Côtes du Rhône, is goed voor meer dan 70% van de aanplant in de gemeente en is een verplicht onderdeel van de blend. Syrah doet het vooral goed op iets koelere percelen. De wijnen van Vinsobres zijn evenwichtig, met zijdezachte, elegante tannines die een uitstekend bewaarpotentieel garanderen. In de mond zijn ze dik, rond en lang, vol en heerlijk, met aroma’s van vers en verwerkt fruit. Als ze jong zijn, hebben ze toetsen van kersen en zwarte bessen, die evolueren naar confituur van zwarte bessen en morellen, specerijen, peper en kruiden. De biologische oppervlakte van de wijngaard bedraagt al meer dan 30% en de rest wordt over het algemeen geïntegreerd geteeld. Bij Vinsobres nemen de ideeën en ambities toe en een nieuwe generatie jonge wijnboeren neemt het roer over.
Het dorp Vinsobres, bolwerk van de Montaubans, Dauphins, prinsen van Oranje en D’Urre, werd voor het eerst bewoond door de Romeinen. De naam is afgeleid van Vinzobrio, de oudste vorm van de naam, opgetekend in 1137. Het komt van het pre-Keltische vintio (hoogte) en het Keltische achtervoegsel briga (berg). Het was in 1633 dat Joseph Marie de Suarès, bisschop van Vaison-La-Romaine, het motto uitsprak dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt door alle wijnboeren in deze regio: “Vinsobres of sobere wijn, neem het nuchter”. Voorheen geclassificeerd als Côtes du Rhône Villages, werd de rode wijn van Vinsobres in 2006 Premier Cru in Drôme provençale.
Een waar microklimaat beschermt het dorp en zijn amfitheater van wijnstokken. De zomers zijn heet en droog, terwijl de lokale winden, de Mistral en de Pontias, de dagen en nachten respectievelijk afkoelen. Het heuvelterroir van Vinsobres, dat naar het noordoosten en zuidwesten gericht is en meer dan 500 meter hoog is, wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan bodems. Hun potentieel en rijkdom geven de wijnen een grote complexiteit. De gemeente Vinsobres wordt gekenmerkt door een uniforme verdeling van hoogteklassen, van 184 meter tot 509 meter, met een gemiddelde van 325 meter. Het AOC-terroir ligt tussen het Miocene sedimentatiebekken van Valréas en dat van het Aygues-bekken, een mediterrane bergstroom van enkele miljoenen jaren oud, die grof detritisch materiaal uit de Alpen met zich meevoert. Vier bodemsoorten volgen elkaar op… Tussen 10 en 50 meter boven de bedding van de Aygues bestaat het terroir uit zacht glooiende vlakten of hellingen. Vervolgens, van 230 tot 350 meter boven zeeniveau, bestaan de hoge hellingen, die de alluviale gebieden domineren, uit materiaal uit het midden en hoger gelegen Mioceen. Deze mergelstenen of zandige mergelstenen, eerst marien en daarna continentaal, worden bekroond door mergelstenen en conglomeraten uit het laatste Mioceen, die bijzonder rijk zijn aan grove elementen. Op de top van de heuvels bevinden zich hoge, zeer stenige plateaus. Deze materialen werden ingesneden en vervolgens opgevuld tijdens het Plioceen door min of meer conglomeratische mergel ten noordoosten van het dorp.
AOC Châteauneuf-du-Pape
Erkend als een Cru sinds 1936, produceert de Châteauneuf-du-Pape appellatie stille rode en witte wijnen op de linkeroever van de Rhône.
Jaar waarin de AOC werd gecreëerd: 1936 – Gemeenten: Bédarrides, Châteauneuf-du-Pape, Courthézon, Orange, Sorgues – Website van de appellation: https://www.chateauneuf.com/
Bijbehorende druivensoorten: Bourboulenc, Brun argenté, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, Piquepoul noir, Roussanne, Syrah, Terret noir.
Grenache noir is het dominante druivenras in de wijngaarden. De rode wijnen, die bijzonder geschikt zijn om te rijpen, zijn krachtig en gestructureerd, met een grote complexiteit en lang aanhoudende aroma’s. De witte wijnen, voornamelijk gemaakt van Grenache blanc, Clairette en Roussanne, zijn vol en zeer expressief, met een goede aromatische frisheid.
De Châteauneuf-du-Pape appellatie werd als een van de eerste erkend per decreet, op 15 mei 1936, dankzij het werk van producenten en Baron Le Roy de Boiseaumarié. Het mediterrane klimaat wordt beïnvloed door de Mistral, een koude, droge wind uit het noorden, die zorgt voor veel zon en weinig neerslag (minder dan 650 mm per jaar). Dit gebied is een van de droogste in de Rhônevallei, met ongeveer 2800 zonuren per jaar, vooral in de zomer, wat ideaal is voor het rijpen van de druiven. Het appellationgebied is beplant op bodems met veel kiezels gemengd met rode klei, zand en zandsteenbodems.